Как ще изглежда Земята, ако океаните пресъхнат?

Планетарният учен Джеймс О'Донахю, бивш служител на NASA, който в момента работи за Японската космическа агенция (JAXA), създаде това невероятно видео съвместно с физика и аниматор на NASA Хорас Мичъл още през 2008-а. А сега можем да се насладим и на "римейк" с много по-висока резолюция (3840x2160).

Видео клипът показва по чудесен начин подводните планински масиви - най-дългите на Земята - и вече потопените пътища, по които е преминавало човечеството от континент на континент.

"Забавих старта, тъй като, колкото и да е изненадващо, има много подводни пейзажи, разкриващи се моментално на първите десетки метра", разказва О'Донахю пред Business Insider. Тук O'Донахю има предвид континенталните шелфове и подводните ръбове на всеки континент. Това са области с по-голяма средна надморска височина от останалата част на океанското дъно, които обграждат континентите - те представляват преходния пейзаж между сушата и дълбоката бездна.

Сухопътните мостове, по които древните хора са мигрирали от континент на континент, са част от тези издигнати площи. Те са потопени в момента, но преди десетки хиляди години, когато нивото на океана е било много по-ниско поради ледниковия период, който създаде огромни обеми лед на полюсите, те са били издигнати достатъчно, за да може да се премине по тях. В онези дни Великобритания е била част от Европа и е можело пеша да се стигне до Обединеното кралство, а от Аляска, от Сибир или от Австралия - до множество острови, заобикалящи сушата.

„Всяка от тези връзки е давала възможност на хората да мигрират и когато ледниковата епоха приключи, водата ограничи достъпа до тях“, добавя О’Донахю.

Но океаните крият повече от миграционните пътища на нашите предци.

Във видеото се появяват най-дългите планински вериги на Земята, когато морските нива спадат от 2000 до 3000 метра. Тези потънали планини са известни като Средноокеанския хребет и се образуват в районите, където се разделят тектоничните плочи. Естествено те се появяват и най-дълбоките земни зони - след като цялата вода се махне. Тези дълбоководни океански падини се образуват там, където тектоничните плочи се отдалечават една от друга, създавайки дълбоки проломи, където магмата се излива от вътрешността на Земята, създавайки нова кора. 

"Харесва ми как тази анимация разкрива, че океанското дъно е също толкова разнообразно и интересно в своята геология, както континентите", заключава О'Донахю.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Натовареността ви е очевидна, но не е причина да сте недружелюбни с околните. Търсете подкрепата им, за да се справите с всичко, което имате, като програма и ще подобрите атмосферата в дома и на работното място. Приятелите ще ви бъдат емоционална опора и това ще стопли душата ви.
02 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Приятен ден за много от вас. Интересни срещи и договорености за бъдещи занимания. Ще срещнете подкрепа, с която ще се даде ход на бъдещ проект. Наистина ще има известен риск, но за това пък резултата е обещаващ. Доброто ви настроение ще радва другите и ще създава добра атмосфера. Вълнуващи любовни мигове.
02 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще отделите повече време за себе си и по-малко на другите. И това ще ви спаси от конфликти и излишен разход на енергия. Въздържанието от самоинициативи, храна и изкушения ще ви помогне да изчистите мислите и тялото си от излишния товар. В семейството ще обсъждате предстоящи задачи.
02 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е да ви се наложи да се занимавате с нетрадиционни за вас дейности, но това едва ли ще ви притесни. Вие сте от хората, на които околните разчитат по важни въпроси, и няма да ги разочаровате. Намирате изход от заплетена ситуация. Не се заемайте с твърде много дейности едновременно.
02 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Със самочувствието си на успели хора ще въздействате позитивно на околните, насърчавайки ги към развитие. Вие на свой ред ще повишите темпото, за да свършите повече задачи днес. С добра енергията и настроение ще привличате мислещите и можещите около себе си. Обединените ви усилия ще помогнат на много хора да подобрят живота си.
02 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Многото ви ангажименти днес няма да пречат на дружелюбното ви отношение към всички, с които животът ви среща. Добре свършената ви работа или някой, когото обичате ви зареждат с енергия и добри очаквания. Очертаващо се повишение в службата или смяна на работното място повишават вълненията, но вие сте свикнали.
02 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Говорете за всичко, което мислите и ви смущава, това е начина за бъдете разбрани и да живеете в мир със себе си. Ще изясните позициите си и синхронизирате действията си с околните, избягвайки недоразумения и грешки. Не спирайте да искате и да търсите най-доброто за себе си.
02 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е приятен и днес работата няма да ви се струва тежка. Предстоят ви срещи с хора, които са наясно с проектите ви и чиято компания едва ли ще бъде натоварваща. Доброто разбирателство ще се окаже много необходимо за в бъдеще и от тази гледна точка днешният ден е наистина ползотворен. Не пренебрегвайте семейството си.
02 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С добри намерения сте днес, да приключите делова задача или да придвижите друга напред. Няма да ви липсват финанси, за да организирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора. Радостна вест.
02 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Отдадени на работа често пропускате общуването с децата и близките ви хора. От времето с тях получавате всичко онова, което не може да се купи с пари. Не пренебрегвайте и личните си нужди, погрижете се за себе си. Слушането на тиха, приятна музика ще ви зареди с енергията и ще повиши вибрациите ви, извеждайки ви на по-високо духовно ниво.
02 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повишените ви разходи от последните дни ще изострят сетивата ви и ще ви подтикнат да търсите допълнителни начини за подпомагане на бюджета. Ако имате свой бизнес не прехвърляйте от собствените си отговорности върху подчинените си, за да сте спокойни за изпълнението на задачите.
02 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Без да жалите себе си с готовност ще се включите в подготовката на мероприятие от по-голям мащаб. Откритостта ви ще ви донесе предимство и ще получите изгодно предложение. Отнасяйки се с доверие към другите, ще се радвате на внимание и повече споделени мигове. На хоризонта се появява нов човек за вас, връзката ви с когото предстои.
02 юни 2020
Последни новини