Какви сделки изскачат от чата между Васил Божков и Горанов. Преглед на печата

24 часа

Държавата създава верига бензиностанции, преобразува петролния резерв във фирма

Държавата ще създаде верига от бензиностанции, които ще работят към новата държавна фирма "Държавна петролна компания". Тя от своя страна ще замени сегашния държавен петролен резерв.

Идеята беше разпространена от финансовото министерство. Предлага се "Държавна петролна компания" да е с принципал министъра на икономиката.

Компанията ще изгради в следващата една година бензиностанции на територията на цялата страна в населените места и на основните пътни артерии, се казва в съобщението на финансовото министерство. Бензиностанциите на държавната компания ще осигуряват възможност за зареждане и на електромобили, в контекста на стратегията за нисковъглеродна икономика и опазване на околната среда.

Труд

Чат с Vladi Goranov публикува Васил Божков

Факсимилета на лични съобщения през мобилен телефон с финансовия министър Владислав Горанов публикува Васил Божков в официалната си фейсбук страница.

И на двете факсимилета се вижда обсъждане работата на Държавната комисия по хазарта (ДКХ). Първото е дати 24 февруари, 29 март и 29 май 2018, второто - 15 януари тази година. На 29 март 2018 г. и на 15 януари 2020 г. Горанов обещава съдействие, което Божков иска, пред ДКХ.

Сега

Какви сделки изскачат от чата между Васил Божков и Горанов

Изключително интересен поглед към работата на Държавната комисия по хазарта /ДХК/ и влиянието на финансовия министър Владислав Горанов върху нея се получава, ако се съпоставят датите на чатовете, публикувани от бизнесмена Васил Божков, с протоколите от заседанията на ДКХ. Горанов упорито твърди, че е бил в неведение за схемите, позволили на хазартните дружества да си спестят над 700 млн. лв. данъци. Божков опонира, че всичките му разговори за хазарта са минавали през финансовия министър, и тази сутрин пусна доказателства за това.

Първото съобщение, което бизнесменът е избрал да публикува, е от 24 февруари 2018 г. По всичко личи, че събеседниците са били в контакт дълго време преди това, тъй като тонът е неформален, даже приятелски. "Като се върнеш от ските правим веднага срещата" (бел. ред. правописът е запазен), обещава Горанов, за което Божков му благодари. Две седмици по-късно, на 9 март, се състои първото заседание на ДКХ след чата и на него тя одобрява промени в лицензите на "Национална лотария", "Еврофутбол" и "Ню Геймс", свързани с Васил Божков. На "Ню Геймс" са разрешени нови видове талони за търкане.

Монитор

Мерят температурата на входовете на моловете

Температурата на желаещите да посетят моловете ще бъде мерена на входа. Ще се контролира и броят на влизащите в търговските центрове. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред bTV.

Ще може да се използват терасите на заведенията в моловете, които са на открито. Носене на маска в закрито помещение е задължително и в мола също. Охраната трябва да предотвратява дори неволното ступване на много хора на едно място. Дезинфектанти би трябвало да се осигурят още на входа.

В края на следващата седмица е възможно да бъдат отворени детските градини и фитнесите, каза още д-р Кунчев.

Капитал

Държавата влиза и на пазара на горива

Министерството на финансите предлага създаването на "Държавна петролна компания", съобщи ведомството на Владислав Горанов. Новото дружество ще бъде към министъра на икономиката и ще изпълнява всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти, като ще прави и верига от бензиностанции.

Така държавата връща сектора към годините на Държавно стопанско обединение, или ДСО "Петрол", като една от заявените цели е поддържането на максимално ниски цени. Търговията с горива в България наистина не е съвършена, но лостовете за по-конкурентен пазар са в ръцете на държавата през закони, регулатори и контролни органи и вече години управляващите не постигат нищо в сектора. Създаването на няколко бензиностанции на магистрали до година далеч няма да промени ситуацията, само леко ще я доизкриви. И още играчи може да излязат от пазара.

Дума

Румен Радев: Държавата не е опора за своите граждани

Вместо помощи се дават кредити. Това показва, че държавата не е опора за своите граждани. Това заяви президентът Румен Радев, който откри днес дискусия "Социални и икономически измерения на кризата COVID-19. Европейският опит и България". Държавният глава припомни, че от самото начало на епидемията е настоявал за мерки, за да не прерасне здравната криза в социална и икономическа.

Българите вече излизат от състоянието на хипноза след насажданата паника и все повече си задават въпроса какво наистина се случи около пандемията с коронавируса, какви са пораженията за икономиката и последствията за психиката на хората и как могат да разчитат на държавата оттук- нататък, смята президентът. Той бе категоричен, че мерките трябва да бъдат навременни, достъпни, дори и безплатни. По думите му гражданите ще имат доверие във властта, когато публичните средства се харчат прозрачно и се отчита защо, къде и как се дават пари, както и когато решенията се взимат на базата на законите и конституцията, а не на определи хрумвания.

Радев предупреди и за риск от дълбок обществен разлом, деградация и растяща престъпност. Според него липсата на адекватни мерки може да доведе до задълбочаването на бедността и неравенствата, по които сме европейски "шампиони".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини