Вода за Перник: ще издържат ли тръбите на София?

Изображение 1 от 2

  Ето го решението за Перник: ще доставят вода през водопроводната система на София, като съоръженията ще струват на данъкоплатците десетки милиони. Но ще издържат ли тръбите на София? И дали милионите няма да са нахалост?

  Коментар от Емилия Милчева:

  Към края на март водният режим в Перник и в 17 околни села вероятно ще бъде облекчен - но не и отменен. Отмяна ще има само ако валежите и снеготопенето успеят да напълнят единствения за Перник източник на питейно-битово водоснабдяване - язовир “Студена”, който сега е почти на мъртъв обем. Дотогава София ще помага на Перник, транзитирайки вода за поразения от безводие град. За преноса ще плаща бюджетът - тоест, всички данъкоплатци. А управляващите ще се молят за дъжд и снеготопене, които да напълнят “Студена”.

  Обещаното решение

  През уикенда правителството начело с премиера Бойко Борисов предложи 700 000 куб. м. вода месечно от язовир “Белмекен” в Западните Родопи да отиват за Перник, след като бъдат прехвърлени към язовир “Бели Искър” чрез тунел, който свързва двата водоема. Това количество е около 41% от необходимото за потреблението на перничани. То ще се пренася до Перник чрез нова инфраструктура, която тепърва започва да се строи. Става дума за помпена станция и 13,5-километров водопровод от село Мало Бучино до Перник, предвидени да са готови до 45 дни. За целта властта обеща да се работи ден и нощ. Съоръженията ще струват 25 милиона лева на всички данъкоплатци и ще се строят без обществени поръчки - законът го позволява в условия на бедствено положение, в каквото е Перник.

  Ще издържат ли тръбите на София?

  Премиер, министри и столичен кмет неуморно повтаряха един през друг, че водоподаването в София няма да пострада от решението за Перник. И най-вероятно наистина ще е така. Един протест в столицата заради спряна вода би заглушил всички добрини, които се кани да стори правителството в следващите месеци. Язовир “Бели Искър” осигурява до 25% от количествата, необходими за питейно-битовите нужди на София, останалите са от “Искър”. И при най-малкия риск за столицата водата ще спре, увериха управляващите. В същото време столични общински съветници предупредиха, че стената на язовир “Бели Искър” е за ремонт, но през последните десетина години проектът непрекъснато се бави.

  Други опасения са свързани с въпроса дали строените през социализма софийски водопроводи, през които ще минават водите, ще издържат допълнителния дебит от около 300 литра в секунда. Отговор ще получим в средата на март, когато се очаква да заработят новите съоръжения. От концесионера на столичната ВиК-мрежа - френската компания „Веолия", все още не са коментирали решението за преминаване на допълнителни количества вода по мрежата.

  „Веолия" и бездруго е в деликатна ситуация - след изтичането на договора през 2025 година, управляващите в София се канят да прекратят единствената водна концесия в страната. “Концесията на Столична община със “Софийска вода” не трябва да бъде продължавана след 2025 година", заяви в края на декември Йорданка Фандъкова и обеща още през януари да бъде сформиран екип от общински съветници и експерти, който да “подготви поемането на активите и вземането на решения как ще се управлява ВиК-секторът в София”.

  За близо 20-те години, откакто “Софийска вода” е дадена на концесия, загубите на вода в столицата намаляха от около 62% до малко над 41%. Според плана на  концесионера, догодина те ще бъдат сведени до около 38% - след инвестиции от близо 210 милиона лева за периода 2017-2021 година, вече признати в цената на водата. От 1 януари т.г. кубик вода в столицата поскъпна със 7% до 2,76 лева, но в много области на страната цената надхвърли софийската и дори премина 3 лева. Нищо, че загубите си остават високи, а водоснабдяването е с лошо качество.

  Вода в продънено сито

  Заради водния режим в Перник поскъпването на водата бе спряно, но обещаните 700 000 кубика вода месечно ще се изливат в мрежа, в която загубите са над 75%. Кметът на Перник Станислав Владимиров (БСП) обеща, че водата нямало да изтече, тъй като започвали ремонти на мрежата и на пречиствателната станция. Но едва ли някой му вярва. Старата водопроводна мрежа на Перник е 1459 километра, а пречиствателната станция и канализационната мрежа имат нужда от рехабилитация. Дори само част от тези дейности стига за един мандат, какви ти тук 45 дни. Казано иначе: водата, докарана с толкова усилия от 1900 метра надморска височина, ще се излива в сито, а милионите бюджетни средства ще отидат нахалост.

  “Всеки, който има огромни загуби, не иска да ги оправи, а да му се увеличи водоподаването. Аз не мога да пълня каца без дъно”, заяви тези дни новият министър на околната среда и водите Емил Димитров. В действителност обаче се получава точно така.

  Наред със загубите на ценна вода е изгубено и доверието в надеждното и ефективно управление на оскъдните водни ресурси. Според свидетелски показания по делото срещу бившия вече екоминистър Нено Димов, през ноември 2011 е бил прибран водомерът на язовир “Студена”, ползван под наем от ВиК-оператора. Така че не е известно как се е мерило количеството, подавано оттам на частните фирми например. Със сигурност голямата сметка е била за гражданите, плащали седем пъти по-скъпа вода от фирмите.

  Основателни са и съмненията относно обещанието да се строи денонощно - доста трудно начинание предвид зимните условия. Основателни са и опасенията за качеството на строителните работи. В Свищов за пореден път аварира водопровод, строен преди десет години за 4 милиона лева. Всеки опит да го пуснем в експлоатация регистрира нова авария, казва кметът Генчо Генчев. Затова вода бе пусната по стария метален водопровод. Новият се проверява от спецпрокуратурата за безстопанственост, но пари да бъде подменен така и няма. А цената на водата почти доближава тази в София.

  Един въпрос

  За десетте години управление на ГЕРБ ВиК-мрежата на България не е подобрена съществено, а загубите продължават да са най-високите в ЕС. В Чехия например през 2004 година загубите на вода са възлизали на 21%, а 13 години по-късно са спаднали под 14 на сто.

  В програмата за управление на ГЕРБ, представена за изборите през 2017, един от вписаните приоритети гласи: “Завършване на реформата във ВиК сектора с цел подобряване на услугите за гражданите и бизнеса”. Какво ли значи това?

  Източник: http://www.dw.com/bg/

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 05.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Имате енергията да направите всичко, което пожелаете сега. Това си личи от далече, но не пренебрегвайте желанията на близките си. Бъдете по-толерантни към тях, дори и да се двоумите, опитайте. Ще подобрите отношенията си, щом точно и ясно изразявате мислите и намеренията си.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Творческите ви сили са в подем. Имате интересни идеи, които не трябва да оставяте без по-нататъшно развитие. В личен план около вас назряват вълнуващи събития, които ще се отразят благоприятно на атмосферата в семейството ви. Оградени сте с вниманието на хората, които обичате и това ви прави бодри и енергични.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Имате основания да бъдете доволни от себе си. Към съпътстващите дреболии, които претендират за важност се отнасяйте по-спокойно за да не ви изнервят излишно. По-често ще се радвате на добри поводи, благодарение на старанието си. Тази тенденция ще се задълбочи, правейки делата ви перспективни.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще постигнете изпълнението на свое желание, стига то да е в полза на вас самите. В последно време пилеете много сили и средства в угода на другите, като забравяте за собствените си нужди. Постоянството ви в една връзка ще обърне нещата във ваша полза. Идеите ви ще се популяризират, защото са добри и имат отношение към добруването на повече хора.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  В отлична форма сте и успявате да се справите в необходимите срокове. Ваш близък ще ви изненада със свое решение, но по-добре ще е да обмислите реакцията си, за да не го засегнете. В личен план сте късметлии. Оказва се, че притесненията ви са били напълно неоснователни.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Увереността в собствените ви действия може да ви изиграе лоша шега днес. Не се дистанцирайте от околните, с нищо не ги превъзхождате, освен с високото си самочувствие. Във ваша полза е да се приземите по-скоро. Семейството ви очаква повече внимание, предвид предстоящо семейно мероприятие.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Семейна хармония сред приятна атмосфера ще цари в дома ви днес. Настроени сте добронамерено към всички и това до голяма степен ще запази семейния уют. Ще прекарате приятно, ако поканите приятели на обяд или вечеря и ги изненадате със свой специалитет.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Предстои ви плодотворен период в личен план. Без трудности ще реализирате стремежите си и денят ще изобилства от радостни поводи. Професионалните ви ангажименти ви отнемат много време и може би умората ще ви досажда.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Заемайки се с неотложните си задачи, ще си осигурите време и за дома. Подготовката за предстоящо пътуване е в ход, но някои вече пътуват. За други от вас денят се свързва с нова интимна връзка или делово съдружие. Разумно изразходвайте енергията си, не се претоварвайте с нищо.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не създавайте излишно напрежение с притесненията си, част от които ще се окажат по-маловажни, отколкото ги мислите. Истина е, че многото задължения ви уморяват и това се отразява на психическото ви и физическо здраве. Оставете настрана задачите, които могат да бъдат отложени и помислете за почивката си.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Особено важно за вас е да се осланяте на разума си, а не на чувствата. Ако успеете да овладеете емоциите си, само ще спечелите. Пречки от различен характер ще ви стимулират да потърсите и други възможности за реализация. Добре ще е да помислите за промяна на хранителния си режим и да наблегнете на повече движение.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Избягвайте натоварващите съзнанието дейности, а се заемете с нещо приятно и релаксиращо. Любимият човек ще ви обгражда с внимание и обич. Споделете деня си с него и се наслаждавайте на онова, което имате. Духовното ви израстване е очевидно и заслугата за това е изцяло ваша. Давайте повече и не мислете, че нямате. Ще имате.
  05 юли 2020
  Последни новини