Вода за Перник: ще издържат ли тръбите на София?

Изображение 1 от 2

  Ето го решението за Перник: ще доставят вода през водопроводната система на София, като съоръженията ще струват на данъкоплатците десетки милиони. Но ще издържат ли тръбите на София? И дали милионите няма да са нахалост?

  Коментар от Емилия Милчева:

  Към края на март водният режим в Перник и в 17 околни села вероятно ще бъде облекчен - но не и отменен. Отмяна ще има само ако валежите и снеготопенето успеят да напълнят единствения за Перник източник на питейно-битово водоснабдяване - язовир “Студена”, който сега е почти на мъртъв обем. Дотогава София ще помага на Перник, транзитирайки вода за поразения от безводие град. За преноса ще плаща бюджетът - тоест, всички данъкоплатци. А управляващите ще се молят за дъжд и снеготопене, които да напълнят “Студена”.

  Обещаното решение

  През уикенда правителството начело с премиера Бойко Борисов предложи 700 000 куб. м. вода месечно от язовир “Белмекен” в Западните Родопи да отиват за Перник, след като бъдат прехвърлени към язовир “Бели Искър” чрез тунел, който свързва двата водоема. Това количество е около 41% от необходимото за потреблението на перничани. То ще се пренася до Перник чрез нова инфраструктура, която тепърва започва да се строи. Става дума за помпена станция и 13,5-километров водопровод от село Мало Бучино до Перник, предвидени да са готови до 45 дни. За целта властта обеща да се работи ден и нощ. Съоръженията ще струват 25 милиона лева на всички данъкоплатци и ще се строят без обществени поръчки - законът го позволява в условия на бедствено положение, в каквото е Перник.

  Ще издържат ли тръбите на София?

  Премиер, министри и столичен кмет неуморно повтаряха един през друг, че водоподаването в София няма да пострада от решението за Перник. И най-вероятно наистина ще е така. Един протест в столицата заради спряна вода би заглушил всички добрини, които се кани да стори правителството в следващите месеци. Язовир “Бели Искър” осигурява до 25% от количествата, необходими за питейно-битовите нужди на София, останалите са от “Искър”. И при най-малкия риск за столицата водата ще спре, увериха управляващите. В същото време столични общински съветници предупредиха, че стената на язовир “Бели Искър” е за ремонт, но през последните десетина години проектът непрекъснато се бави.

  Други опасения са свързани с въпроса дали строените през социализма софийски водопроводи, през които ще минават водите, ще издържат допълнителния дебит от около 300 литра в секунда. Отговор ще получим в средата на март, когато се очаква да заработят новите съоръжения. От концесионера на столичната ВиК-мрежа - френската компания „Веолия", все още не са коментирали решението за преминаване на допълнителни количества вода по мрежата.

  „Веолия" и бездруго е в деликатна ситуация - след изтичането на договора през 2025 година, управляващите в София се канят да прекратят единствената водна концесия в страната. “Концесията на Столична община със “Софийска вода” не трябва да бъде продължавана след 2025 година", заяви в края на декември Йорданка Фандъкова и обеща още през януари да бъде сформиран екип от общински съветници и експерти, който да “подготви поемането на активите и вземането на решения как ще се управлява ВиК-секторът в София”.

  За близо 20-те години, откакто “Софийска вода” е дадена на концесия, загубите на вода в столицата намаляха от около 62% до малко над 41%. Според плана на  концесионера, догодина те ще бъдат сведени до около 38% - след инвестиции от близо 210 милиона лева за периода 2017-2021 година, вече признати в цената на водата. От 1 януари т.г. кубик вода в столицата поскъпна със 7% до 2,76 лева, но в много области на страната цената надхвърли софийската и дори премина 3 лева. Нищо, че загубите си остават високи, а водоснабдяването е с лошо качество.

  Вода в продънено сито

  Заради водния режим в Перник поскъпването на водата бе спряно, но обещаните 700 000 кубика вода месечно ще се изливат в мрежа, в която загубите са над 75%. Кметът на Перник Станислав Владимиров (БСП) обеща, че водата нямало да изтече, тъй като започвали ремонти на мрежата и на пречиствателната станция. Но едва ли някой му вярва. Старата водопроводна мрежа на Перник е 1459 километра, а пречиствателната станция и канализационната мрежа имат нужда от рехабилитация. Дори само част от тези дейности стига за един мандат, какви ти тук 45 дни. Казано иначе: водата, докарана с толкова усилия от 1900 метра надморска височина, ще се излива в сито, а милионите бюджетни средства ще отидат нахалост.

  “Всеки, който има огромни загуби, не иска да ги оправи, а да му се увеличи водоподаването. Аз не мога да пълня каца без дъно”, заяви тези дни новият министър на околната среда и водите Емил Димитров. В действителност обаче се получава точно така.

  Наред със загубите на ценна вода е изгубено и доверието в надеждното и ефективно управление на оскъдните водни ресурси. Според свидетелски показания по делото срещу бившия вече екоминистър Нено Димов, през ноември 2011 е бил прибран водомерът на язовир “Студена”, ползван под наем от ВиК-оператора. Така че не е известно как се е мерило количеството, подавано оттам на частните фирми например. Със сигурност голямата сметка е била за гражданите, плащали седем пъти по-скъпа вода от фирмите.

  Основателни са и съмненията относно обещанието да се строи денонощно - доста трудно начинание предвид зимните условия. Основателни са и опасенията за качеството на строителните работи. В Свищов за пореден път аварира водопровод, строен преди десет години за 4 милиона лева. Всеки опит да го пуснем в експлоатация регистрира нова авария, казва кметът Генчо Генчев. Затова вода бе пусната по стария метален водопровод. Новият се проверява от спецпрокуратурата за безстопанственост, но пари да бъде подменен така и няма. А цената на водата почти доближава тази в София.

  Един въпрос

  За десетте години управление на ГЕРБ ВиК-мрежата на България не е подобрена съществено, а загубите продължават да са най-високите в ЕС. В Чехия например през 2004 година загубите на вода са възлизали на 21%, а 13 години по-късно са спаднали под 14 на сто.

  В програмата за управление на ГЕРБ, представена за изборите през 2017, един от вписаните приоритети гласи: “Завършване на реформата във ВиК сектора с цел подобряване на услугите за гражданите и бизнеса”. Какво ли значи това?

  Източник: http://www.dw.com/bg/

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 29.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Като истински реалисти не храните големи очаквания, но е сигурно, че ще има какво да ви зарадва днес. Ще се почувствате доволни, че сте помогнали на някого, а за другото, вие сте свикнали. Целите ви са по-дълготрайни и липсата на финансови успехи няма да се отрази неблагоприятно на изпълнението им.
  29 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ако искате силите ви да стигнат за всичко, което предвиждате днес, работете по-спокойно. Излишните емоции ще ви изхабят бързо, което не е във ваш интерес. В този ред на мисли не търсете конфронтация с никой и не пречете на другите да говорят. Погрижете се за себе си, като решите собствените си проблеми.
  29 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Опитайте се да не преувеличавате проблемите, които ще съпътстват деня ви. От вас зависи да им се поддадете или да откриете позитивните възможности, които също няма да липсват. Ще имате подкрепата на ваши близки и това вероятно ще ви е изключително полезно. Усмихвайте се по-често.
  29 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Активността ви днес ще се прояви в различни изяви. Служебни ангажименти, в къщи, сред партньори или на път, ще се справите с всичко, което стои пред вас, като цел, намирайки оригиналните решения за изпълнение на задачите си. Семейството ще ви подкрепи и заедно ще се вълнувате от успехите си.
  29 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Изпълнени сте със самоувереност и добро настроение. Това е чудесно, но не подценявайте реалността. Вие най-добре знаете, че тя не винаги е такава, каквато ви изглежда. Опитвайте се да избягвате споровете, рискувате да си навлечете излишни неприятности. В интимната сферата очаквайте голям интерес към вас.
  29 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Интересите ви в нова сфера на дейност ще ви подтикнат да се запознаете отблизо с детайли и тънкости, скрити на пръв поглед. Общите занимания също ще се толерират и в тази връзка ще ускорите приключването на срочна задача. Не пропускайте да зарадвате близките си с жест на внимание, още повече, че те го очакват.
  29 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Погрижете се да не поемате чужди задължения, дори ако се наложи да не направите услуга на някого. В противен случай рискувате да объркате всичките си ангажименти за деня. Изненадайте вашия партньор с малък подарък. Очакват ви предложения, на които не бързайте да отказвате. Успехът ви там няма да бъде бърз, но за това пък ще ви носи дълго време печалба.
  29 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Случващото се около вас ще затвърди усещането ви, че можете да се справите не по-зле от всеки друг, предвид общи задачи и ангажименти. Не позволявайте на депресията да ви завладее, имате сили и ще успеете. Нечия любов и внимание ще ви дават кураж и вдъхновение. Дамите ще се чувстват в свои води днес и ще извлекат дивиденти за бъдещето си.
  29 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще ви занимават преди всичко грижите по семейството и на втори план личното ви здраве. Не допускайте евентуално недоразумение с околните да помрачи настроението ви. Изяснете се на мига и продължете напред. Не тръгвайте в последния момент на път, неподготвени. Помислете и за външния си вид.
  29 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  В стремежа си да побеждавате на всяка цена, разчитайте най-вече на себе си. Така ще вините само себе си, ако в края на деня се почувствате неудовлетворени. Но повече имате шансове да успеете. Положително развитие на връзка, която до сега ви е носила повече тревоги.
  29 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Свършете работата, която ви е останала днес и едва тогава помислете да приятното прекарване, което сте планирали. Ако направите обратното, най-вероятно ще останете разочаровани и от двете. Приятелите ви посочват грешки, които най-добре ще е да коригирате. Не проявявайте излишна упоритост в това отношение, просто не е във ваша полза.
  29 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Деня ще бъде напрегнат. Сведете контактите си до минимум за да не се разочаровате. Ще срещнете враждебност, която, като бумеранг може да връщате на подателя й , ако сте добронамерени. Запазете за себе си своите мисли и не се налагайте. Вашия духовен свят ще ви приюти и защити от недоброжелатели.
  29 фев 2020
  Последни новини