ВиК Перник е във фалит с близо 2 милиона задължения. ДАНС започна проверки

Спецчасти и ДАНС нахлуха в Областната управа на Перник и ВиК в града. Текат претърсвания и обиски. Акцията е под ръководството на прокуратурата заради водната криза. 

Сега ВиК търпи 80% загуба на вода. За да се сведат на поне 40 процента е необходима смяна на поне 200 километра от 300-километровото трасе на водопреносната мрежа, предаде ТВ Кракра. 

Общо за годината се очаква загубата от техническите райони, които са извън Община Перник да е от порядъка на над 1 милион и 800 хиляди лева, каза вчера прокурисът Камен Каменов. Той допълни че от 90-те години насам парите, които постъпват от тези райони от инкасиране, стават все по-малко от разходите, които прави дружеството за поддръжката им. 

„Това, което за една седмица видях е, че ако е бедствено положението с водата в язовир „Студена“, финансовото състояние на ВиК е едно на квадрат над бедственото положение", каза Камен Каменов. 

В момента все още се генерират стари приходи, но само след месец те ще намалеят драстично, тъй като заради режима консумацията на вода е паднала значително. 

„Това, което подаваме е 1/3 от нормалното количество, което формира дохода и дейността на предприятието. От тези 30 процента ние не можем да издържаме дейността на ВиК като цяло и е необходима спешна помощ за тази дейност“, каза още Каменов. 

1 милион и 700 хиляди лева са дължимите средства към ВиК от вече осъдени абонати, което са приблизително 14 000 домакинства. Ако гражданите не проявят разбиране спрямо тази реалност всички ни чака бедствено положение, предупреди Каменов. 

Прокуристът алармира Министерството на регионалното развитие и благоустройство, ВиК Асоциацията и всички кметове за колапса на дружеството. 

Ниски заплати, лоши условия на труд и арогантно отношение от страна на гражданите демотивират работниците във ВиК – Перник и те напускат работа. А малкото екипи не са в състояние да бъдат ефективни. На този етап три багера, три самосвала и три аварийни екипа са крайно необходими на дружеството, още каза на пресконференция вчера прокуриста Камен Каменов. 

„Така е във всички общини извън Община Перник. Единствено Община Перник е на печалба, а тази печалба се е формирала от водата на язовир „Студена“. Тази печалба е давала възможност да се издържат общините Радомир, Трън, Брезник, Земен и Ковачевци“, каза Каменов.

„Нашата работа е да вземем вода от водоизточника, да пречистим водата, да я подадем на хората, да мине през канализацията, отново да я пречистим…това е нашата работа, това е нашата търговска дейност. И ние когато нямаме вода в язовира, каква търговска дейност да правим?“, пита още прокуристът и бивш шеф на ВиК дружеството Камен Каменов.

Източник: epicenter.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини