Учени откриха връзка между разпространението на COVID-19 и ваксинирането

Американски епидемиолози откриха връзка между смъртността от COVID-19 в различни страни и това доколко дълго и масово са използвали  ваксината за туберкулоза БЦЖ. Резултатите от проучването са публикувани в medRxiv.

"Държавите, в които не е приета универсална ваксинация с БЦЖ, включително Италия, Холандия и САЩ, са най-силно засегнати от COVID-19", пишат изследователите.

Те открили, че БЦЖ ваксинацията е намалила нивото на заразяване с коронавирус. Според изследователи комбинацията от намалена смъртност и заболеваемост може да направи тази ваксина един от основните инструменти в борбата с коронавируса.

Учените анализирали дали БЦЖ ваксинацията сама по себе си може да повлияе на разпространението на коронавирус и риска от смърт от инфекция в най-уязвимите сегменти от населението. Освен това те проучили влиянието на жизнения стандарт в страната и развитието на здравеопазването върху разпространението и смъртността на COVID-19.

Резултатите показват, че скоростта на разпространение на коронавируса и смъртността зависят от икономически показатели. Но в същото време в редица страни, по-специално в САЩ, Иран, Италия, Белгия, Холандия и други европейски държави, това не е така.

Във всички тези страни или БЦЖ ваксина никога не е използвана масово, или е започнала да се използва сравнително наскоро.

Авторите на изследването смятат, че това е повлияло на факта, че в тези страни честотата на случаите на инфекция е четири пъти по-висока от средната за света. Подобни били показателите и по отношение на смъртността.

Учените отбелязаха също, че в бедните страни, където ваксинациите с БЦЖ се прилагат на цялото население отдавна, се регистрира изключително ниска смъртност от коронавирусна инфекция, която не е сравнима с нивото на икономическо развитие. Вниманието на авторите на изследването в този контекст привлекла по-специално Бразилия. Учените са сигурни, че това показва ефективността на БЦЖ при защитата на организма от коронавируса.

Изследователите считат за показателна статистиката за разпространението на коронавируса в Китай, където БЦЖ започва да се използва през 50-те години, но по време на културната революция от 1966-1976 г. масовата ваксинация е прекратена. Според автора на изследването Аарон Милър, това решение е изиграло роля за появата на уязвим слой от населението, което е допринесло за разпространението на COVID-19 в ранните етапи на епидемията.

Пандемията COVID-19, първите случаи на която са регистрирани в китайския град Ухан в декември миналата година, обхваща днес 200 страни. Според последни данни в света са регистрирани 785,897  хиляди случая на инфекцияta, загинали са 37 826 на 31 март 2020.

Трудна ситуация с коронавирус се оформя в САЩ, Италия, Испания и редица европейски страни. В Китай, където започна разпространението на COVID-19, прекратяването на епидемията беше съобщено ден преди.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Натовареността ви е очевидна, но не е причина да сте недружелюбни с околните. Търсете подкрепата им, за да се справите с всичко, което имате, като програма и ще подобрите атмосферата в дома и на работното място. Приятелите ще ви бъдат емоционална опора и това ще стопли душата ви.
02 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Приятен ден за много от вас. Интересни срещи и договорености за бъдещи занимания. Ще срещнете подкрепа, с която ще се даде ход на бъдещ проект. Наистина ще има известен риск, но за това пък резултата е обещаващ. Доброто ви настроение ще радва другите и ще създава добра атмосфера. Вълнуващи любовни мигове.
02 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще отделите повече време за себе си и по-малко на другите. И това ще ви спаси от конфликти и излишен разход на енергия. Въздържанието от самоинициативи, храна и изкушения ще ви помогне да изчистите мислите и тялото си от излишния товар. В семейството ще обсъждате предстоящи задачи.
02 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е да ви се наложи да се занимавате с нетрадиционни за вас дейности, но това едва ли ще ви притесни. Вие сте от хората, на които околните разчитат по важни въпроси, и няма да ги разочаровате. Намирате изход от заплетена ситуация. Не се заемайте с твърде много дейности едновременно.
02 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Със самочувствието си на успели хора ще въздействате позитивно на околните, насърчавайки ги към развитие. Вие на свой ред ще повишите темпото, за да свършите повече задачи днес. С добра енергията и настроение ще привличате мислещите и можещите около себе си. Обединените ви усилия ще помогнат на много хора да подобрят живота си.
02 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Многото ви ангажименти днес няма да пречат на дружелюбното ви отношение към всички, с които животът ви среща. Добре свършената ви работа или някой, когото обичате ви зареждат с енергия и добри очаквания. Очертаващо се повишение в службата или смяна на работното място повишават вълненията, но вие сте свикнали.
02 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Говорете за всичко, което мислите и ви смущава, това е начина за бъдете разбрани и да живеете в мир със себе си. Ще изясните позициите си и синхронизирате действията си с околните, избягвайки недоразумения и грешки. Не спирайте да искате и да търсите най-доброто за себе си.
02 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е приятен и днес работата няма да ви се струва тежка. Предстоят ви срещи с хора, които са наясно с проектите ви и чиято компания едва ли ще бъде натоварваща. Доброто разбирателство ще се окаже много необходимо за в бъдеще и от тази гледна точка днешният ден е наистина ползотворен. Не пренебрегвайте семейството си.
02 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С добри намерения сте днес, да приключите делова задача или да придвижите друга напред. Няма да ви липсват финанси, за да организирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора. Радостна вест.
02 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Отдадени на работа често пропускате общуването с децата и близките ви хора. От времето с тях получавате всичко онова, което не може да се купи с пари. Не пренебрегвайте и личните си нужди, погрижете се за себе си. Слушането на тиха, приятна музика ще ви зареди с енергията и ще повиши вибрациите ви, извеждайки ви на по-високо духовно ниво.
02 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повишените ви разходи от последните дни ще изострят сетивата ви и ще ви подтикнат да търсите допълнителни начини за подпомагане на бюджета. Ако имате свой бизнес не прехвърляйте от собствените си отговорности върху подчинените си, за да сте спокойни за изпълнението на задачите.
02 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Без да жалите себе си с готовност ще се включите в подготовката на мероприятие от по-голям мащаб. Откритостта ви ще ви донесе предимство и ще получите изгодно предложение. Отнасяйки се с доверие към другите, ще се радвате на внимание и повече споделени мигове. На хоризонта се появява нов човек за вас, връзката ви с когото предстои.
02 юни 2020
Последни новини