Кабинетът дава 30 млн. лв. за водната мрежа на Перник. Преглед на печата

Водната криза в Перник остава водеща тема за вестниците във вторник.

"Правителството отпуска извънредно 30 млн. лева по сметките на община Перник, като с тези пари ще се извършат редица ремонти по канализационната мрежа на града. Това обяви премиерът Бойко Борисов след среща в Министерския съвет на премиера Бойко Борисов с кмета на Перник Станислав Владимиров. Министърът на икономиката Емил Караниколов каза от своя страна, че до края на януари водният режим в града може да бъде отменен. Министър-председателят уточни, че всички документи за отпускането на парите са готови, Министерският съвет е приел постановлението и средствата ще бъдат отпуснати още утре. Така по думите му до момента държавата е дала около 35 млн. лева за справяне с кризата в Перник. Градът е на воден режим от средата на ноември. Борисов обясни, че вече има изготвен план с най-важните неща, които трябва да бъдат свършени. Сред тях са изграждането на нов магистрален водопровод, както и ремонт на пречиствателните станции и водопроводната канализация на града. Премиерът не посочи кога трябва да приключат тези дейности, въпреки че по-рано днес Караниколов прогнозира, че най-тежкият период за жителите на Перник ще бъде в следващите 20 дни заради очакване на мътни води в язовир "Студена" вследствие на намалелия му обем и очакваното увеличаване на притока към водоема. Борисов беше в Перник, като използва момента да критикува лидера на БСП Корнелия Нинова, която обяви, че ще подаде сигнал до прокуратурата за водната криза. Той обяви, че няма контакт с главния прокурор Иван Гешев, но левицата била свикнала "да си има главен прокурор". Нинова от своя страна отговори, че ще поиска вот на недоверие към правителството заради проблемите на Перник. Последва и коментар на екоминистъра Нено Димов, който обвини лидера на БСП, че разпространява фалшиви новини..." - в. "Дневник".

"Лидерът на БСП Корнелия Нинова е свикала извънредно заседание на Изпълнителното бюро и на ръководството на парламентарната група и там е било взето решение да се иска вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов за провала в политиката по околна среда и води. Това обяви самата Нинова на пресконференция. "За 10-годишното управление на Борисов, в резултат на некомпетентна политика, безхаберие и кражби, близо половин милион българи в момента са оставени без достъп до питейна вода. Водната криза от криза в Перник става национална, защото и други области и градове са застрашени от този проблем. В същото време, за тези десет години, постоянно се увеличаваха цените на водата за българските граждани без да се предприемат каквито и да е мерки за инвестиции. Само 0,5 процента от мрежата е подменена, а над 50% от водата се губи", отбеляза Нинова. "Трети сме в света по замърсен въздух, защото правителството на Бойко Борисов разрешава внос на боклуци от цял свят, които да се горят в България. Дишаме рак и пием отрова. След десетгодишно управление посегнаха и на най-човешки и ежедневни неща като въздуха и водата. Всички обяснения за природни причини са безпочвени, а прехвърлянето на отговорността на ВиК дружества, кметове и общински съветници е жалък опит за спасение на правителството и лично на премиера. Г-н Борисов е казал в Перник - "тук политика няма". Не, господин Борисов, тук всичко е политика и нищо друго. Твой министър да каже, че дава 32 милиона лева и ще осигурите вода през 2016 година, и след 4 години да няма вода и да не се знае къде са отишли парите, е политика на корупция. Министър на регионалното развитие да подписва всеки месец на ВиК Перник колко вода да източва, без да отчита колко се влива в язовира, е политика на некадърност. Да оставиш половин милиона българи без основно човешко благо - питейна вода, е политика на геноцид. Така че всичко е политика и от 10 години тя има едно лице и едно име - Бойко Борисов. Министрите са послушни изпълнители и вие сами знаете колко често той ги сменя. Това не дава резултат и не променя нищо в общата политика на правителството. Борисов е начело и я провежда последователно, независимо коя калинка използва в даден момент и кой бушон гори, когато стане напечено", посочва лидерката на БСП..." - в. "Стандарт".

"Главният водопровод, магистралният водопровод и пречиствателна станция номер 1, на която започваме ремонт в момента, са строени през 50-те години на миналия век. Няма съоръжения, които да имат толкова дълъг експлоатационен срок. Това заяви членът на изпълнителната комисия на ГЕРБ, заместник-председател на парламентарната група на партията и народен представител от Перник Красимир Велчев... В последно време наши политически опоненти и заинтересовани среди правят така, че цялата вина да се припише на правителството, добави той... Зам.-председателят на ГЕРБ направи аналогия с времето, когато Бойко Борисов стана кмет на София и беше инсценирана кризата с боклука. "Подобен сценарий се подготвя и в момента", добави той... "Кметът Ботевград казал, че и там предстои криза. Идеята на правителството преди година и половина беше всички ВиК дружества да се обединят в едно, за могат да се използват европейски програми. Точно този кмет и други негови колеги в страната се обявиха против. По този начин няма как да се използват европейски средства и трябва всички ремонти да отидат към държавния бюджет", отбеляза Велчев. Той изрази възмущението си от посещението на Корнелия Нинова в Перник и го определи като наглост." - в. "24 часа".

Електронните издания на всекидневниците съобщават също, че и Ботевград е застрашен от воден режим.

"След Перник, който е на воден режим от 18 ноември т.г., във втори град у нас се задават водни проблеми. Кметът на Ботевград предупреди, че в язовир "Бебреш" има вода за питейно-битово водоснабдяване за около 6 седмици. "Наличните водни количества от полезния обем на язовира са за около 6 седмици при сегашното съотношение на притока и отока на води от язовира. Всички се надяваме на благоприятни климатични условия, т.е., на снегове и дъждове в този период, но не може да разчитаме на това. Положението може да го наречем като потенциално кризисно, надявам се не като съдбата на Перник, но не можем да си позволим да подценяваме обстановката", коментира кметът на Ботевград Иван Гавалюгов пред БНР. По думите му, ако свършат водните ресурси на язовир "Бебреш", градът разполага и с други водоизточници, но те не могат да задоволят напълно питейно-битовите нужди на населението. Според Гавалюгов, стигне ли се до такава ситуация, последствията "няма да са по-различни от тези в Перник". Според кмета, две са основните причини, за да се стигне до това положение на водите на язовира. Едната е амортизираната ВиК инфраструктура на "Напоителни системи" и тази, която е общинска собственост, стопанисвана от държавното ВиК-София. Втората причина е работата на малката водноелектрическа централа "Бебреш", построена и пусната в експлоатация през 2014 г. Официално е констатирано с доклад, че този ВЕЦ работи дори извън обхвата на своето разрешително. Само през тази година това се е случило за цели 14 дни, за който период са източени около 1,2 млн. кубика вода от язовира нерегламентирано в разрез с издаденото разрешително от "Басейнова дирекция". По думите му, въпросният ВЕЦ е частен, собственост на фирма, която пък е 100% собственост на "Агрохолд" с управител Васил Златев (б.р. - това е бащата на доскорошния директор на "ЛУКойл България" Валентин Златев, а също така и бивш кмет на Правец). "Офиицално е констатирано с доклад, че този ВЕЦ работи дори извън обхвата на своето разрешително. Само през тази година това се е случило за цели 14 дни, за който период са източени 1.2 млн. кубика вода от язовира нерегламентирано, в разрез с издаденото разрешително от "Басейнова дирекция", заяви той. По думите на кмета, този ВЕЦ е изграден, без да има възможност "Напоителни системи" да контролират неговата работа. "Те не могат принудително да спират водата към ВЕЦ-а. ВЕЦ-ът можел сам да си я спре, защото крановете се намирали на територията на самия ВЕЦ, т.е., те сами се регулират и отделно сами си отчитат водните количества и декларират пред "Напоителни системи". Абсолютен абсурд!" - каза още той." - в. "Сега".

"... Иван Гавалюгов беше обвинен в конфликт на интереси през 2015 година още по време на първия му кметски мандат. Това стана причина да бъде поискано отстраняването му от поста сега, но наскоро общинската избирателна комисия реши, че няма повод за такова решение. През юли Административният съд - София-област, отмени решението на антикорупционната комисия, с което тя е установила конфликт на интереси за кмета на Ботевград Иван Гавалюгов, пише Mediapool. Преди седмица "Дневник" изпрати запитване до МОСВ за нивото на язовир "Бебреш", но до момента няма отговор. Данни за нивото на водоема няма и в изпратена преди десет дни справка за количествата вода в наблюдаваните от министерството язовири. По повод притесненията на кмета на Ботевград премиерът Борисов съобщи днес в Перник, че не е получавал обаждане от него. "Суша. Вие виждате ли, че е суша. В Австралия загинаха половин милион животни. ВиК дружествата да се стегнат. Където работят добре, няма такъв проблем, но сушата е най-големият проблем", каза премиерът. Той посочи, че кметът на Ботевград е трябвало да дойде при него още преди една година и да каже, че има проблем. Зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков пък обяви, че в министерството днес ще има среща, на която ще се обсъди казуса. "Според управителя на ВиК няма опасност от воден режим. Според кмета има. Да вземат да се разберат. "Хубавото е, че за Ботевград има авариен план за действие при необходимост, който може да се активира още днес", допълни Нанков..." - в. "Дневник".

Посрещането на Новата година очаквано е сред тематичните акценти на новинарските издания.

"Най-новият кораб на БМФ "Бузлуджа" посреща първи 2020 година Екипажът на най-новия кораб на Параходство БМФ АД, построения преди няколко седмици в Китай 45 000-тонен моторен кораб "Бузлуджа", първи посрещне извън България настъпващата 2020 година. Капитан на кораба е к.д.п. Ганчо Христов, а главен механик - инж. Димитър Ганчев. "Бузлуджа" приема товар в пристанището Каосиунг, Тайван, съобщиха от пресцентъра на БМФ. Последен ще изпрати 2019 година екипажът на моторния кораб "Хемус" с капитан к.п.д. Иван Тодоров и с главен механик инж. Цветан Георгиев. Построеният през 2008 г. във Варна 42 700-тонен кораб приема товар в мексиканското пристанище Гуаймас на Тихия океан." - в. "Труд".

"В края на всяка година правим равносметка и се каним през следващата да продължим като по-добродетелни личности. Дали това ще се случи, ще стане ясно след 12 месеца. А дотогава - за да не заприличаме на Бриджит Джоунс, която напразно пише дневници и постоянно върши глупости - ви предлагаме серия от възможности за промяна, събрани от економибг. Те със сигурност ще направят битието ви по-приятно и не е изключено да постигнете непосилната му лекота. 1. Казвайте по-често "благодаря". Благодарихте ли на някого днес? Колко често казвате "Благодаря"? Всеки ден е безценен подарък. Единственият, който имаме сега и единственият адекватен отговор на него е благодарността. Ако се научим да благодарим - все едно дали е първият или последният ден в живота ни, ще прекараме този ден наистина добре. Благодарете за нещата, които имате в живота си, и тогава ще имате истински добър живот. 2. Забавете темпото. Живеем в свят, обсебен от скоростта, от правенето на всичко възможно по-бързо и влагането на възможно по-малко време. Всеки момент от деня се усеща като надпревара с времето. Ако искаме да направим нещата по-добри, какво правим? Забързваме ги. Днес четем бързо, ходим бързо, отиваме на бързи срещи, и дори можем да запишем курс за "бърза" йога. И това главозамайващото препускане в ежедневието ни пречи да видим вредите, които забързаният живот ни нанася. На здравето ни, на храненето ни, на работата ни, на връзките ни, на околната среда и на обществото... Препускаме през живота си, вместо да го живеем. Живеем забързан живот, вместо добър живот. Фокусът на развития свят върху скоростта вреди на здравето, продуктивността и качеството на живот. Възможно ли е обаче да се освободим от това мислене? 3. Простете на хората, които ви нараняват. Хората се държат лошо с нас, защото страдат. Защото те самите изпитват болка. Единствената причина да ни нараняват е, че те самите са наранени дълбоко в себе си. Държат се злобно, унизително и лошо, защото те самите не се чувстват добре. Човек, който се чувства добре, не изпитва необходимост да вреди на другите и да ги наранява. А когато се сблъскаме със злобен човек, най-доброто нещо, което можем да направим е да погледнем отвъд тяхното поведение, да проявим състрадание и да им простим... 4. Покажете емоциите си. Начинът, по който изглеждаме и се държим в обществото, понякога е коренно противоположен на това, което чувстваме и таим дълбоко в себе си. Тази кратка и забавна анимация ни кара да се замислим за емоциите и чувствата, които изпитваме в живота си. Емоции, които често прикриваме, страхувайки се да не изглеждаме смешни, незрели, слаби, уязвими... Емоции, които прикриваме под умели поставени маски. И какво, ако ги покажем? 5. Отпуснете му края. Ще ми стигне ли времето, ще се справя ли с тази задача, ами ако се проваля, ами ако загубя работата си, ще срещна ли човека за мен, ами ако ме изоставят... Всеки от нас си е задавал тези или поне някои от тях в определени моменти от живота си. И всеки от нас е изпадал в онова познато състояние на "лудост", в което му се е искало да изпусне парата, да зареже всичко, да избяга, да забрави, да се изключи... Как да се чувстваш балансиран, когато нищо в живота ти не е балансирано? Как да не полудееш? Какво, мислите, ще се случи, ако загубите контрола и му отпуснете края? Всъщност нищо лошо. Моментите на "лудост" са нормални за всяко човешко същество. 6. Не се опитвайте да се харесвате на всички. Можем да променим света. Можем да се харесваме на всички. Но не можем да постигнем и двете едновременно. Популярният експерт по лидерство Робин Шарма коментира, че не бива да се стремим към това. Искаме хората да харесват постовете ни във Фейсбук, да ни следват, искаме всички около нас да ни се възхищават. В съвременния свят малцина са хората, които нямат проблем с харесването в обществото. И това е една от причините да постигнат велики неща. Всеки визионер е бил обект на подигравки, преди да се спечели почит и уважение - Стив Джобс, Илон Мъск, преди тях - Едисън, Винсент ван Гог, Хенри Форд... Ако искате да оставите наистина голям отпечатък върху човечеството, не трябва да позволявате на негативната настройка на масата да ви отказва от вашите амбиции и мисия. Дори и хората да не приемат или разбират вашата идея, дори и да ви се присмиват, вие просто трябва да продължите. Докато не съзрат величието на това, което правите. 7. Не спирайте да търсите. Търсачите в живота са хора, които имат безграничен ум, огън в очите, нестихващо любопитство. Хора, които искат да опознаят света. Хора, които обичат науката, промяната, вдъхновението, дизайна, креативността. Хора, които предизвикват статуквото, които непрекъснато подобряват нещата, които никога не се предават. Бъдете един от тях." - в. "Стандарт".

"През новогодишната нощ част от обществения транспорт в София ще се движи и през нощта, съобщават от Столичната община. На 31.12.2019 г. линиите работят по делнични разписания. На 01.01.2020 г. ще работят по празнични разписания с увеличени интервали на движение. Разписанията ще бъдат публикувани в сайта на "Център за градска мобилност" ЕАД. На 31.12.2019 г. срещу 01.01.2020 г. се организира нощно движение както следва:

Трамваен транспорт:

трамвайна линия № 5 - 2 коли на интервал 31 минути;

трамвайна линия № 7 - 2 коли на интервал 37минути;

трамвайна линия № 8 - 2 коли на интервал 41 минути;

трамвайна линия № 12 - 2 коли на интервал 46 минути;

трамвайна линия № 18 - 2 коли на интервал 29 минути;

трамвайна линия № 20 - 2 коли на интервал 49 минути;

трамвайна линия № 22 - 2 коли на интервал 50 минути;

Тролейбусен транспорт:

тролейбусна линия № 1 - 2 коли на интервал 50 минути;

тролейбусна линия № 2 - 2 коли на интервал 46 минути;

тролейбусна линия № 4 - 2 коли на интервал 48/49 минути;

тролейбусна линия № 9 - 2 коли на интервал 34 минути;

На 01.01.2020 г. линиите ще работят по оптимизирани празнични разписания. Линии 72, 78, 83, 111 и 204 ще работят по действащите празнични разписания.

На 30 и 31.12.2019 г. линиите ще работят по оптимизирани делнични разписания. Линии № 72, 78, 83, 111 и 204 да работят по действащите делнични разписания.

Автобусна линия № 100 ще работи на 01.01.2020 г. по оптимизирано предпразнично разписание

На 31.12.2019г. срещу 01.01.2020 г. се организира нощно движение както следва:

автобусна линия № 83 - 3 коли на интервал 45 минути;

автобусна линия № 85 - 1 кола на интервал 79 минути;

автобусна линия № 102 - 2 коли на интервал 65 минути.

автобусна линия № 213 - 2 коли на интервал 50 минути.

автобусна линия № 285 - 1 кола на интервал 79 минути;

автобусна линия № 310 - 2 коли на интервал 35минути.

На 01.01.2020 г. (нощта на 31.12.2019 г. срещу 01.01.2020 г.) нощните автобусни линии № N1, N2, N3 и N4 ще работят по променени маршрути както следва:

N1 (в посока ж.к. Младост 4): от бул. "Тодор Александров" (площад "Независимост") по бул. "Княз Александър Дондуков", надясно по бул. "Васил Левски" и по бул. "Цар Освободител" по маршрута двупосочно;

За линията се закриват спирки:

двупосочна за прекачване с кодове 6435, 6436, 6455 и 6468 «Площад Княз Александър I";

с код 6457 "Ул. Париж";

с код 6456 "Ул. 6-ти септември"

N2 (в посока Студентски град): от бул. "Тодор Александров" (площад "Независимост"), по бул. "Княз Александър Дондуков", надясно по бул. "Васил Левски" и по маршрута двупосочно.

За линията се закриват спирки:

двупосочна за прекачване с кодове 6435, 6436, 6455 и 6468 «Площад Княз Александър I";

с код 6457 "Ул. Париж";

с код 6456 "Ул. 6-ти септември".

N3 (в посока автостанция Изток): от бул. "Тодор Александров" (площад "Независимост") по бул. "Княз Александър Дондуков" и след кръстовището с бул. "Васил Левски" направо по маршрута до автостанция Изток двупосочно.

За линията се закриват спирки:

двупосочна за прекачване с кодове 6435, 6436, 6455 и 6468 «Площад Княз Александър I";

с код 6457 "Ул. Париж";

с код 6456 "Ул. 6-ти септември"

двупосочна с кодове 6439 и 6440 "Площад Св. Александър Невски";

с код 1241 "Площад Паметник Левски";

с код 2012 "Ул. Кракра".

N4 (в посока ж.к. Дружба 2): от бул. "Тодор Александров" (площад "Независимост") по бул. "Княз Александър Дондуков", надясно по бул. "Васил Левски" и наляво по бул. "Янко Сакъзов" по маршрута двупосочно.

За линията се закриват спирки:

двупосочна за прекачване с кодове 6435, 6436, 6455 и 6468 «Площад Княз Александър I";

с код 6457 "Ул. Париж";

с код 6456 "Ул. 6-ти септември"

двупосочна с кодове 6439 и 6440 "Площад Св. Александър Невски".

Линиите ще спират на съществуващите трамвайни и автобусни спирки в променените участъци на маршуртите и на временна двупосочна спирка за прекачване на бул. "Княз Александър Дондуков" при ул. "Сердика". Спирката ще бъде сигнализирана.

АВТОБУСНИ ЛИНИИ №12, 18, 20, 22, 24, 27, 29, 30, 31, 81, 86, 90, 117, 118, 119 и 260:

На 01.01.2020 г. ще работят по разписания за предпразник и празник.

На 30 и 31.12.2019 г. ще работят по делнични разписания.

"МЕТРОПОЛИТЕН" АД:

На 01.01.2020 г. линиите ще работят по разписания за предпразник и празник.

На 30 и 31.12.2019 г. линиите да работят по делнични разписания.

На 31.12.2019г. срещу 01.01.2020 г. ще се организира нощно движение на метровлаковете както следва:

маршрут МС «Младост 1» - МС «Витоша» - на интервал 20 минути;

маршрут МС «Младост 1» - МС «Бизнес парк София» - на интервал 40 минути;

маршрут МС «Младост 1» - МС «Летище София» - на интервал 40 минути." - в. "Монитор".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини