Магнитният полюс на Земята пресече Гринуич

Магнитният северен полюс на Земята, който се скита по-бързо от очакваното през последните години, пресече основния меридиан.

През последните две десетилетия магнитният север се отдалечава от предишното си място в канадска Арктика към Сибир със скорост около 55 километра годишно. Последният модел на магнитното поле на Земята, публикуван на 10 декември от Националните центрове за информация за околната среда и Британската геоложка служба, прогнозира, че това движение ще продължи, макар и вероятно с по-ниска скорост 40 км всяка година.

Този модел се използва за калибриране на GPS и други навигационни измервания.

Магнитното поле на Земята се произвежда от желязното външно ядро ​​на планетата и е сложно, но до голяма степен ориентирано север-юг. По причини, които не са напълно разбрани, но свързани с вътрешната динамика на планетата, магнитното поле в момента е в период на отслабване. Ето защо магнитният север се мести.

Към февруари 2019 г. магнитният север е бил разположен на 86.54 N 170.88 E, в Северния ледовит океан, според NCEI. (Магнитният юг по подобен начин не се приравнява с географския юг - към февруари 2019 г. беше на 64.13 S 136.02 E край бреговете на Антарктида.)

Учените издават нова версия на Световния магнитен модел на всеки пет години, така че тази актуализация през 2020 г. се очакваше. През февруари 2019 г. обаче те трябваше да пуснат актуализация предсрочно поради бързото движение на магнитния север. Моделът 2020 показва "Blackout Zone" около магнитния север, където компасите стават ненадеждни близо до истинския север. Новите карти също показват магнитния север източно от основния меридиан, който полюсът е пресекъл през септември 2019 г., според Newsweek.

Основният меридиан, или Гринуич, е меридианът, който е зададен официално на нула градуси, нула минути и нула секунди през 1884 г. Той преминава през Кралската обсерватория в Гринуич в Англия.

В момента не е ясно дали магнитните полюси на Земята се насочват към размяна на север и юг или магнитното поле скоро отново ще се засили. И двете събития са се случвали в историята на Земята, без да има значителен ефект върху живота. Съвременните навигационни системи обаче разчитат на магнитния север и ще трябва да бъдат калибрирани, докато полюсите продължават да се скитат. Вече например летищата трябваше да преименуват някои от пистите си, които имат имена въз основа на показанията на компаса.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини