Вода за Перник: ще издържат ли тръбите на София?

Изображение 1 от 2

    Ето го решението за Перник: ще доставят вода през водопроводната система на София, като съоръженията ще струват на данъкоплатците десетки милиони. Но ще издържат ли тръбите на София? И дали милионите няма да са нахалост?

    Коментар от Емилия Милчева:

    Към края на март водният режим в Перник и в 17 околни села вероятно ще бъде облекчен - но не и отменен. Отмяна ще има само ако валежите и снеготопенето успеят да напълнят единствения за Перник източник на питейно-битово водоснабдяване - язовир “Студена”, който сега е почти на мъртъв обем. Дотогава София ще помага на Перник, транзитирайки вода за поразения от безводие град. За преноса ще плаща бюджетът - тоест, всички данъкоплатци. А управляващите ще се молят за дъжд и снеготопене, които да напълнят “Студена”.

    Обещаното решение

    През уикенда правителството начело с премиера Бойко Борисов предложи 700 000 куб. м. вода месечно от язовир “Белмекен” в Западните Родопи да отиват за Перник, след като бъдат прехвърлени към язовир “Бели Искър” чрез тунел, който свързва двата водоема. Това количество е около 41% от необходимото за потреблението на перничани. То ще се пренася до Перник чрез нова инфраструктура, която тепърва започва да се строи. Става дума за помпена станция и 13,5-километров водопровод от село Мало Бучино до Перник, предвидени да са готови до 45 дни. За целта властта обеща да се работи ден и нощ. Съоръженията ще струват 25 милиона лева на всички данъкоплатци и ще се строят без обществени поръчки - законът го позволява в условия на бедствено положение, в каквото е Перник.

    Ще издържат ли тръбите на София?

    Премиер, министри и столичен кмет неуморно повтаряха един през друг, че водоподаването в София няма да пострада от решението за Перник. И най-вероятно наистина ще е така. Един протест в столицата заради спряна вода би заглушил всички добрини, които се кани да стори правителството в следващите месеци. Язовир “Бели Искър” осигурява до 25% от количествата, необходими за питейно-битовите нужди на София, останалите са от “Искър”. И при най-малкия риск за столицата водата ще спре, увериха управляващите. В същото време столични общински съветници предупредиха, че стената на язовир “Бели Искър” е за ремонт, но през последните десетина години проектът непрекъснато се бави.

    Други опасения са свързани с въпроса дали строените през социализма софийски водопроводи, през които ще минават водите, ще издържат допълнителния дебит от около 300 литра в секунда. Отговор ще получим в средата на март, когато се очаква да заработят новите съоръжения. От концесионера на столичната ВиК-мрежа - френската компания „Веолия", все още не са коментирали решението за преминаване на допълнителни количества вода по мрежата.

    „Веолия" и бездруго е в деликатна ситуация - след изтичането на договора през 2025 година, управляващите в София се канят да прекратят единствената водна концесия в страната. “Концесията на Столична община със “Софийска вода” не трябва да бъде продължавана след 2025 година", заяви в края на декември Йорданка Фандъкова и обеща още през януари да бъде сформиран екип от общински съветници и експерти, който да “подготви поемането на активите и вземането на решения как ще се управлява ВиК-секторът в София”.

    За близо 20-те години, откакто “Софийска вода” е дадена на концесия, загубите на вода в столицата намаляха от около 62% до малко над 41%. Според плана на  концесионера, догодина те ще бъдат сведени до около 38% - след инвестиции от близо 210 милиона лева за периода 2017-2021 година, вече признати в цената на водата. От 1 януари т.г. кубик вода в столицата поскъпна със 7% до 2,76 лева, но в много области на страната цената надхвърли софийската и дори премина 3 лева. Нищо, че загубите си остават високи, а водоснабдяването е с лошо качество.

    Вода в продънено сито

    Заради водния режим в Перник поскъпването на водата бе спряно, но обещаните 700 000 кубика вода месечно ще се изливат в мрежа, в която загубите са над 75%. Кметът на Перник Станислав Владимиров (БСП) обеща, че водата нямало да изтече, тъй като започвали ремонти на мрежата и на пречиствателната станция. Но едва ли някой му вярва. Старата водопроводна мрежа на Перник е 1459 километра, а пречиствателната станция и канализационната мрежа имат нужда от рехабилитация. Дори само част от тези дейности стига за един мандат, какви ти тук 45 дни. Казано иначе: водата, докарана с толкова усилия от 1900 метра надморска височина, ще се излива в сито, а милионите бюджетни средства ще отидат нахалост.

    “Всеки, който има огромни загуби, не иска да ги оправи, а да му се увеличи водоподаването. Аз не мога да пълня каца без дъно”, заяви тези дни новият министър на околната среда и водите Емил Димитров. В действителност обаче се получава точно така.

    Наред със загубите на ценна вода е изгубено и доверието в надеждното и ефективно управление на оскъдните водни ресурси. Според свидетелски показания по делото срещу бившия вече екоминистър Нено Димов, през ноември 2011 е бил прибран водомерът на язовир “Студена”, ползван под наем от ВиК-оператора. Така че не е известно как се е мерило количеството, подавано оттам на частните фирми например. Със сигурност голямата сметка е била за гражданите, плащали седем пъти по-скъпа вода от фирмите.

    Основателни са и съмненията относно обещанието да се строи денонощно - доста трудно начинание предвид зимните условия. Основателни са и опасенията за качеството на строителните работи. В Свищов за пореден път аварира водопровод, строен преди десет години за 4 милиона лева. Всеки опит да го пуснем в експлоатация регистрира нова авария, казва кметът Генчо Генчев. Затова вода бе пусната по стария метален водопровод. Новият се проверява от спецпрокуратурата за безстопанственост, но пари да бъде подменен така и няма. А цената на водата почти доближава тази в София.

    Един въпрос

    За десетте години управление на ГЕРБ ВиК-мрежата на България не е подобрена съществено, а загубите продължават да са най-високите в ЕС. В Чехия например през 2004 година загубите на вода са възлизали на 21%, а 13 години по-късно са спаднали под 14 на сто.

    В програмата за управление на ГЕРБ, представена за изборите през 2017, един от вписаните приоритети гласи: “Завършване на реформата във ВиК сектора с цел подобряване на услугите за гражданите и бизнеса”. Какво ли значи това?

    Източник: http://www.dw.com/bg/

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини