4 неща, които трябва да знаете за антибиотичната резистентност

След като Александър Флеминг открива пеницилина през 1928 г., смъртните случаи от инфекциозни заболявания рязко намаляват. Антибиотиците позволяват на хората да се борят с бактериалните инфекции, които са взели толкова много животи преди това. За съжаление, човечеството е напът да изгуби този невероятен ресурс заради т.нар. антибиотична резистентност. Бактериите еволюират така, че да се адаптират към тези лекарства, на които разчитахме толкова дълго, и да остават живи, пише A Plus.

Метицилин-резистентен стафилокок е може би най-популярният супермикроб от този тип. Около 15 процента от пациентите, които влязат в контакт с него, умират от инфекцията. Почти веднага след създаването на антибиотиците, бактериите започват да си намират начин да редуцират тяхната ефективност. Колкото повече бактерии стават резистентни на лечение, толкова по-бързо човечеството ще навлезе в т.нар. постантибиотична епоха. Съответно – има потенциална опасност да се върнем в годините преди откритието на Флеминг, което промени света.

Както Ед Янг описва подробно в The Atlantic, голяма част от проблема с антибиотиците се крие в това, че средностатистическият човек не знае почти нищо за тях, но може да допринася сериозно за този проблем.

Затова – предлагаме в 4 концепции, които всеки трябва да знае, за да използва антибиотиците отговорно.

1. Антибиотиците са полезни в битката с бактерии, не с вируси или гъбички

Както самото им име подсказва, антибиотиците са смеси, които се борят с инфекциозните бактерии. Това означава, че те не работят при заболявания, предизвикани от вирусите. Например настинка или грип. Често хората могат да изискват предписването на подобни лекарства, когато са болни. Всеки добър лекар обаче ще откаже и ще предостави правилното лекарство.

2. Антибактериалните продукти са вредни за околната среда

Антибактериалният сапун за ръце не предоставя кой знае какви предимства спрямо стандартния. Напротив – дори вреди на околната среда. Тези смеси не се отстраняват от отпадните води, което означава, че те се връщат в почвата или водните басейни и стават част от водния цикъл. Това има сериозни последствия върху водните организми, живеещи в тези райони, тъй като те се излагат на въпросните супермикроби.

3. Най-големият консуматор на антибиотиците е добитъкът

Цели 80 процента от всички антибиотици в световен мащаб се дават на животните по фермите. Те живеят в изключително тесни пространства, пълни с други животники. Това ги стресира и съответно – ги прави по-податливи на разболявания. За съжаление обаче голяма част от лекарствата се дават на животни, които все още не са се разболявали. Това е лоша практика, от която няма никаква полза. Тя просто увеличава резистентността на бактериите към лекарството.

4.    Антибиотичната резистентност означава, че бактерията става резистентна към лекарството, не към самия човек

Според ново проучва американците вярват, че резистентността настъпва, когато един човек, приемащ лекарството, започва да не се влияе от ефектите му. Съответно хората отказват да го приемат по време на целия предписан курс, за да ограничат излагането си на него. Това е абсолютно погрешно. Ако не приемате антибиотика според заръките на доктора, просто ще оставите в тялото си бактериите, които са се адаптирали по-добре към лекарството. Това от своя страна ще доведе до по-резистентен щам. От изключително важно значение е да приемате всички лекарства, предписани от лекаря.
 

Източник: obekti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 10.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се сърдете на околните, а потърсете причините за проблемите във вас. Притежавате безспорен и значителен потенциал, и като че ли най-голямата пречка пред вас е колебливостта ви. Справите ли се с нея, нищо не би било в състояние да ви спре. Получавате добри новини, свързани с бъдещо пътуване.
10 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Силните аргументи, които изтъквате в своя подкрепа ще спечелят на ваша страна подкрепата на влиятелни хора. Предимствата от нововъведения на работното място ще направят работата ви успешна, което ще се отрази на финансите ви. Търпението, с което се отнасяте към околните впечатлява и ви превръща в предпочитани партньори.
10 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще е доста разнообразен и интересен. Възможно е да се срещнете с много приятели. Възможно е да почувствате носталгия по миналото. Ще прекарате безгрижно и със сигурност няма да скучаете.
10 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Нечие мнение по ваш адрес ще повиши емоциите ви и ще ви подтикне към повече активност, в доказване на правотата си. Запазете спокойствие. Деловите ви занимания ще донесат резултати, но на по-късен етап. С младежко дръзновение ще прегърнете една идея и ще се отдадете на реализацията й.
10 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Този ден ще премине под знака на емоционалните преживявания. Опитвате се да спечелите вниманието на човек, към когото изпитвате нещо специално. Отбелязвате значителен успех в това отношение, за което можете да благодарите на неотразимия си чар и самоувереност. Не пренебрегвайте обещанието си към човек от обкръжението ви, отнесете се сериозно.
10 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Избирате да се занимавате с нещо, с което малко хора биха се нагърбили. Вие обаче обичате предизвикателствата и считате, че можете да се справите отлично. Наистина сте способни, но не трябва да надценявате възможностите си за момента. Бъдете по-постоянни и не се отказвайте от нормалния път до целта. Радвате се на нещо, което сте очаквали да се случи.
10 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко, което привлича интереса ви е по силите ви и във възможностите ви да го осъществите. Не се и опитвайте да доказвате нищо на никого, това ще ви направи раздразнителни. Ще се зарадвате на вниманието на приятел, а обаждане по телефона ще ви направи нетърпеливи. Очакванията ви ще се сбъднат.
10 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Балансирайте между професионалните и семейните си задължения. Често пренебрегвате едното за сметка на другото, а това може да създаде напрежение в отношението ви с околните. Организирайте добре времето си и непременно ще успеете.
10 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приятен ден. Събитията, които се случват на работното ви място ще ви се струват важни и вие с интерес ще участвате в тях. Все пак има доста неща, които трябва да свършите, така че не губете време. Ще бъдете благодарни на близък колега, който навреме ще ви предаде информация и окаже подкрепа.
10 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се щадете, положените от вас усилия ще ви възнаградят богато. Работете самостоятелно и не разчитайте много на хора, които малко познавате. Така ще си спестите последващи главоболия. Не бързайте да се обвързвате емоционално и с партньор, имащ нездрав интерес към вас. Бъдете реалисти и се опитайте да прозрете намеренията му.
10 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Изградете си предварителен план за действие при работата по важна задача. Мнозина от вас подхождат доста неорганизирано и рискуват да загубят много време и нерви, без да постигнат нещо съществено. Успявате да се издължите на кредиторите си и възвръщате оптимистичния си поглед върху нещата. Изяснявате тежащи ви недоразумения.
10 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
10 апр 2020
Последни новини