Защо яйцата са в различни цветове?

Учени разгадаха мистерията защо цвета на яйцата се различава. Новопроведено изследване твърди, че вариациите се дължат на температурни различия.

Видът на птичите яйца се определя от два пигмента – единият зеленикав, а другият червеникаво-кафяв. Различните концентрации на тези пигменти, наред с белия калциев карбонат на черупката, са причина цветът на яйцата да варира от наситено синьо до зеленикаво-бяло и кафяво.

Какво точно оказва въздействие върху вида на яйцата на различните птици бе тема на ожесточен диспут, като теориите включваха нуждата от маскировка срещу хищници, смекчаване на вредния ефект на ултравиолетовата светлина върху ДНК-то на ембриона, средство, помагащо на птиците да разпознаят собствените си яйца и дори хипотезата, че различните цветове може би притежават различни антимикробни свойства.

Според изследователите, макар всички гореизброени фактори да имат роля – особено на местно ниво – най-ключово влияние оказват глобалните температури.

Яйцата на местата с по-ниски температури са тъмно кафяви, а с приближаване до тропиците и дори умерените зони се забелязват по-големи вариации в цветовете.

С нарастване на глобалните температури, се увеличава и загрижеността за въздействието върху организми като птиците, които притежават характеристики, адаптирани към определени климатични условия.

Учените анализирали цвета и яркостта на яйца от 634 вида птици по света и проследили ареалите им.

След това разгледали средните стойности на яркостта и цвета из птичите популации в даден район и създали карта с резултатие. Повечето видове снасят яйца с определен външен вид, макар да се наблюдават известни вариации между различните женски.

Картата разкрива, че по-тъмните яйца са характерни за райони с по-малко слънцегреене, следователно и по-студени, докато по-ярките се срещат в райони с повече слънчева светлина и по-топъл климат. Тенденцията се запазва дори когато се вземат под внимание различните типове гнезда.

Макар стойностите на ултравиолетова радиация да са по-високи в регионите с повече слънцегреене, екипът твърди, че това едва ли е причина за резултатите, тъй като по-тъмните синьо-зелени яйца биха били най-добри в блокиране на подобна светлина, но яйцата в регионите с по-силна радиация като цяло били по-светли.

Звучи логично яркостта и цветът на яйцата да са свързани с температурите. По-тъмните и абсорбиращи повече топлина яйца имат предимство в по-хладните региони, тъй като ембрионите в тях трябва да поддържат определена температура, но не притежават механизъм, с който да я регулират сами.

В подкрепа на тази теория, екипът взел яйца от различни породи пилета и ги поставил на слънчева светлина. Открили, че по-тъмните се награвят по-бързо от по-светлите, а температурата на повърхността им остава висока за по-дълго време.

Вариациите в цвета на черупката и дори яркостта в по-топлите региони може би се дължат на по-слабата нужда от абсорбиране на топлина и вероятно са резултат от други фактори, като антимикробни свойства, риск от хищници и здравина.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини