За пръв път откриха фиксиран азот в марсиански метеорит

Нов поглед върху марсиански метеорит на 4 милиарда години, разкри азотсъдържащи органични вещества - първите истински доказателства за фиксирани азотни молекули на Червената планета.

Азотът е жизненоважен за всички познати ни форми на живот, и макар засега да липсват доказателства, че откритието е създадено от биологична единица, все пак допуска вероятността преди много време Марс да е бил влажна и богата на органични материали планета – иделно място за появата на живот.

“В ранните етапи от историята на Слънчевата система, Марс най-вероятно се е отличавал със значително количество органични материали, например, богати на въглерод метеорити, комети и прахови частици”, казва химикът Атсуко Кобаяши от Технологичния институт в Токио. “Част от тях може да са се разтворили и да са попаднали в карбонатите”.

Трудно е да се каже как са възникнали азотсъдържащите органични вещества, но каквото и да е обяснението, резултатите подсказват, че някога Марс е бил значително по-гостоприемен за живот, отколкото сега. Възможно е преди много години да е имал и собствен азотен кръговрат.

Въпросният метеорит се откъснал от Марс преди приблизително 16 милиона години.

Наречен ALH84001, той е открит в района Алън Хилс в Антарктида през 1984 и доби популярност в научните следи. Метеоритът съдържа оранжеви въглеродни материали, вероятно от някаква солена течност на Марс, от преди близо 4 милиарда години.

През годините, някои учени твърдяха, че са намирали вкаменелости, подобни на бактерии в скалата, но съществуват и други необиологични обяснения за съществуването им.

Марсианските метеорити са едни от най-добрите възможности за изследване историята на Червената планета, но след падането им на Земята е трудно да се определи доколко са “марсиански”.

Неизбежното замърсяване бе сериозен проблем в миналото, но сега с помощта на най-съвременни технологии, изследователите са убедени, че откритите азотсъдържащи органични материали “са най-вероятно с марсиански произход”.

Азот не бил открит в проби от околните скали, което подсказва, че органичните молекули се съдържат единствено в карбонатите на метеорита.

Макар роувърът Кюриосити на НАСА да откри форма на азот на Марс, наред с няколко други органични съединения, е трудно тези резултати да бъдат потвърдени от такова разстояние. На Земята могат да се проведат по-внимателни анализи върху определени участъци от метеорита, нещо на което марсианският роувър е неспособен.

По тази причина ALH84001 е реална алтернатива, която дава възможност на учените да изследват историята на Червената планета и потенциала ѝ за живот и без да се налага да ходят там.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини