Нова Зеландия победи COVID-19 - вирусът е елиминиран "засега"

Нова Зеландия е избегнала най-лошото, пресичайки "широко разпространеното, незасичано предаване" на COVID-19, съобщи премиерът Джасинда Ардърн.

Лидерът направи този коментар в момент, когато ограниченията би трябвало да се разхлабят - след броени часове от полунощ във вторник (новозеландско време). Попитана дали Нова Зеландия е елиминирала коронавируса, причиняващ заболяването, тя отговори, че това е факт "в момента", предаде "Гардиън".

Зад думите ѝ стои статистиката за момента - броят заразени, на които всеки болен може да предаде заболяването, в момента е под 0.4 души в сравнение със средното равнище от средно 2.5 другаде по света. Има и други държави, свели предаването до под един човек, но стойността в малко случаи е сходна с новозеландската. Последната седмица има едва по няколко нови случая на ден.

"Отваряме икономиката, но не и социалния живот"

Елиминиране на предаването не означава нито един случаи - има се предвид, че произходът на всички нови случаи е известен, обяснява Ашли Блумфийлд, който ръководи здравните власти в страната.

Ардърн предупреди, че единствено част от ограниченията от последните 4 седмици ще бъдат премахнати. Почти цялата икономика бе затворена, както и училищата. Сега училищата ще отворят, както и някои търговци на дребно и ресторанти, в учебните заведения ще се върнат и някои ученици.

"Отваряме икономиката, но не и социалния живот", казва Ардърн. Според нея семействата не бива рязко да се втурват навън, защото може да се стигне до нов ръст на разпространяването на общността. Вирусът е "коварен" и гражданите трябва да внимават, каза Блумфийлд.

Според Ардърн страната ще остане на ниво 3 поне две седмици, преди кабинетът да реши дали да разхлаби още ограничения. Нужно е освен това приложение за проследяване на контакти спешно да проследи "и последните случаи". То ще е готово до две седмици, но работата му ще има и ограничения, казва Ардърн.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини