Сачева: Няма все още политическо решение за допълнителен платен отпуск за родителите

Няма все още политическо решение за допълнителен платен отпуск за родителите, една подобна мярка би струвала като минимум между 250 и 300 милиона лева на бюджета. Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в отговор на въпрос на брифинг в Министерския съвет.

По думите на министъра това е мярка, която би трябвало да бъде дискутирана в по-голям мащаб.

На последното заседание на НСТС синдикати и работодатели се обединиха около искането да има допълнителен целеви платен отпуск за родителите, които гледат децата си и са останали без платен отпуск. Идеята е той да е до 20 дни и да е за сметка на НОИ.

От днес още 30 дни неплатен отпуск ще се признава за трудов и осигурителен стаж, обяви Сачева. Мярката е в помощ на родители, които гледат децата си вкъщи заради затворените детски градини, ясли и училища.

От началото на извънредното положение 99 755 човека са останали безработни, а 28 271 души са намерили работа. Данните представи социалният министър Деница Сачева на брифинг в Министерския съвет.

По думите й още преди 13 март, когато в страната бе обявено извънредно положение, броят на безработни е бил над 200 000.

Сачева даде и отчет какво прави държавата за подкрепа на гражданите.

Към днешна дата в 240 общини 42 000 души се ползват от услугите на социалния патронаж. По отношение на целевите средства за диагностиките и лечение към 30 април 1 498 души, които нямат доход и лично самоучастие в здравния процес са получили болнично лечение на стойност над 1 млн. лв.

По програмата "Топъл обяд" ще има нови 214 договора, като над 36 000 души са получили обяд по едноименната програма. Общо 26 000 хора ще получат над 450 тона храни, като голяма част от тях са в затруднена социална ситуация. Раздаването на храните ще бъде извършено заедно със службите за социално подпомагане.

В социалното министерство днес е постъпило дарение от БАН на стойност 35 000 лв. Средствата ще бъдат изразходвани за таблети за децата от институциите от резидентен тип. Общо 108 такива таблета вече са дадени.

По отношение на мярката от 375 лева са подадени 3 753 заявелния, като през последните 10 дни броят на подаване на документи е устойчив. Мярката ще продължи дотогава, докогато е необходимо, увери Сачева. От днес още 30 дни неплатен отпуск ще се признава за трудов и осигурителен стаж. 4 154 лица са назначени на длъжността "Детегледач".

От 1 до 15 юли компаниите, регистрирани в транспорта, ще могат да кандидатстват за подкрепа от държавата.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 05.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате енергията да направите всичко, което пожелаете сега. Това си личи от далече, но не пренебрегвайте желанията на близките си. Бъдете по-толерантни към тях, дори и да се двоумите, опитайте. Ще подобрите отношенията си, щом точно и ясно изразявате мислите и намеренията си.
05 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Творческите ви сили са в подем. Имате интересни идеи, които не трябва да оставяте без по-нататъшно развитие. В личен план около вас назряват вълнуващи събития, които ще се отразят благоприятно на атмосферата в семейството ви. Оградени сте с вниманието на хората, които обичате и това ви прави бодри и енергични.
05 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате основания да бъдете доволни от себе си. Към съпътстващите дреболии, които претендират за важност се отнасяйте по-спокойно за да не ви изнервят излишно. По-често ще се радвате на добри поводи, благодарение на старанието си. Тази тенденция ще се задълбочи, правейки делата ви перспективни.
05 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ще постигнете изпълнението на свое желание, стига то да е в полза на вас самите. В последно време пилеете много сили и средства в угода на другите, като забравяте за собствените си нужди. Постоянството ви в една връзка ще обърне нещата във ваша полза. Идеите ви ще се популяризират, защото са добри и имат отношение към добруването на повече хора.
05 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
В отлична форма сте и успявате да се справите в необходимите срокове. Ваш близък ще ви изненада със свое решение, но по-добре ще е да обмислите реакцията си, за да не го засегнете. В личен план сте късметлии. Оказва се, че притесненията ви са били напълно неоснователни.
05 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Увереността в собствените ви действия може да ви изиграе лоша шега днес. Не се дистанцирайте от околните, с нищо не ги превъзхождате, освен с високото си самочувствие. Във ваша полза е да се приземите по-скоро. Семейството ви очаква повече внимание, предвид предстоящо семейно мероприятие.
05 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Семейна хармония сред приятна атмосфера ще цари в дома ви днес. Настроени сте добронамерено към всички и това до голяма степен ще запази семейния уют. Ще прекарате приятно, ако поканите приятели на обяд или вечеря и ги изненадате със свой специалитет.
05 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви плодотворен период в личен план. Без трудности ще реализирате стремежите си и денят ще изобилства от радостни поводи. Професионалните ви ангажименти ви отнемат много време и може би умората ще ви досажда.
05 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Заемайки се с неотложните си задачи, ще си осигурите време и за дома. Подготовката за предстоящо пътуване е в ход, но някои вече пътуват. За други от вас денят се свързва с нова интимна връзка или делово съдружие. Разумно изразходвайте енергията си, не се претоварвайте с нищо.
05 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не създавайте излишно напрежение с притесненията си, част от които ще се окажат по-маловажни, отколкото ги мислите. Истина е, че многото задължения ви уморяват и това се отразява на психическото ви и физическо здраве. Оставете настрана задачите, които могат да бъдат отложени и помислете за почивката си.
05 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Особено важно за вас е да се осланяте на разума си, а не на чувствата. Ако успеете да овладеете емоциите си, само ще спечелите. Пречки от различен характер ще ви стимулират да потърсите и други възможности за реализация. Добре ще е да помислите за промяна на хранителния си режим и да наблегнете на повече движение.
05 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Избягвайте натоварващите съзнанието дейности, а се заемете с нещо приятно и релаксиращо. Любимият човек ще ви обгражда с внимание и обич. Споделете деня си с него и се наслаждавайте на онова, което имате. Духовното ви израстване е очевидно и заслугата за това е изцяло ваша. Давайте повече и не мислете, че нямате. Ще имате.
05 юли 2020

Случаен виц

Последни новини