Борисов поиска оставката на ръководството на Българската банка за развитие

Премиерът Бойко Борисов поиска оставката на ръководството на Българската банка за развитие.

Позицията на Борисов е по повод решение на банката да се отпуснат 75 млн. лева на колекторска фирма. Сделката е насочена към дружество на "Свети Георги груп". С отпуснатите парите колекторската фирма иска да купува лоши портфейли на две банки.

Възмутен съм от действията на ББР, заяви на днешния брифинг премиерът Борисов. Те не са съглсувани нито с правителството нито с министъра, който е принципал. Възложил съм на Горанов да събира борда и да има уволнения в Българската банка за развитие.

Скандалният кредит от 75 млн. лв. е отпуснат на фирма с приходи от 2000 лв. и нулева печалба за миналата година.  Кредитираното дружество е дъщерно на голяма компания, която се занимава със събиране на дългове.

Държавната ББР е отпуснала този заем на "Свети Георги груп", която според финансовия ѝ отчет за 2018 г. почти няма дейност, а активите й са за 57 000 лв. Решението за заема е взето в края на март по време на вече обявеното извънредно положение заради коронавируса.

Правителството взе тези дни решение да увеличи капитала на ББР със 700 млн. лв., с които тя да гарантира пред търговските банки кредити на фирми и граждани, пострадали от ограниченията на коронавируса. 

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Хи
    Химената
    5 -7
    11:42, 8 апр 2020
    Ах долна мутро , сложи сега и там твоите лакеи и там да изпразниш касите ! Още имения ли има за купуване ?
    • Хи
      Хиената
      10 -2
      12:11, 8 апр 2020
      Досегашните лакеи също бяха негови назначения.
  • 2
    По
    Порчо
    4 -1
    12:42, 8 апр 2020
    "Поиска"? Точната формулировка е "Заповяда"!
Последни новини