Кметът на Перник покани политиканстващите да поживеят на воден режим

Най-тежките месеци за Перник ще са януари и февруари. Язовир "Студена" все още не се пълни, но се изпълняват всички мерки. Това каза пред БНТ кметът на града Станислав Владимиров.

Той посочи, че притокът в язовира е 120 литра, а оттокът не трябва да превишава 300 литра в секунда.

 

Кметът на Перник описа какви мерки са предприети: "Перник е подложен на голямо изпитание, вече се реализират основните краткосрочни и дългосрочни мерки, които са ремонт на двете пречиствателни станции, ремонт на водопроводите, ограничават се авариите и се подменя водопреносната и канализационната мрежа. Във Витоша падна сняг, но се надяваме да завали повече сняг. От пещерите от няколко дни започна изпомпването на вода, надяваме се да има дебит, за да се увеличи притокът. Има и огромен карстов басейн до "Студена", който също е част от плана да се използва".

Кметът на Перник е имал разговор с ръководството на "Стомана" - Перник и е категорично решено, че на този етап вода за промишлени нужди не може да се пусне.

Той смята, че заводът ще се справи, тъй като има и други варианти за работа при тези условия.

А дали темата се използва политически, тъй като Станислав Владимиров отказа среща с лидера на БСП Корнелия Нинова, партията, от която е избран за кмет.

"При тези главоболия последното, което ще коментирам, са политически изказвания. Надявам се дебатът за кризата в Перник да е в Народното събрание и да е по същество", каза той.

Владимиров смята, че е видно, че във ВиК-сектора има огромен проблем.

"Има армия от стотици чиновници, които трябва да отговарят за това, а се вижда, че има обективно несвършена работа, а всички на върха очевидно се опитват да избягат от отговорност", каза кметът на Перник.

Той даде за пример, че като депутат е поставил въпроса за проблема с водата в Перник септември месец.

"Има огромен брой чиновници, които наблюдават "Студена" и изведнъж да се установи, че няма вода там... Тогава министрите отговориха чиновнически, че няма чак такъв проблем, а той гръмна само след месец и половина", каза Владимиров.

Относно отказаната среща с Нинова, кметът е категоричен, че няма промяна в неговата политическа принадлежност.

"Не съм се отдръпвал, аз съм четвърто поколение социалист, но няма как да не постъпвам като кмет, а като партиен функционер. Изключително грозно е, когато някой се опитва да извлече политически дивидент от такова голямо изпитание. Всеки, който иска да политиканства по тази тема, да дойде и да поживее в Перник 2-3 седмици и да види при какви условия живеем", каза той.

Вчера стана ясно, че маскарадният фестивал "Сурва" се отменя заради безводието. Кметът Станислав Владимиров обясни, че вчера е имал среща със здравния министър Кирил Ананиев и държавният инспектор Ангел Кунчев, които са били категорични, че няма как фестивалът да се проведе, тъй като събирането на много хора в рамките на два-три дни може да доведе до по-голямо бедствие и рискът от епидемия е много голям.

"Фестивалът се отлага, но започна подготовката на по-различна "Сурва", ще се проектира и изгради голямо сурвакарско село. Искаме да се надгради фестивалът и да стане целогодишен продукт, който може да привлича туристи, а приходите от това да отиват за култура", обясни кметът на Перник.

Решението "Сурва" 2020 да се проведе в София той коментира като "емоционално".

Припомняме, бедствено положение на територията на Перник бе обявено на 21 декември, след като воден режим бе обявен в цяла Пернишка област на 18 ноември 2019 г.

За кризата с водата в Перник се разбра дни след местните избори, които бяха спечелени от БСП и Станислав Владимиров. Той обаче е категоричен, че вина носят управляващите и сигнали за опасност е имало още в началото на годината. Кризата струва постовете както на областния управител Ирена Соколова, така и на управителя на ВиК Перник.

Премиерът Бойко Борисов видя "февруарски сценарий" срещу управлението (с протести срещу поскъпването на тока падна неговият първи кабинет - б.р. На 20 февруари 2013 г. правителството "Борисов-1" подаде оставка след Антимонополните протести, започнали на 5 февруари 2013 г.).

В отговор на обвиненията на Корнелия Нинова пък министърът на околната среда и водите Нено Димов определи именно БСП като най-големият провал във водния сектор.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    По
    Порчо
    0 0
    17:42, 8 яну 2020
    Този го тресе Стокхолмски синдром!
Последни новини