Остров Ниуе стана първата в света нация с тъмно небе

Тъмнината не е страшна. В свят, окъпан от изкуствена светлина, тъмнината е нещо, към което трябва да се стремим – състояние което трябва да възстановяваме и опазваме винаги когато можем.

Именно това убеждение е залегнало в основата на Международната асоциация Тъмно небе – нестопанска организация, натоварена със задачата да опази естествената тъмнина от изкусвеното светлинно замърсяване.

Сега организацията обяви, че малкият тихоокеански остров Ниуе е първата страна в света призната за Международно място с тъмно небе.

Жителите на Ниуе, наброяващи едва 1 600, разбираемо са горди и очаровани от важното признание.

Местата с тъмно небе се характеризират с отговорна политика по отношение на изкуственото осветление и се стремят към естествената нощна тъмнина. По света съществуват над 130 такива места, включително паркове, резервати и местни общности, но сега за пръв път подобна чест се оказва на цяла държава.

Съществуват множество научни изследвания, доказващи негативни ефект на светлинното замърсяване върху животните, растенията и човешкото здраве.

Ефектът на изкуствената светлина е толкова силен, че 1/3 от човечеството вече не може да види Млечния път. През последните години, проблемът се влоши от появата на източници на светлинно замърсяване в ниска земна орбита, част от които биха могли да застрашат дори астрономическите наблюдения.

За да получи признание дадено място за опазването на естесвената тъмнина, властите трябва да кандидатстват за това пред Международната асоциация Тъмно небе и да демонстрират подкрепата на местната общност към инициативата.

В случая с Ниуе правителството предприело мерки за опазване на естествената нощна тъмнина, включително подмяна на уличните лампи на целия остров и модернизиране на домашното осветление – с цел елиминиране на излишното светлинно замърсяване и създаване на възможност за наблюдение на нощното небе.

Източник: sciencealert.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини