Заснеха тюлен да ръкопляска под водата (видео)

Китовете си правят серенади на хиляди километри един от друг, делфините се викат по име със свирукане, а сега учените са забелязали сиви тюлени да използват още една форма на подводна комуникация - изненадващо силно пляскане.

Изследователите заснеха мъжки сив тюлен, плуващ близо до островите Фарне в Североизточна Англия, който пляска с предни плавници, като издават "остър, щракащ звук". Откритието, публикувано на 31 януари в списанието Marine Mammal Science, за първи път показва запис на такова поведение на тюлен в природата, необезпокояван от тренировки или лакомства от гледачите.

"Пляскането беше невероятно силно и в началото ми беше трудно да повярвам в това, което бях видял", се казва съавторът Бен Бървил, изследовател на морската биология в Нюкасълския университет в САЩ. "Как може тюленът да направи такъв силен плясък под вода, без въздух, който да се компресира между плавниците му?"

Във видеото див тюлен пляска силно с плавници пред гърдите си и издадава остър звук, който продължава по-малко от една десета от секундата. През 20-те години изследвания Бървил е наблюдавал тюлени, показващи подобно ръкопляскане при пет различни поводи, но никога не е успявал да занеме зловещите звуци, твърдят авторите.

Въз основа на тези разкази и новите видео кадри авторите стигат до заключението, че изглежда само мъжките тюлени пляскат пронизително и са склонни да "насочват“ звука към други тюлени наблизо. Пляскащият тюлен плува близо до женска и мъжки тюлен по  време на заснемането. Вторият мъжки тюлен от време на време отговаря със свои аплодисменти, но освава извън кадър. Като се има предвид този социален контекст, авторите "ориентировъчно" стигат до заключението, че сивите тюлени използват пляскане или за да убедят потенциални партньорки за възпроизводство, или за да прогонят конкурентите, в зависимост от контекста.

"Помислете за мъжката горила, която се бие по гърдите, например", казва водещият автор Дейвид Хокинг, зоолог и научен сътрудник в Monash University. "Аз съм силен, стойте настрана и съм силен, гените ми са добри."

Други морски животни плескат с плавниците си над водата, за да се рекламират пред партньорките си и да сплашат конкурентите наблизо, отбелязват авторите. Тези звуци могат да се чуят както над водата, така и под водата, за разлика от подводното пляскане на сивите тюлени. Учените все още не знаят дали някое същество освен сивия тюлен може да пляска под вълните.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Освободете се от напрежението, загърбете минали неприятности и гледайте с надежда напред. Очакват ви успехи, основите на които дълго са поставяни от вас. Благоприятни перспективи се очертават за работещите в областта на търговията и предприемачите. Бъдете внимателни при работа с документи. Добри новини.
04 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще успявате. Ще реализирате плановете си дори по-добре от предвиденото. Близък човек ще ви ангажира с проблем, по който едва ли ще можете да сте му полезни. Не позволявайте хорските приказки да променят отношението ви към определена личност, защото тя заслужава повече внимание и уважение.
04 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обзети сте от творчески идеи, които горите от желание да споделите и осъществите. Предлага ви се чудесна възможност за изява. Ще се радвате на вниманието и обичта както на близките си, така и от страна на колеги и на хора, на които ще бъдете представени. Нова сърдечна тръпка ще ви разтърси и само вие знаете колко далеч искате да стигнете.
04 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще отделите повече време на работата си, служебна, делова, лична или обществена. Довеждате до край започната задача и това ви кара да прецизирате детайлите, в очакване на добри резултати. Благоприятно развитие на делови въпрос, касаещ и близките ви, свързан с имоти, дела или други начинания.
04 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще отбележите ново начало за бизнеса си или друга, обвързваща ви с перспективите си активност. Измежду нещата, които определяте за важни са професионалното ви утвърждаване и личния ви живот. За последното ще се погрижите повече, предвид растящите ви желания. Поява на нов човек в живота ви или подновяване на връзка с вече познат ще придобие по-дълбок смисъл за вас.
04 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Разнообразната работа днес, която ви налага общуването с много хора, може да ви изнерви. Старанието ви да сте изрядни във всичко, с което се заемете, често ще бъде проблемно, и то не по ваша вина. Можете да разчитате на помощта на близък приятел, който няма да ви подведе. Независимо от всичко бъдете усмихнати и сърдечни с другите.
04 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко днес ще се подрежда според очакванията ви. Възможно де възникнат проблеми, чието решаване ще наложи компромиси от ваша страна. За да имате по-малко разочарования, ограничете контактите си до минимум. Бъдете уравновесени и резервирани към непознатите. Не парадирайте с успехите си. Ако го сторите може скоро горчиво да съжалявате.
04 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Привличат ви непознати неща и затова едва ли днес ще се задоволите с обичайните си занимания. Опитвате нещо нестандартно, което ще помните дълго. Едва ли е трудно да ви привлече човек на своя страна, тъй като сте в настроение и лесно се съгласявате с привлекателни идеи. Ако започвате нещо днес, непременно го довършете, защото иначе ще си създадете двойна работа.
04 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Радвате се на един полезен ден. Независимо от заниманията си ще запазите доброто си настроение и ще успеете да го предадете и на околните. Разбирате се чудесно с човек, който отдавна ви привлича и нищо чудно скоро отношенията ви да се задълбочат.
04 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разтоварващи занимания ще ви помогнат да се освободите от натрупаното напрежение и ще подобрят настроението ви. Заобиколете се с обичани хора, с които чувствата ви са взаимни. Неочаквани новини ще ви зарадват. Решението ви да помогнете на някого е похвално и ви прави чест.
04 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако трябва наложете усилия за да намалите темпото и да не сте все заети и активни просто по навик. Важно е да проявите благоразумие. Днес не всичко, което ви е доставяло удоволствие или ви е носело придобивки, ще ви въздейства по същия начин. Отделете от времето си и помогнете на близките си, но в никакъв случай не чакайте отплата.
04 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Характерни за този ден са спокойствието и доброто настроение. Подхождате положително към всяко нещо, с което се сблъскате и това до голяма степен определя и добрите резултати, които постигате. Отпадат съмненията ви относно човек, когото сте считали за прегрешил спрямо вас. Имате чудесната възможност да се отпуснете и забавлявате вечерта.
04 юни 2020
Последни новини