Откриха вкаменела 3-метрова костенурка с черупка с рога

Вид гигантска костенурка, най-голямата живяла някога на Земята, носела 3-метрова черупка с рога, които вероятно е използвала в битка, твъдят учени.

Stupendemys geographicus живяла в тропическите райони на Южна Америка, които някога представлявали обширни блата, преди да се превърнат в пустиня – осигурявайки ни богатство от вкаменелости, включително 700-килограмови плъхове и 12-метрови крокодили.

Учените изследвали фрагменти от една от огромните черупки и челюстна кост и открили, че създанието е било 100 пъти по-тежко от съвременния си събрат - 52-сантиметровата амазонска речна костенурка.

Черупката на някои представители на вида достигала почти 3 метра, което ги прави едни от най-големите костенурки, живели някога на планетата.

Освен големината на костенурката, живяла преди около 5-10 милиона години и с тегло от 1 145 кг, учените се натъкнали и на изненадваща характеристика – рога.

След като разгледали две отделни черупки, изследователите открили признаци на полов диморфизъм, при който различните полове се отличават с различни характеристики. Черупките на мъжките имали рога в предната си част, докато женските били гладки и заоблени.

За пръв път подобна характеристика бива наблюдавана при подобни костенурки.

Възможно е рогата да са били използвани за предпазване на гигантските глави на мъжките в битка с други мъжки.

Видът, идентифициран през 70-те, може да е бил добре защитен от черупката си, но това не го е спасявало от хищници. Изследователи вярват, че една от двете най-големи костенурки може да е живяла по същото време, по което и един от най-големите членове на семейството на алигаторите.

Следи от ухапвания и напукани кости свидетелстват, че костенурките вероятно са били любима плячка на пурусавъра -н ай-големият кайманоподобен крокодил. Смята се, че някои екземпляри достигали дължина от 12.5 метра, приблизително колкото двуетажен автобус.

Източник: independent.co.uk

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини