Океански създания през цялото време са ни предпазвали от вирусите

В момента светът гъмжи от повече от достатъчно вируси.

Огромната необятност на вирусосферата няма как да бъде подценена. И макар няколко хиляди вида вируси да са проучени в детайли, това е само върхът на айсберга. Възможно е да съществуват трилиони други.

Дори по-консервативните изчисления са умопомрачителни. В океаните може би се спотайват десетки милиони вида вируси и дори няма да се затрудним в откриването им. Ще бъдат идентифицирани стотици хиляди – изобилие, с което едва ли може да се справи и дори най-развитото въображение. Един милилитър вода може да съдържа 10 милиона вируса.

При цялото това разнообразие, все пак не бива да забравяме две окуражаващи константи, проучени в рамките на изследване, оглавявано от морския еколог Дженифър Уелш от Кралския институт за морски изследвания в Холандия.

Накратко: не всеки вирус може да зарази  всеки жив организъм, някои животни се хранят с вирусите – т.е отстраняват ги от околната среда. Въпреки огромната значимост за обществото, основите на това явление си остават до  голяма степен мистерия.

Вирусите са най-многочислените биологични единици в морето, но въпреки потенциалните екологични последици за обществото, за елиминирането им от околните организми – негостоприемници – не се знае почти нищо.

В серия лабораторни експерименти, учените изследвали как тези негостоприемници отстраняват вирусните частици от средата си – или чрез активно хищничество, или чрез други пасивни механизми, като филтриращи приспособления или организми, образуващи физическа бариера между вирусите и гостоприемниците им.

От 10 наблюдавани животински вида, ракообразните, мидите, стридите и гъбите се оказали най-ефективни в намаляване числеността на вирусите.

Морските гъби редуцирали числеността на вирусите с до 94% в рамките на 3 часа, а след денонощие този процент нараснал на 98.

Дори когато учените добавяли нови вируси във водата на всеки 20 минути, ефективността на гъбите се запазила.

Ракообразните се оказали на второ място по ефективност в елиминирането на вируси – 90% в рамките на 24 часа, при мидите процентът бил 43, а при стридите едва 12.

Разбира се тези резултати може да не са валидни в реални условия, като се има предвид богатото разнообразие от видове,  влияещи си помежду си.

Не бива да се подценяват и фактори като приливите и отливите, промените  в температурата на водата и ултравиолетовата светлина.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини