Тръмп разкри плана: Палестина получава държава, но Йерусалим остава за Израел

Дългоочакваният план на президента на САЩ Доналд Тръмп за мир в Близкия изток призовава за създаване на палестинска държава, информира АП, позовавайки се на американски представители.

Осведомителната агенция отбелязва, че с това се прекратяват спекулациите дали Вашингтон ще се откаже от решението за две държави.​

Източниците поясниха, че планът предвижда двойно повече територия в сравнение с тази, която сега е под контрола на палестинците, въпреки че също се признава израелският суверенитет над големи еврейски селища на Западния бряг, на което палестинците със сигурност ще се противопоставят.

Палестинците вече отхвърлиха плана, обвинявайки Тръмп, че само подпомага Израел.

Планът предвижда също замразяване изграждането на нови еврейски селища за период от четири години. През този период ще се водят преговори за всеобхватно споразумение.

Отделно се споменава, че палестинските бежанци ще могат да се върнат в бъдещата палестинска държава. Ще бъде създаден "щедър фонд за компенсации".

Тръмп представи плана в присъствието на премиера на Израел Бенямин Нетаняху в Белия дом.

Според американския лидер палестинците "заслужават по-добър живот, за да реализират изключителния си потенциал". По думите му планът е подкрепян от Нетаняху и лидера на опозицията в Израел Бени Ганц, което показва, че "мирът е над политиката в Израел".

"Тази визия за мир е фундаментално различна от дипломацията в миналото", вярва Доналд Тръмп.

"Днес Израел прави огромна крачка към мир...Нетаняху ме информира, че е готов да одобри визията като база за директни преговори", продължи американският лидер.

 

Доналд Тръмп съобщи, че подробният план призовава за решение за две държави, включва и подробни карти с територията.

Мирният план включва "реалистично решение за две държави", убеден президентът на САЩ.

Йерусалим ще остане "неделима столица" на Израел, разкри държавният глава.

Като част от плана, увери Тръмп, няма да се гонят палестинци и израелци от домовете им.

Американският лидер си противоречи, след като обяви, че Йерусалим няма да бъде разделен, а планът включва "палестинска столица в Източен Йерусалим, "където САЩ гордо ще отворят посолството си".

"Молим палестинците да посрещнат предизвикателствата на мирното съвместно съществуване", призова Тръмп. Това включва закони за защита на човешките права, прекратяване на действията на Хамас и Ислямски джихад, както и прекратяване финансовото компенсиране на терористи.

Държавният глава призова президента на Палестина Махмуд Абас да започне преговори с Израел.

Ако палестинците седнат на масата за преговори, "ние ще бъдем с вас всяка крачка по този път", увери Тръмп, но предупреди, че планът му, "Сделката на века", "може да бъде последната възможност" за палестинците да получат независима държава.

"Време е мюсюлманският свят да поправи грешката, направена през 1948 г., когато избра да напада вместо да признае новата държава Израел", призова още Тръмп.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ан
    Анонимен
    1 -2
    13:29, 29 яну 2020
    Не мога да разбера, защо САЩ се бъркат във вътрешните и външните работи на две държави. Кой има дава това право.
Последни новини