Проф. Балтов: Още поне 6 месеца ще живеем с COVID-19. Преглед на печата

Решение.

"Дума":

ТЕЦ "Перник" ще продължи да ползва шламохранилището

ТЕЦ "Република" в Перник ще продължи да работи на въглища и да депонира отпадъците след изгарянето им в шламохранилището, от което в четвъртък имаше разлив, заради скъсана дига, и се наложи да бъдат евакуирани два квартала на Перник. Обявеното преди ден преминаване на централата на природен газ няма да се случи. Това стана ясно от думите на Любомир Спасов, изпълнителен директор на "Топлофикация - Перник", част от която е ТЕЦ "Република", пред БТА.

При скъсването на дигата на едно от двете шламохранилища на централата в четвъртък сутринта, водата от терена за складиране на сгурията от изгорените въглища стигна до града, евакуирани бяха два квартала, спряно беше движението по пътя София - Кюстендил и в двете посоки в района на детелината в пернишкия квартал "Хумни дол". Взети бяха проби от изтеклата вода, но какви са резултатите от тях все още не е съобщено от екоминистерството.

Работата по укрепването на защитното съоръжение продължи и в петък като дружеството обеща да почисти замърсените със сгурия площи, напомня Медиапул.

Макар преди ден да бе обявено, че централата ще заработи на газ, сега се оказва, че това не е така, а ще продължи изгарянето на въглища. Очаква се запалването на основния парогенератор на централата и вечерта перничани да имат топла вода.

Божков.

"24 часа":

Божков от Дубай: Нямам пари, но имам приятели. Богати!

Издирваният от прокуратурата бизнесмен Васил Божков живее свободен в апартамент под наем в Дубай. В интервю за Би Ти Ви той заяви в петък, че е готов да се върне в България, но в "подходящия момент", когато делото срещу него влезе в съда.

Срещу Божков има 11 обвинения. Основните са, че от януари 2014 г. е ръководил престъпна група за принуда, изнудване, длъжностни престъпления, пране на пари и търговия с влияние, опит за подкуп.

"Добре съм. Сега нямам пари и не разполагам с нищо, но имам доста богати приятели. Дават ми милион, 2, 5. Не са българи. От българите никой не смее да говори с мен", заяви Божков. Твърди, че няма имоти в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Задържали го в края на януари. В затвора "Ал Ахбар" бил 2-3 седмици.

Сделка.

"Сега":

Фалиралата КТБ си прибра 125 млн. евро от БТК

След дългогодишни съдебни спорове, провели се в България и Великобритания, на 7 май по сметка на "Корпоративна търговска банка" АД (в несъстоятелност) постъпиха почти 125 млн. евро - сумата, с която през 2012 г. КТБ е финансирала придобиването на контролен пакет акции от БТК, съобщиха синдиците на КТБ.

Погасяването на заема е добра новина за всички, които си чакат парите от фалиралата банка. Крупната сума от почти четвърт милиард лева ще попълни масата на несъстоятелността на КТБ, което означава, че ще бъде разпределена между всички кредитори с приети вземания. Това обаче ще стане на следващ етап - когато синдиците на банката изготвят втората частична сметка за разпределение. Първата - за 570 млн. лева, бе изготвена още през 2017 г., но имаше обжалвания и средствата бяха изплатени през 2019 г.

Прогноза.

"Монитор":

Проф. Балтов: Още поне 6 месеца ще живеем с COVID-19

Още минимум шест месеца коронавирусът ще остане между нас. Това прогнозира директорът на болница "Пирогов" проф. д-р Асен Балтов пред БНТ. "Не се знае и колко траен е имунитетът след преболедуване. Така че е възможно да има втори и трети пик. Дай боже, да се създаде бързо ваксина", заяви лекарят.

Според него болници в страната издъхват, защото част от хората не разбират, че мерите се разхлабват, а не се премахват. "Човек трябва да носи маски не, за да пази себе си, а околните. В момента положителните проби на ден са около 4 % от всички направени тестове. Ако хората тръгнат да правят каквото си искат, много скоро този процент ще сочи на 10", коментира Балтов.

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    11
    11111
    3 0
    09:48, 9 май 2020
    Проф. Асен Георгиев Балтов

    Специалист: Хуманни лекари, Ортопедия и травматология

    Още за Проф. Асен Георгиев Балтов - Ортопедия и травматология - София град,

    поради липса на вирусологи....
  • 2
    Ас
    АСЕН ИЛИЕВ
    1 -1
    12:52, 9 май 2020
    На какво основание, живеещите в блокове, са с предимство пред живеещите в къщи и разполагат с топла вода лятно време?! Като изгорите въглищата, които са общи! Лишавате и тези с къщите от възможността да топят желязо и да си произвеждат инструменти и сечива. Или топлата вода е просто за да има какво да лапат мошенниците без да работят?
Последни новини