Хакер откри начин да получи достъп до уебкамерата на всеки Apple компютър

Apple се прослави с репутацията на компания, приоритизираща сигурността на потребителите си повече от всичко. Въпреки това не е невъзможно да се открият някои пробиви в операционните системи iOS и MacOS, които да доведат до нежелани проблеми. За такъв експлойт в Safari браузъра сподели експерт по виртуална сигурност. Според неговите думи използването последователно на три бъга в програмата може да доведе до пълен контрол на хакера над камерата и микрофона на обикновения потребител.

Райън Пикрен откри уязвимостите в края на миналата година. В своя демонстрация той разкри, че единственото, което потребителят трябва да извърши, е да кликне върху един специално подготвен линк, за да се даде достъп. Пикрен сподели:

„Safari насърчава потребителите да запазят своите предпочитания за разрешения за сайтове, като например дали да доверява микрофона и камерата на Skype. Това, което един хакер може да направи… е да създаде зловреден уебсайт, който от гледна точка на Safari може да се превърне в „Скайп“. Сайтът ще има същите разрешения, които давате на другия Skype, което значи, че хакерът може да ви снима, да ви слуша и дори да стартира споделяне на екрана.“

Пробивът е резултат всъщност от няколко непроверени реда в кода. Така например Safari дава същите разрешения на сайтове дори ако имат различни URL представки (като http://example.com и fake://example.com). Пикрен твърди, че може да вгради опасни скриптове към свои производни варианти на сайтове, които да излъжат Safari. Експлойтът се проявява при iPhone, iPad и Mac устройства. Нито една от уязвимостите всъщност няма общо със защитите на самия хардуер или защитата на Safari срещу зловредни сайтове за достъп до сензорите. Вместо това, едва ли не, трикът работи на принципа на „телефонната измама“ – Safari се залъгва, че отваря познат сайт, и активира всички разрешения. Пикрен допълни:

„Тези бъгове са много стари дупки в защитата на WebKit ядрото отпреди години. Преди едва ли са били толкова опасни, както сега…“

Пикрен представи доклада за пробива в софтуера на Apple в средата на декември миналата година. Корпорацията от Купертино му е отговорила още на следващия ден, че вече проверява бъговете. Според програмиста, Safari е основното звено, водещо до уязвимости в защитата едновременно в персоналните компютри и мобилните устройства на Apple. Разликата в тяхното функциониране е много малка.

Пробивите са елиминирани с ъпдейти в браузъра и системата през януари и март. Според Пикрен след валидацията на експлойтите Apple му е платила 75 хиляди щатски долара. Компанията вече е много по-щедра към потребители, представящи информация за потенциални бъгове. Това отчасти се дължи на факта, че Apple скъса с повечето външни фирми, занимаващи се с виртуална сигурност.

Източник: kaldata

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Предстоят ви може би повече ангажименти отколкото сте предвидили и въпреки почивния ден, някои от вас ще бъдат доста натоварени. Въпреки това дейностите, с които се захващате ви носят удовлетворение и стимулират доброто ви самочувствие. Това е особено валидно ако са непосредствено свързани с деловата сфера. Можете да разчитате на добри приходи.
06 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днешният ден няма да остави време за почивка на онези от вас, които се занимават със собствен бизнес. Действате бързо, когато това се изисква от вас, но през останалото време добре премисляте действията си и предпочитате да не избързвате. Очаквайте скорошни приходи от дейност, която сте успели да реализирате с помощта на близък човек.
06 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се погрижите за всичко, което планирате днес да приключи в рамките на деня. Градивните ви усилия ще ви държат в добра форма и ще съумеете да се организирате с времето си. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени.
06 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Запазете за себе си намеренията, не ги правете достояние на всички. Очаровани сте от вниманието на човека до вас и това ви обнадеждава за връзката ви. Новини от близък човек, пребиваващ в чужбина. Притесненията ви ще отшумят и скоро ви очакват нови развития. Хранете се здравословно, възможни са неразположения.
06 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Организирайте се по-добре, ако искате да се справите с всичките си задачи. Пред вас ще се изправят предизвикателства, изкушенията на които ще ви проводят в друга посока на мислене. Ще се стремите да повишите благосъстоянието на семейството си и ще намирате преки пътища за постигането му.
06 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е особено подходящ за почивка и развлечение. Имате нужда от отдих и зареждане със свежи сили, затова не се колебайте да прекарате този ден по възможност на открито и в компанията на близки хора. Чувствате се добре в ролята на организатори, затова едва ли ще сбъркате ако се наемете с инициирането на подобно мероприятие.
06 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Овладейте емоциите и ще си спестите разочарования и неприятности. Споделете отговорностите и не предприемайте нищо ново. Не се натоварвайте с информация, която не ви засяга пряко, търсете тишината и спокойствието. Погрижете се за дома, направете пролетно почистване и мислите ви ще се успокоят.
06 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се разпилявайте в много посоки, за да не провалите изпълнението на важен ангажимент. Можете да направите и нещо повече за себе си, без да изпускате от контрол ситуацията. Ще получите възможност за допълнителни доходи, предвид нарасналите си нужди, но и защото имате енергия за това.
06 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В личния ви живот ще настъпи объркване, породено от разминаването между очакваното и случващото се. Проявете разбиране и търпеливо изчакайте момента за решителни действия. Твърде често оставяте емоциите да ви водят, а от това следват различни проблеми. Дайте си малка почивка.
06 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще се радвате на хубав и ползотворен ден. Вътрешното ви чувство за равновесие и справедливост ще ви изведе на правилните позиции, дори да изненадата с поведението си някого. Силата ви е в разума и умението да постигате целите си, нещо с което не всеки може да се похвали. Възможно е ново приятелство.
06 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Покажете доброто си отношение към хората, с които общувате и ще направите деня по-хубав, освен, че има какво да научите за себе си. Настроението ви ще се подобри от присъствието на някой, който не спира да ви вълнува. Споделете любовта си и ще откриете, че чувствата ви са взаимни.
06 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Изчистете главата си от излишни и натоварващи ви мисли. Дистанцирайте дразнителите около себе си и ще се почувствате добре. Хубавото време, приятелите и развлеченията ще направят деня ви приятен. С нови сили ще се посветите на заниманията си и ще оставате доволни от себе си.
06 юни 2020
Последни новини