Хакер ни погледна през камерите на iPhone и Mac

Хакер успя да получи контрол върху камерите на iPhone, използвайки поредица от три открити от него уязвимости. Същият подход работи и при камерите на Мас. За щастие, хакерът на име Райън Пикрен бил добронамерен и разкрил уязвимостите пред Apple миналия декември. В резултат, компанията поправила най-опасните от тях през януари, а останалите отстранила миналия месец.

Хакът се крие в това атакуващият да получи изключение на нормалното изискване, което приложенията отправят, за да могат да ползват камерата и микрофона на устройството. По принцип, защитата на камерите на iPhone е много висока и всички разрешения за нейното ползване от приложения се преглеждат от специална функция на операционната система.

Пикрен открил общо седем уязвимости и успял да комбинира три от тях, за да получи достъп до камерите и микрофоните на iPhone. След това хакерът докладвал за пробойните на Apple и получил награда от 75 000 долара.

Според експерти, мобилните камери са от особен интерес за хакерите, тъй като малко потребители внимават за тях, докато мнозина взимат мерки за уеб камерите на своите компютри.

Източник: hicomm.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини