Кабинетът реши да достави вода на Перник през водопроводната система на София

До 45 дни ще бъде изграден реверсивен водопровод, който като използва водопроводната система на София да достави вода на Перник. Това бе обявено на извънредна среща в Министерския съвет.

След местните избори в края на октомври се разбра, че захранващият Перник и други населени места язовир "Студена" е на практика изпразнен и спешно трябва да се въведе режим на водата в града. Заради безстопанственост по случая бе повдигнато обвинение на министъра на околната среда Нено Димов, който е за постоянно в ареста, откъдето подаде оставка. Мястото му зае Емил Димитров, по-известен с прозвището си Ревизоро.

Министърът на икономиката Емил Караниколов, който е командирован в Перник от началото на водната криза там, обясни, че за целта преди два месеца са прехвърляни количества вода от язовир Белмекен към язовир Бели Искър, която ще бъде използвана да се захрани сега Перник. Прехвърлената до момента вода е в обем 4 млн. куб. м.

В понеделник правителството ще поиска формално от Столичния общински съвет да разреши възмездно използването на водопреносната система на София. Ако то бъде получено, веднага ще започне строителството на новия водопровод, което по оценки на Караниколов ще трае между 35 и 45 дни. Предвидено е по трасето да се работи денонощно от над 10 екипа като той посочи, че целта е трасето да е готово и по-рано.

Водопроводът трябва да свързва Мало Бучино и кв. "Изток" на Перник като по него трябва да преминават по проект 300 л вода в секунда или 700 хил. куб. м на месец. Ще бъде изградена и пречиствателна станция.

Осигуреното от Белмекен количество вода се очаква да покрие нуждите на Перник за 2 месеца, след което се очаква язовир Студена да започне да се пълни от дъждовете и топенето на снега.

Караниколов увери, че това няма да създаде проблеми за язовир Белмекен, който е част от енергийната система на страната и освен това в района му има много сняг. Отговарящият за язовира, който също участва в срещата, допълни, че язовирът е на средното за този сезон ниво.

Не бе посочено кой ще изгражда трасето, а само, че проектът ще струва до 25 млн. лв., за които също не се разбра по чий бюджет са.

Премиерът Бойко Борисов увери, че това няма да засегне жителите на София, а кметът Йорданка Фандъкова посочи, че по никакъв начин няма да бъде засегнато водоснабдяването на София. Тук говорим само за използване на водопреносната мрежа, обяви тя.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Па
    пародия
    3 -1
    11:44, 18 яну 2020
    Батакът става все по-голям.
Последни новини