Чехия отвори границите си за студенти и бизнес пътувания от ЕС

От 27 април 2020 г. ще бъдат разширени възможностите за влизане на граждани на ЕС (както граждани от Шенгенското пространство и от Обединеното кралство) в Чешката република. Това съобщи МВнР.

Ще бъде възможно влизането в страната и с цел извършване на икономическа дейност или за обучение.

За целта чуждите граждани ще трябва да представят резултати от PCR тест според изискванията на МВР. Тестът трябва да е направен преди не повече от 4 дни от датата на влизане в страната.

За лицата, които не постъпят под задължителната карантина при влизане в Чешката република, важи забрана за свободно придвижване на територията на страната за 2 седмици, с изключение на случаите на неотложни пътувания.

Обобщение на приетите по-важни промени:

Икономическа дейност с престой до 72 ч. (напр. бизнес срещи, бизнес пътувания, еднократно изпълнение на поръчка, но не и пътувания на работещи в пограничните райони) трябва да бъдат представени следните документи при влизане в страната:

- Потвърждение за извършване на икономическа дейност (напр. покана за бизнес среща, изпращане за бизнес пътуване или договор/документ за поръчка)

- Документ от извършен PCR тест.

Компетентните органи в Чешката република следва да осигурят спазването на правилата от постановление 332 на МС, като напр. ползването на респиратори FFP2 и минимизиране на контакта с други граждани.

Икономическа дейност с престой над 72 ч. (напр. бизнес срещи, бизнес пътувания, изпълнение на задължения по работа, но не и живеещите в пограничните райони на Чешката република и ежедневно пътуващи за работа в чужбина), трябва да бъдат представени следните документи при влизане в страната:

- Потвърждение за извършване на икономическа дейност (напр. покана за бизнес среща, изпращане за бизнес пътуване или договор/документ за поръчка)

- Документ от извършен PCR тест и впоследствие извършен втори тест между 10-14-тия ден от пребиваването си в страната.

Приемащият субект в Чешката република следва да организира настаняването, здравните грижи или трансфера от държавната граница.

Студентите в университети следва да представят при влизане в страната потвърждение, че са студенти и резултат от PCR тест, а впоследствие да преминат втори тест между 10-14-тия ден от пребиваването си в страната.

В рамките на събирането на семейства, дефиницията за член на семейството вече обхваща и деца до 21 г., родители и прародители. Задължителната карантина може да бъде заместена от резултат от направен PCR тест.

Живеещите в съседни страни и ежедневно пътуващи за работа в сектора на здравеопазването, социалните услуги, интегрираната система за спешна помощ и в стратегическата инфраструктура на Чешката република, случай на престой над 14 дни могат да заменят постъпването под карантина с представяне на резултат от PCR тест.

В други случаи на ежедневно пътуващи, деца, ученици и студенти за предучилищна подготовка, основно, средно и висше училище, резултатите от PCR тестовете следва да бъдат представени при влизане в Чешката република и впоследствие след 14 дни, което може да бъде заменено от постъпване под карантина.

Дипломатите, пребиваващи над 14 дни в Чешката република или в чужбина, могат да заменят карантината с представен резултат от PCR тест.

Чужденците с временно или постоянно пребиваване в Чешката република имат право да влизат на територията на страната, но както и чешките граждани трябва да представят резултати от тест или да постъпят под карантина.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини