В Хърватия влезе в сила първа фаза на отслабване на мерките срещу коронавируса

От днес в Хърватия влиза в сила решение на националния щаб за гражданска защита за отслабване на част от мерките за защита от Ковид-19 с цел частично съживяване на икономиката, предаде агенция Хина.

Първата фаза на отмяната на ограничителните мерки предвижда разрешение за работа на всички търговски обекти, освен тези в рамките на търговските центрове. Работното време на магазините, складовете, борсите на търговия на едро ще бъде както преди епидемията, с изключение на неделите и официалните празници и неработни дни, когато търговските обекти няма да работят. Обектите, чието работно време е над 10 часа, ще имат задължителна едночасова почивка за почистване, дезинфекция и смяна на персонала. В празничните и почивните дни ще работят само пекарните, хлебарниците и магазините на бензиностанциите.

Разрешават се и някои услуги, които не изискват близък контакт с клиентите, като ключарски и обущарски работилници, туристически агенции, фотостудия.

На пазарите, освен плодове и зеленчуци, вече може да се продават и яйца, мед и други пчелни продукти. Позволена е и продажба на едро на плодове, зеленчуци и цветя от 5 до 8 часа сутрин.

Пускат се отново градските и крайградските автобусни линии и бързите морски превози до островите, които не са свързани със сушата чрез фериботи.

Разрешава се работата на книжарници, музеи, галерии, антикварни магазини, тренировките на някои категории спортисти.

Ако ситуацията позволява, нов пакет мерки ще бъдат отменени от 4 май. Тогава ще бъдат резрешени услугите с близък контакт с клиента като фризьорски и козметични салони, както и работата с пълен капацитет на обществени и частни здравни заведения.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини