Караниколов: Mасово стените на язовирите в България са компрометирани

Министърът на икономиката Емил Караниколов заяви пред NOVA, че масово стените на язовирите в България са компрометирани, тъй като не са ремонтирани от построяването им. Заради това водоемите се държали пълни 60%. По думите му може да се стигне до нови бедствия, каквито в страната вече имаше.

"Сега си говорим за безводие, но няма да се учудя през пролетта или следващата година пак да си говорим за наводнения", предупреди Караниколов.

Според него водната криза в Перник е отворила очите на всички и вече трудно ще се стигне до подобна криза и оставянето на областен град на воден режим за толкова дълъг период. Водоподаването към Перник е ограничено от 18 ноември. През уикенда правителството реши до 45 дни да бъде изграден реверсивен водопровод, който, като използва водопроводната система на София, да достави вода на Перник. За целта преди два месеца е започнало прехвърлянето количества вода от язовир "Белмекен" към язовир "Бели Искър", която ще бъде използвана да се захрани и Перник. Прехвърлената до момента вода е в обем 4 млн. куб. м.

Караниколов обясни, че трябва да се направи всичко възможно яз. "Студена" да си възвърне силите. Той добави, че през февруари може да замръзне и малкото останала вода в язовира, което пък щяло да усложни още повече обстановката, ако не се прехвърли достатъчно вода в него.

"Разчитам на природата и вярвам, че ще ни помогне. В момента земната маса изсмуква като гъба и малкото останало вода в язовира. Единственият начин да върнем силата на язовира е в определен период от време да не взимаме вода от него", каза още Караниколов.

Министърът на икономиката уточни, че на денонощие в София се изразходват около 400 - 500 хил. куб. м вода. Планът на правителството за справяне с водната криза предвижда за Перник да се гарантират 700 хил. куб. м за месец.

След местните избори в края на октомври се разбра, че захранващият Перник и други населени места язовир "Студена" е на практика изпразнен и спешно трябва да се въведе режим на водата в града. Заради безстопанственост по случая бе повдигнато обвинение на министъра на околната среда Нено Димов, който е за постоянно в ареста, откъдето подаде оставка. Мястото му зае Емил Димитров, по-известен с прозвището си Ревизоро.

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини