Зам.-министър на МВР предложил 50 бона подкуп. Преглед на националния печат

„Новинар": Масов вътрешен туризъм за парламентарния вот

Засилен ще е вътрешният туризъм по време на вота. За това предупреди във вторник политологът Огнян Минчев от асоциация „Прозрачност без граници". Според Минчев на парламентарния вот ще има злоупотреби със служебните бележки, издавани за гласуване на друго място. Той поясни, че те се преснимат на ксерокс и така с една съща бележка може да се гласува в различни избирателни райони. Това според него стимулира организирани екскурзии на хора по време на вота.
По думите на Минчев в условията на пропорционална система, където гласовете се броят на национално ниво, е без значение кой къде ще гласува. Това обаче не било така, когато имаме въведен мажоритарен елемент. Така на практика се подменя вотът.
Според Минчев т. нар. мажоритарен вот ще се окаже сираче, защото след като президентът Георги Първанов се отказал от него, това щели да направят и премиерът Сергей Станишев, и лидерът на ДПС Ахмед Доган. „Мажоритарният вот нанася изключително тежки удари върху изборните процедури", категоричен бе Минчев. Междувременно от ЦИК пък съобщиха, че 41 473 са издадените удостоверения за гласуване на друго място.

„Труд": Зам.-министър предложил 50 бона подкуп

Внезапно подалият оставка зам. вътрешен министър Раиф Мустафа отишъл при директора на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Марин Димитров и му предложил подкуп от 50 000 лева. Парите трябвало да му даде бизнесменът Росен Маринов, който беше задържан на 11 юни и едва вчера беше пуснат под домашен арест. Това разкри вчера пред журналисти градският прокурор на София Николай Кокинов.
"Силно съм изненадан, че прокуратурата изнася данни за делото, при положение че то е секретно", възмути се адвокатът на Маринов - Иво Найденов.
"Целта на Мустафа е била да подготви почвата пред Марин Димитров за идването след това на бизнесмена Маринов", обясни Кокинов.

„Стандарт": Арестуват Беев, разиграва съда

Арест разпореди съдът за бившия депутат от ДПС Фидел Беев. На заседанието по делото му вчера той и адвокатът му отново не се явиха. Минути след началото на процеса прокуратурата поиска задържането за Беев, тъй като за пореден път отлага делото срещу него. Само 10 минути бяха необходими на съдия Георги Колев, за да разпореди нова мярка за неотклонение "задържане под стража".
Прокуратурата обвинява Беев, че като кмет на Велинград през 2004 година е доставял горива на стойност 142 240 лева за детски градини чрез неговата фирма "Братя Бееви". Според обвинението фирмата не е спечелила обществена поръчка и така е ощетила държавата с 16 352 лева. На предното заседание по делото бе разпоредена съдебномедицинска експертиза. Тя имаше за цел да установи дали наистина ексдепутатът страда от посочените в документите заболявания.

„24 Часа": Кака и Батко на съд, той дойде, тя болна

Нови експертизи отложиха делото срещу бившия шеф на "Пътна инфраструктура" Веселин Георгиев чак за 23 септември.
Оказа се, че вещото лице, изготвило съдебно-икономическата експертиза, не се е запознало с искания на финансовото министерство за плащания до Европейската комисия. Те били направени след изпълнения на проекти на пътния фонд.
До 3 дни защитата и прокуратурата трябва да представят в съда писмени задачи към експертите. На следващото заседание наесен ще бъдат разпитани още четирима свидетели.
Георгиев е подсъдим за престъпления по служба, извършени от октомври 2006 до ноември 2007 г. Според прокуратурата той е нарушил задълженията си, за да облагодетелства братята си Емил и Бойко.

„Дума": Още трима у нас болни от новия грип

Три нови случая на грип, предизвикан от новия човешки грипен вирус А (H1N1), бяха потвърдени в страната, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Заболелите са майка и дете, завърнали се на 13 юни от САЩ с полет през Лондон, както и друго дете, имало контакт с двамата.
След консултация със специалист по инфекциозни болести е извършено подробно епидемиологично проучване и са взети проби за вирусологично изследване на тримата пациенти. Те са изолирани и са под лекарско наблюдение, към момента са в добро състояние. Открити са и се изследват контактни лица в градовете Пазарджик и Стара Загора. Сред тях има един с признаци, подобни на грипа тип A (H1N1). Очакват се резултатите от изследванията в Националната референтна лаборатория по грип.
Съвсем леко протичат трите нови случая на грип A(H1N1), които бяха установени. Това заяви пред агенция "Фокус" проф. Богдан Петрунов, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Продължава всекидневната проверка на хора с грипоподобна симптоматика, основно пристигащи от страни с широко разпространение на вируса. От началото на появата на заболяването досега у нас са изследвани 149 души.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини