Мирният план на Тръмп за Ерусалим вбеси Ердоган

Ерусалим е свещен за мюсюлманите град, всеки план, предвиждащ предаването му на Израел е абсолютно неприемлив, заяви турският президент Реджеп Ердоган пред журналисти.

Според него така нареченият мирен план на американския президент Доналд Тръмп за палестино-израелския конфликт няма да гарантира мира и урегулирането на напреженията в Близкия Изток.

„Инициативите на Тръмп за Близкия Изток игнорират правата на палестинците и узаконяват израелската окупация“, подчерта Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

Той заяви, че още вчера в телефонен разговор с Тръмп е поискал турската страна да бъде информирана за съдържанието на мирния план, за да може Анкара да определи ясна позиция по въпроса.

Турският лидер съобщи, че през следващата седмица в Джида /Саудитска Арабия/ ще се състои заседание на външните министри на страните-членки в Организацията за ислямско сътрудничество /ОИС/, Мевлют Чавушоглу също ще участва.

„Позицията на официална Анкара по този въпрос е известна. Ерусалим е свещен за мюсюлманите град. Предаването му на Израел е недопустимо. Планът на Тръмп е насочен към промяна на статуквото в региона и узаконяване на окупацията на палестинските територии. Дори ако някога арабските страни се откажат от Палестина, Турция ще продължи усилията за подкрепа на тази страна на световната арена“, подчерта Ердоган.

Той коментира и заплахите срещу шефа на Националната агенция за разузнаването Хакан Фидан, отправени чрез редица медии, близки до израелския премиер Бинямин Нетаняху. „Анкара не формира позиции на базата на медийни твърдения. Ако израелските средства за масова информация пишат така, значи ние сме на правилния път“, каза Ердоган.

Мирният план на Доналд Тръмп предвижда Ерусалим да бъде неделима столица на Израел, а по-голямата част от територията от долината на река Йордан да премине под израелска юрисдикция, като Израел и Палестина ще управляват съвместно светите места.

Американският президент се ангажира да признае Източен Ерусалим като столица на Палестина и обещава да открие посолство на САЩ там. Става дума за кварталите отвъд разделителната стена, а не за Стария град.

Според плана му държавата Палестина трябва да бъде демилитаризирана, което означава палестинците да не могат да контролират своето въздушно пространство и граничните пунктове. Освен това Тръмп предлага разделените територии на Палестина – Западният бряг и секторът Газа да бъдат свързани с тунел.

Според турската страна, така Тръмп лишава палестинците от надеждата да осъществят традиционни искания, в това число правото на бежанците да се завърнат.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини