Британските военни ще публикуват за първи път секретни доклади за НЛО

Министерството на отбраната на Великобритания ще публикува за първи път секретни доклади за НЛО.

От началото на 50-те до 2009 г. отдел в Министерството на отбраната на Обединеното кралство (МО) документира и разследва доклади за НЛО. Сега, повече от десетилетие след приключването на програмата, много от класифицираните файлове за наблюдения на НЛО ще бъдат предоставени с публичен достъп за първи път.

Някои файлове на МО за НЛО досега бяха публикувани онлайн на сайта на Националния архив на САЩ, съобщава The Telegraph. Всички доклади за НЛО на агенцията ще бъдат публикувани тази година на "специална уеб страница на gov.uk", заяви говорител на Британските кралски военновъздушни сили (RAF) пред The ​​Telegraph.

Решението идва, след като британската информационна агенция PA Media подаде запитване за досиетата на НЛО по Закона за свобода на информацията, пише The ​​Telegraph. Служители от Министерството на отбраната решиха, че "би било по-добре да публикуват тези записи, вместо да продължават да изпращат документи в Националния архив", заяви говорителят на RAF.

Във Велокобритания случаите с НЛО нашумяват около 1950 г. и МО сформира Работната група за летящи чинии за справяне с явлението, според британския Национален архив. НЛО в началото на 50-те години дори привлекли вниманието на премиера Уинстън Чърчил, който през 1952 г. изпрати докладна записка до своя министър на военновъздушните сили с въпроса: "Какво е всичко това за летящите чинии? Какво може да означава? Каква е истината?"

Групата на летящите чинии заключава, че НЛО са измами, заблуди или обикновени предмети, които са били идентифицирани погрешно, препоръчвайки "да не се предприема по-нататъшно разследване на съобщени мистериозни въздушни явления". Независимо от това, други подразделения на МО продължават работата по официално разследване на НЛО във Великобритания и в 21 век, съобщава Националният архив.

Последният доклад за НЛО, който ще бъде публикуван онлайн от МО, е от 2009 г. и обхваща наблюдения от януари до края на ноември същата година. Те включваха "сребърна светлина с форма на диск", докладвана през януари 2009 г., "до 20 оранжеви и червени светещи светлини", докладвани през юни, "голяма ярка сребърна / бяла топка / сфера", докладвана през юли и "три огнени златни кълба по диагонална линия в небето", докладвани през септември.

След като МО променя политиката си на 1 декември 2009 г., според доклада, агенцията вече не регистрира или разследва наблюдения на НЛО. Но това, което те са открили,  включително много скорошни доклади за НЛО, които преди са били достъпни само като хартиени копия, ще бъдат публикувани онлайн през следващите няколко месеца, заяви Ник Поуп, бивш следовател на НЛО в МО.

"Трябва да има някои интересни находки в тези нови файлове", каза Поуп пред The ​​Express.

Източник: Live Science

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини