Най-значимите научни изследвания и медицински открития на 2019 г.

"Човек сам кове собственото си здрaве и болест", казва Буда. И още: "Човек трябва да пази здравето си, за да се радва на ясно съзнание". През годината с непрестанните научни изследвания и медицински открития, които ви представяме, опитваме се да не пропускаме нищо важно. Нека си припомним кои бяха най-значимите научни и медицински пробиви за последните 12 месеца.

Боята за коса и ракът на гърдата

Темата за боядисване на косата и използването на козметични продукти като химикали за изправяне на коса касае почти всяка жена. Американско проучване предполага, че рискът от рак на гърдата може да се увеличи при по-честа употреба на тези химически продукти за коса.

Бременните жени и глобалното затопляне

Темата за глобалното затопляне и климатичните промени ще се превръща в номер едно за човечеството в бъдеще, тъй като е в негови ръце да обърне или забави процеса.  Глобалното затопляне може да накара жените да раждат по-рано и да застраши новородените, сочат резултатите от изследване на американски учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, тъй като горещото време повишава нивата на хормоните, свързани със започване на родилните мъки.

Тютюнопушенето и психичното здраве

Тютюнопушенето е един от най-големите бичове за човечеството, като всяка година е отговорно за преждевременната смърт на милиони хора по света. Сега британски изследователи от университета в Бристъл откриват връзка между пушенето на цигари и повишения риск от развитие на депресия и шизофрения.

Ваксината срещу рак на гърдата

Ракът на гърдата е най-често срещаното туморно заболяване сред жените, но сега ваксина, която предотвратява рецидивите и развитието на рак на гърдата и яйчниците, може да стане достъпна до по-малко от десетилетие, според американски изследователи от клиниката Майо в Джаксънвил, Флорида. Специалистите са разработили имунотерапевтично лечение, което тренира имунната система да разпознава и убива клетките на рака на гърдата.

Природата и благосъстоянието

Природата е способна да подобрява благосъстоянието на хората, ако прекарват достатъчно време сред нея. Но колко точно е достатъчно? Прекарването на 120-300 минути седмично сред природата повишава чувството за благосъстояние, показва изследване на Медицинското училище на Ексетър.

Замърсяването на въздуха и психичните разстройства

Една от най-горещите теми в София и България през последните няколко години е замърсяването на въздуха. Сега ново проучване на американски учени от университета на Чикаго заключава, че излагането на мръсен въздух, особено през първите 10 години от живота, може да има значителна роля в развитието на психиатрични разстройства като биполярно разстройство, шизофрения и депресия.

Женската виагра

Лекарство за понижено сексуално желание при жените одобри Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ - лекарственото вещество бремеланотид, продавано под търговското наименование "Vyleesi" от "AMAG Pharmaceuticals", е инжекция, която може да бъде поставена преди сексуален акт.  Това е нов опит за "женска виагра", който да помогне на дамите да се справят със сексуалната дисфункция.

Източник: http://ladyzone.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Общуването с близките ви днес ще ви донесе спокойствие и увереност за бъдещето. С лекота ще решите домашните проблеми. Не унивайте. Разчитайте повече както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Делата, започнати днес ще завършат с успех. Хубавите емоции и настроения ще ви направят и по-добри.
29 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Вървите неотклонно по пътя, който сте си избрали. Макар и бавно, постигате целите си и това ви изпълва със задоволство. Не сте склонни да се поддавате на влиянието, което някои хора се опитват да наложат над вас. Следвате единствено собствените си принципи и не се интересувате от то приказките на околните. Сърдечният ви партньор има нужда от помощта ви.
29 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обкръжението на близките ви хора внася спокойствие в душата и мислите ви. Заедно ще решавате възникващите въпроси и ще планирате бъдещето си. Ще разчитате както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Всичко започнато днес обещава да завърши с успех.
29 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Колебанията ви са напълно излишни. Действайте решително и желаните резултати ще се превърнат в реалност. Не се тревожете за половинката си, тя се справя чудесно и без вашите напътствия. Не прекалявайте със загрижеността си.
29 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Живейте с повече увереност в себе си. Не позволявайте да ви потискат нечии чужди комплекси. Освободете се от привързаностите си, ако търсите щастието. Правете нещата, от които ще получите удовлетворение. Постигнатото ще ви направи по-смели, дръзки и вдъхновени. Ще поставите началото на бъдещите си успехи.
29 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Оставете вълната на проблемите да мине над главата ви, без да ви засегне. Любовта е тази, която ви закриля, съветва и направлява. Вслушайте се в съветите на любимия човек. Днес вие сте едно цяло. Доверете му се и заедно решавайте. Посветете се на изкушенията на една страстна любов. Този свят е сякаш само за вас двамата.
29 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Шумът и суетата не са сред представите ви за неделен ден. Във възможностите ви е да бъдете по-внимателни и добри с околните, без да ги притеснявате с претенциите си. За това потърсете тихо място за отмора, където да останете насаме със себе си и мислите си. Нечия любов ще ви помогне да се възстановите от стреса и даде сили за нови предизвикателства.
29 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Пролетният ден ще привлича много от вас навън, сред природата. Там ще получите тласък на идеи и по-късно с лекота ще вземате решенията си. За да откриете пътя ви е нужна добра ориентация и подготвеност, а вие ги имате и двете. Ще срещнете подкрепа, щом сте готови да я приемете.
29 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финансови несгоди и свързаните с тях семейни взаимоотношения ще притесняват много от вас. В очакване сте нещо добро да се случи, но за това ви е нужна надеждна подкрепа, с повече аргументи в своя защита, ще се справите. Консултация със специалист ще облекчи оплакванията ви и направи по-леко и бързо да преминат неразположенията ви.
29 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Направете нужното, за да запазите доброто настроение на всички около вас. А някои от вас ще получат покана за излет сред природата. Не се колебайте дълго. Разходката, освен че ще ви разтовари, ще ви зареди с много положителна енергия и приятни емоции.
29 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Отдайте се на почивка, заслужили сте я. Работата в къщи може и да почака. Правете неща, които ви доставят удоволствие, четете, гледайте телевизия, мързелувайте активно. Вижте се с приятели, веселете се и забравете за грижите. До вас ще достигне вест, която може да ви провокира към нови търсения.
29 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете по-сдържани в оценките си за хората. Рискувате много, ако споделите мнението си с неподходящия човек. Не прибързвайте с отчаянието, съвсем скоро ще ви се открият прекрасни шансове за реализация.
29 мар 2020
Последни новини