10 промени на Земята през 2019, които са завинаги

През повечето време Земята остава неизменна. Пейзажи, океани, планински вериги - всички те изглеждат трайни в сравнение с човешкия живот. Но Земята може да се промени бързо и драстично, в някои моменти. През изминалата година имаше такива моменти - от пожари, които пренаписаха екосистеми, до земетресения, които за миг промениха топографията. Ето някои от най-трайните промени на Земята през 2019 г., описани от Live Science.

Амазония горя
Сезонът на пожарите през 2019 г. в басейна на Амазонка опустоши безпрецедентно най-голямата тропическа гора на планетата. Според Бразилския институт за космически изследвания (INPE), честотата на пожарите в Бразилия и Амазония е била с 80% по-висока през 2019 г., отколкото през предходната година. Димът от пожарите през август превърна деня в Сао Пауло в нощ на пепел. Пожарите бяха подпалени от хора при опитите да изчистят храсталака и да направят селскостопански площи, но заради сушата в много от случаите пламъците лумваха некотролируемо и се разпространяваха на голяма площ.

Пожарите в съчетание с изсичането ускоряват загубата на тропическите гори на Амазонка. Според INPE, обезлесяването в Бразилия е нараснало с 278% през юли 2019 г., загубата на растителност е на площ 2 253 квадратни километра само през този месец.

Арктическият морски лед изтънява
Продължава тенденцията, през 2019 г. арктичният морски лед продължава да намалява. Все по-често моретата без лед са бъдещето във високите ширини, според арктическите ледени модели. Тази година в Берингово море остана почти без лед до април. В миналото морският лед достигаше своя максимум през април, а топенето започваше около май.

Междувременно, изследователите откриха тази година, че най-старият, най-дебел морски лед в Арктика, който обикновено продължава повече от пет години, изчезва два пъти по-бързо от образуването на млад морски лед. Изследователите изчисляват, че морският лед на Арктика може да изчезне до 2044 г. През изминалата година стана ясно, че промяната е в ход.

Смъртоносно свлачище в Джаяпура
През март безмилостните дъждове превърнаха стръмни склонове в Папуа, Индонезия, в реки от кал и отломки. Повече от 100 души загинаха, почти толкова хора изчезнаха, когато свлачищата преминаха през селата. Светкавичните наводнения изгониха хиляди от домовете им, по данни на Червения кръст и Червения полумесец. Дъждът падна в район със стръмни склонове, много от които са обезлесени за селско стопанство. Наводненият и свлачищата оставиха дълбоки белези по склоновете и замъриха резервоарите за питейна вода.

Земетресение разтърси Перу
В 02:41 ч. местно време на 26 май земетресение с магнитуд 8,0 удари близо до малкия град Юримагуас, Перу. Загина само един човек, благодарение на отдалеченото местоположение на труса и дълбоката точка на възникване в земната кора. Земетресението обаче освободи енергийния еквивалент на 670 000 тона тротил и промени трайно пейзажа. Бреговете на река Хуаллага се разцепиха, свлачища тръгнаха през растителността на хълма и пътища се напукаха.

Вулкан се събуди след близо век
Вулканът Райкоке, отдалечена планина в архипелага от вулканични върхове между руския полуостров Камчатка и японския остров Хокайдо, беше тих от 1924 г.  до тази година. На 22 юни Райкоке взриви горната си част, изпращайки на 13 километра височина в атмосферата облак с форма на гъба.

Отдалечеността на изригването означаваше, че то се отразява само на въздушния трафик, принуждавайки самолетите да се отклоняват, за да избегнат облака пепел. Но служител на круизен кораб, който се приближи до острова ден след изригването, успя да снима внезапната промяна в някога спящия вулкан. Склоновете на планината са покрити с дебела, лека пепел, а потоците от пепел и дебели отломки пътуват надолу по фланговете на вулкана, според Smithsonian. Растителността на острова е задушена в пепелта.

Островът на земетресението изчезна
Както се появи през 2013 г., пакистанският „Остров на земетресението“ така и изчезна през 2019 година.

Островът на земетресението се появин по време на земетресението с магнитуд 7.7, което уби над 800 души в югозападен Пакистан през септември 2013 г. Заради движението и потъването на Арабската тектонска плоча и Евразийската плоча, към повърхността се изтласка кална маса, която носеше себе си скали и камъни. Полученият остров стърчеше 20 м над океанската повърхност и бе с размери 90 м на 40 м.

Тази година ерозията заличи  последните следи от Острова на земетресението. Изследователите на НАСА казват, че тази кратка продължителност на живота е обичайна за островите, произведени от "кални вулкани", терминът за кал и скала, които се изхвърлят през цепнатини в земната кора.

Дориан опустоши Бахамските острови
На 1 септември 2019 г. ураганът Дориан връхлетя Бахамските острови като бавно движеща се буря от категория 5. На островите Абакос и остров Голяма Бахама часове валяха силни дъждове, а ветровете духаха с над 295 км / ч. На 3 септември, когато бурята се отдалечи, 60% от Голяма Бахама е под вода, според сателитни снимки, заснети от финландската фирма ICEYE SAR Satellite Constellation.

Ураганът опустоши инфраструктурата на островите и уби десетки. Бурята също нанесе щети на естествената екосистема на Бахамските острови, отнесе дървета и застраши дивите животни. Учените се притесняват, че бедствието може да е убило последните бахамови орехчета (Sitta pusilla insulari) в света - малки птици, които се срещат само в Голяма Бахама. Бяха остамали само няколко индивида, след като ураганът Матю удари острова през 2016 г. Не е потвърдено дали някоя от птиците е оцеляло след урагана Дориан, но чудовищната буря и наводненията със солена вода удариха тежко местообитанието им в горите и има до опасения, че това може да е краят на този рядък и застрашен вид.

Тихият океан стана по-топъл
Докато Дориан се вихреше в Атлантика, Тихият океан изпита морска топлинна вълна с необичайно значение. Събитието в Тихия океан беше почти повторение на "The Blob", огромна площ необичайно топла вода, която съществуваше на западния бряг на САЩ от 2013 до 2016 г. Според калифорнийския текущ морски трактор на топлинни вълни, версия за 2019 г. беше почти толкова топъл като предишното събитие, което се отрази на сьомгата и други морски живот. Температурите на морската повърхност на места бяха 3 градуса Целзий по-горещи от средните.

По дефиниция тези топлинни вълни са преходни събития, а не постоянни повишения на морската температура. Но учените все повече се притесняват, че тези топлинни събития ще станат новото нормално. "Научихме с Blob и подобни събития в световен мащаб, че онова, което беше неочаквано, се случва все по-често", казва Сиско Вернер, директор на научните програми в Националната администрация за океана и атмосферата, в септемврийския брой на NOAA.

Антарктида загуби парче
Айсберг с размери 1636 квадратни километра се откъсна от ледения континент на 26 септември. Той се отцепи от ледения шелф Амери в Източна Антарктида. Изглежда, че тази ледена формация отделя големи айсберги на всеки 60 до 70 години, съобщават учените.

Въпреки промяната на бреговата ивица на Антарктида, айсбергът вече плаваше, така че неговото отделяне не се отрази на морското равнище. Въпреки това, загубата на лед в Антарктида се ускорява - учените изчисляват, че континентът е загубил 3 трилиона тона през последните 25 години, което е довело до  8 милиметра покачване на морското равнище.

Атмосферата стана по-богата на въглерод
Може би най-мащабната промяна на планетата през 2019 г. беше непрекъснатото повишаване на въглеродния диоксид в океаните и атмосферата, който постигна рекорд тази година.

Според доклад на Global Carbon Project, човешката дейност - от селското стопанство до транспорта до промишлеността, е отделила приблизително 43,1 милиарда тона въглерод през 2019 г. Поставеният нов рекорд през отиващата си година счупи предишния от 2018 г. Отделеният в атмосферата въглерод остава там от десетилетия до векове, така че емисиите, освободени през 2019 г., ще се отразят далеч в бъдещето. Според Междуправителствения панел по изменението на климата (IPCC), без бързо намаляване на емисиите на парникови газове, атмосферата се очаква да загрее с 3 градуса Целзий над прединдустриалните нива до 2100 г.

Коментари в сайта

Последни новини