Емилия Масларова – Обещаното и свършеното е нашата най-добра реклама

Емилия Масларова e водач на листата на „Коалиция за България" на парламентарни избори 2009 г. в Хасково. Обещаното и свършеното е нашата най-добра реклама, убедена е тя. За следващите четири години предлагаме неща, които можем и знаем как да постигнем, в три основни приоритета:

Поддържане на стабилността
Повишаване на жизнения стандарт
Подкрепа за хората в неравностойно положение


- 950 лв. средна заплата към края на 2012 г.
- Задържане на безработицата под 7.5%
- Нови 100 000 работни места
- Минималната пенсия да достигне 200 лв., а средната – 400-450 лв.
- Всяка година осигурителен стаж да носи 1.5% при определяне размера на пенсията

По нейни думи, тя е единственият човек в последните 15 г., който е бил министър на едно и също ведомство. Затова и девизът на управлението й е „работа за по-добро качество на живот и надграждане над постигнатото". Ако пазарното стопанство се движи от правилата на конкуренцията – по-бързо, по-високо, по-напред, повече, то в социалната сфера движещи са други принципи – партньорство, толерантност, качество, съхранение. Старото схващане, че няма напредък без противоопоставяне – не работи. Развитие се постига само, когато много единомишленици обединят енергията си и заработят в една посока. През годините като министър на труда Емилия Масларова се стреми да работи с всички социални групи, като ги привлича за партньори и ги мотивира за общи действия.

В социалната сфера резултатите не идват бързо. Но силното икономическо развитие през последните години позволява провеждането на сериозна социална политика за преодоляване на най-големите дистанции между България и развитите европейски държави.

Не можем да премахнем проблемите изведнъж, но трябва да кажем добрите неща, които сме постигнали
Безспорен успех на тази политика е рекордният спад на безработица от близо 12% в началото на мандата до 5.6% през 2008 г., което е с 1.4 пункта под средното за страните от ЕС. Икономическата криза не подминава и България, но засега безработица се удържа в рамките на 7%, което в сравнение с другите европейски страни е сравнително ниско ниво срещу 17.3% в Испания, над10% в Ирландия и 8.2% в Германия.

За четирите години управление са разкрити 360 000 работни места, а средната работна заплата е скочила почти двойно.

Другото, с което ще се запомни управлението на министър Масларова е политиката в подкрепа на майчинството и семейството. В момента България е една от страните с най-високи стимули за раждане и отглеждане на повече деца. Платеното майчинство с 90% от заплатата е 58 седмици. Ако към него се прибави и платеното майчинство до навършване на две години на детето, то става 110 седмици при средно европейско между 14 и 16 седмици.

Първата по рода си в Европа програма «В подкрепа на майчинството» обединява интересите на държавата с тези на различни възрастови групи. Държавата заплаща на пенсионирани и безработни родители и близки на майката за гледането на децата от 9 месечна до 3 годишна възраст, за да може тя да се върне на работа и да не губи квалификацията си.


Кратка биография
Родена на 3 юли 1949 г. в Якоруда.

През 1972 г. завършва Университета за национално и световно стопанство, а през 1983 г. специализира в Икономическия институт при БАН и получава степен доктор на икономическите науки. Г-жа Масларова е старши научен сътрудник и преподавател в Тракийския университет – Стара Загора. Владее руски език.

През 1989-1990 г. Емилия Масларова работи като старши научен сътрудник и завеждащ секция в Министерството на икономиката и планирането. От 1990 до 1991 г. е министър на заетостта и социалните грижи, а през 1992 г. е председател на Демократичния съюз на жените.

В периода 1995-1997 г. Емилия Масларова е директор на Агенцията за чуждестранна помощ. Депутат е в 38-ото и 39-ото народно събрание. През 2001-2005 г. е заместник-председател на Комисията по труда и социалната политика и член на Комисията по здравеопазване към Народното събрание.

От август 2005 г. Емилия Масларова поема поста на министър на труда и социалната политика.
Емилия Масларова е омъжена и има едно дете.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини