Миниатюрна дървесна жаба погълна една от най-отровните змии

Мъничка жаба от вида коралова литория (Litoria caerulea) погълна тайпан - една от най-отровните змии в света. Това се случило в австралийския град Таунсвил, Куинсланд, пише "Дейли мейл".

Във вторник, 4 февруари, австралийка забелязала тайпан в двора си. Тя извикала ловеца на змии Джейми Чапел. Скоро след това жената му се обадила, за да каже, че дървесна жаба е нападнала змията. "Когато пристигнах, жабата почти напълно беше погълнала влечугото", казва Чапел.

"Не бях сигурен дали жабата ще оцелее. Но не исках тя да изяде влечугото живо", разказва ловецът на змии. Според него кораловата литория е почти всеядна. В момента той се грижи за жабата и планира да я пусне веднага щом се възстанови.

Тайпанът е една от най-отровните змии в света. Средно дължината на възрастен екземпляр е 1,9 метра. Представителите на този вид се хранят с жаби и дребни бозайници, включително мишки и плъхове. Тайпаните са много агресивни и бързи, с невротоксична отрова. Ухапването им причинява парализа на дихателните мускули и нарушава коагулацията на кръвта.

Дървесните жаби (наричани още коралова литория или бяла жаба) се срещат в Австралия, Папуа Нова Гвинея, Нова Зеландия и САЩ. Хранят се с насекоми, малки влечуги, риби и техните роднини. Мъжките достигат до седем сантиметра, а женските са двойно по-големи от тях. Продължителността на живота им е около 15-20 години.

През 2018 г. Джейми Чапел извади жаба от устата на змия и я върна към живот. Той реанимира жабата със сърдечен масаж.

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Мъ
    Мъка!
    3 -1
    10:34, 7 фев 2020
    Егати новината! Аз се чудех какво ме мъчи тия дни, а то било здравето на жабата!
  • 2
    Di
    DISCOVERY
    2 -1
    10:59, 8 фев 2020
    Тук в България също има жаби от вида"коралова литория",на са известни с друго име "български политици".Те могат да изядат всичко и всеки,отличават се с ненаситен апетит,а отличителните им белези са:наглост,склонност към корупция и могат да продадат род и Родина за жълти стотинки и го правят разбира се.
Последни новини