Как да контролираме кръвната си захар

Ако сме отговорни към здравето си, следва да държим под контрол три показателя – кръвното налягане, пулса и кръвната захар. Колкото по-възрастни ставаме, толкова по-трудно е да ги удържаме в норма. Ето няколко препоръки от специалисти, обобщени в изданието Women’s Health. Авторите предупреждават, че нищо не може да замени консултацията с лекар.

Преминете на средиземноморска диета

Диетолозите я определят като най-полезна не само за сърдечносъдовата система, но и за контрол на кръвната захар. Резултатите от изследвания проведени сред 140 хиляди души потвърждават, че тази диета снижава риска от развитие на диабет с 21%. Основа на средиземноморската кухня са плодовете и зеленчуците, ядките, бялото птиче месо и рибата, пълнозърнестите продукти и зехтина. 

Не пропускайте закуската

Колкото по-често се отказвате от закуската, толкова повече се увеличава рискът да заболеете от диабет – до този извод са достигнали учените от Университета на Минесота. Обилната закуска помага на тялото да държи под контрол нивата на кръвната захар.

Спортувайте

Силовите и кардиотренировките влияят еднакво благоприятно на нивото на кръвната захар и са ефективна превенция на захарния диабет. След тренировка мускулите активно поглъщат глюкозата от кръвта, за да се възстановят и така поддържат здравословни нивата на чувствителност към инсулина. 2,5 часа кардиотранировки или 1 час силови са препоръчваната ежеседмична норма, която помага да държите под контрол кръвната си захар.

Не се заседявайте

Заседналия начин на живот ни убива толкова ефективно, колкото и цигарите и алкохола. Създайте си навик да се раздвижвате на всеки 20 минути и да правите поне 2 минути разходка или упражнения – това е достатъчно, за да върнете чувствителността на клетките към инсулина, което е естествена защита от диабет.

Контролирайте употребата на лекарства

Някои популярни препарати, които ползваме при елементарни оплаквания, може съществено да повлияят върху нивото на кръвната захар. Стероидите, които се предписват при астматични пристъпи; статините, които регулират нивото на холестерола, диуретиците за снижаване на кръвното налягане носят риск. Ако вземате някои от назованите групи препарати, задължително проверявайте кръвната си захар и потърсете мнението на специалист за профилактични мерки.

Хапвайте овесена каша

Овесената каша спомага да се понижи нивото на захар в кръвта, доставя фибри и създава усещане за ситост, но при едно условие – ако се приготвя от минимално обработени зърна. Бързоразтворимите каши, мюслито и др. подобни са по-скоро вредни. Използвайте пълнозърнести продукти и добавяйте сушени или пресни плодове.

Овкусете питейната вода

Основен враг на желаещите да се откажат от излишната захар са сладките напитки. Ако ви е трудно веднага да преминете на обикновена питейна вода, сложете в нея парченца цитрусов плод, листа от мента, краставичка или горски плодове – така ще се получи освежаваща напитка, която не само утолява жаждата, но и осигурява важни витамини.

Яжте плодове

Глюкозата е необходимо гориво за мозъка и ако искаме да останем енергични и продуктивни не можем напълно да се откажем от сладкото. Вместо бонбони – яжте плодове – сушени или пресни. Фруктовата захар е по-малко вредна и засища глада за сладко.

Откажете се от промишлените сосове

Майонезата, кетчупът и различните сосове за салата са буквално пренаситени с добавена захар. Ако спрете консумацията им за известно време, сами ще почувствате разликата.

Пийте кафето си чисто

Колкото повече захар и мляко в кафето, толкова по-малка е ползата от него. Натуралното кафе, без захар и сладки добавки, е за предпочитане. В една чаша сладка кафеена напитка има толкова калории, колкото и в един десерт.

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини