Най-опасните за посещение страни през 2024 г.

Годишна интерактивна карта от International SOS показва страните, в които е най-вероятно пътниците да се изправят пред заплахи, като се вземат предвид фактори като политическо насилие, социални вълнения, насилствени и дребни престъпления и въздействието на изменението на климата.

Онези, които бяха оценени като "изключително" опасни от гледна точка на сигурността, включват Либия, Южен Судан, Сирия, Украйна и Ирак, докато "нови и развиващи се конфликти" в Газа, Ливан, Русия и целия регион Сахел в Африка отбелязаха повишаване на нивото на риска. Но не само военните зони са в списъка.

International SOS заяви, че "наблюдава нарастваща тенденция в броя на сигналите, свързани с климата, тъй като покачващите се глобални температури увеличават рисковете за здравето по целия свят". Беше установено, че Турция имя "средно" ниво на риск, заедно с популярни места за почивка като Египет, Тайланд, Виетнам и Доминиканската република, пише Metro.

Нивото на риск в Мексико за опасности, свързани с изменението на климата, е обозначено като "високо", както и в много страни в Южна Америка като Бразилия и Колумбия и части от Азия, включително Индия. Афганистан е сред страните, оценени с "много висок" риск от хуманитарни кризи и бедствия, причинени от изменението на климата. В това число влизат и Чад, Етиопия, Демократична република Конго и Нигерия.

Това е първият път, когато International SOS включва тази категория в своята карта, тъй като фирмата за здравни и охранителни услуги казва, че е получила 80% повече медицински сигнали, свързани с изменението на климата през 2023 г., отколкото през 2022 г.

Д-р Ирен Лай, глобален медицински директор във фирмата, споделя: "Екстремните горещини тази година, с първата по рода си гореща вълна, наречена "Цербер", ударила Европа, може да станат нещо обичайно. В допълнение към физическите въздействия на екстремната топлина, може да има значителни отрицателни ефекти върху психичното здраве. От съществено значение е бизнесът да планира това, като адаптира нашия начин на живот и работа, за да защити здравето, като същевременно предприеме стъпки за забавяне и евентуално обръщане на тенденцията за повишаване на температурите."

Турция беше една от най-тежко засегнатите европейски страни от горещите вълни това лято, където рекордните температури до 49.5°C причиниха тежки горски пожари и хиляди смъртни случаи поради хипертермия. Туристите в райони като Рим в Италия, Севиля в Испания и гръцките острови бяха предупредени да пият вода, да избягват кафе и алкохол, да стоят далеч от обедното слънце и да се застраховат в случай на риск за здравето им, свързан с топлината.

Несъмнено има по-важни неща, за които да се притесняваме, от почивката ни например, когато става въпрос за изменението на климата, но докато политическите лидери и бизнеса обсъждат решение, все пак си струва да сме в безопасност и да избягваме потенциални рискове, когато е възможно.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини