Ангелкова се надява на късен старт туристически сезон, да почиваме в България

"България не е само море и планини, малки и големи хотели и ресторантчета - България е всичко. Сега е моментът заедно да помогнем на нашата страна като изберем България за своята, макар и късна почивка." Това призова гражданите туристическият министър Николина Ангелкова на брифинг в Министерски съвет след проведена видеоконференция с министрите на туризма от държавите-членки на ЕС на тема "Въздействията на разпространението на COVID-19 върху туризма".

Ангелкова е оптимист, че от 15 юни може да започне подготовката за един старт на активния летен сезон от 1 юли.

Министър Николина Ангелкова съобщи, че е предложила пакет от мерки в подкрепа на туризма по време на видеоконференция на високо ниво с министрите на туризма от държавите членки на ЕС на тема "Въздействията на разпространението на COVID-19 върху туризма".

Сред предложенията е създаването на европейски компенсационен фонд при пътуванията, който да помогне за осигуряването на ликвидност на туроператорите и да гарантира защитата на потребителите. Министърът каза, че това е важен инструмент, за да се избегне затвореният кръг за невъзможност да се възстановяват средства между доставчиците на услугата и, от друга страна, - към потребителите, и това да доведе до масови фалити.

Друго предложение, свързано с огласеното от ЕК създаване на т. нар. възстановителен план след започване на бавното възстановяване от кризата с коронавируса, по което е постигнато общо решение на ресорните министри от ЕС, е около 20 на сто от средствата, обявени от ЕК за плана, да се насочат целево към туризма. Министърът е поискала да има ясни правила и критерии за разпределяне на тези средства към страните членки на принципа на солидарността и принципа за достъп на всяко едно от предприятията от бранша.

Друго предложение е за отделна бюджетна линия, както по линия на финансовите инструменти, така и грантови схеми по линия на оперативните програми за следващия програмен период, насочени към туризма, които да се използват от бизнеса, държавата и местните власти, каза министърът и напомни, че допреди тази криза бизнесът е нямал възможност да ползва директно грантови схеми.

Поискано е и да има единни правила за поетапното отваряне на границите на ЕС между страните членки и свързани с пътуването вътре в ЕС, както и да има единен протокол, правила или препоръка за спазването на единни здравни стандарти за работата на местата за настаняване и хранене и за правилата, които туристите следва да спазват.
Предложихме да се мисли в перспектива за по-гъвкави режими по отношение на туристическите визи за трети за ЕС страни, когато се възобновят пътуванията, каза още министърът.

Предложено е още и да има обща европейска туристическа стратегия, свързана с възстановяването на позициите на Европа като туристическа дестинация, с ясни правила и план за действие за това как да се рекламира Европа и отделните страни като привлекателна туристическа дестинация.

Предложено е да има и специален план за възстановяване и излизане от кризата, който да е обвързан със съответното финансиране и мерки.

В рамките на работната група, която в ЕК е създадена за сектор "туризъм", тези мерки и проблеми на сектора ще бъдат обсъдени, допълни министърът.

Тя предложи на сектора заедно да се изпрати декларация или писмо, с което да се обединят тези усилия, за да бъдат защитени исканията и предложенията, свързани с възстановяването на сектора.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини