Ремонтът на язовир "Студена" бил добър, а дали има вода в него - друг въпрос

Ремонтът на язовир "Студена" гарантира да съществува язовирът, водата е друг въпрос. Това казав в интервю за NOVA зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Той е в Перник за решаване на въпроса с водната криза в града.

Нанков беше помолен да коментира видео от 2016 г., в което тогавашният регионален министър Лиляна Павлова обещава на перничани, че след ремонта на язовира няма да имат проблеми с доставките на вода. Видеото вижте по-долу.

Проектът е финансиран от Световната банка.

Нанков каза, че проектът е много добър и все още не е напълно приключил, но целта му не е да гарантира вода, а а безопасното функциониране на съоръженията.

Зам.-министърът добави, че липсата на вода не е резултат само от сушата и изрази убеденост, че разследващите органи ще дадат отговор кой е виновен.

Нанков каза, че за 15 г. местното ВиК е инвестирало едва 4 млн. лв. в подмяна на водопроводната мрежа, а сега правителството дава аварийно 30 млн. лв.

Той припомни, че в рамките на страната средните загуби на питейна вода са 58%. Държавата предстои да усвои 2 млрд. от еврофонсдовете през този програмен период, за да реши проблема.

Източник: nova

Коментари в сайта

Последни новини