10-те най-богати престъпници в историята

Повечето от нас искат да спечелят много пари, но на какво са способни хората, за да се сдобият с голямо материално състояние? Разказваме за най-богатите престъпници в близката история, които с цел обогатяване печалба са извършили ужасни измами и престъпления.

Денис Козловски

 

Състояние: 600 милиона долара

Американският бизнесмен Денис Козловски регистрира Tyco Industrial в Бермудите. След няколко години компанията стана шампион по брой придобивания: около 1 хиляда компании станаха част от международен конгломерат. Но далеч не всички пари от печалбата на компанията обаче отидоха за разширяване на бизнеса. Козловски и неговият помощник Марк Шварц решават да използват парите на Tyco, сякаш изцяло им принадлежат. Денис купува къща за 19 милиона долара, както и апартамент за 18 милиона долара в Ню Йорк. Най-скандалните покупки, които се появиха по време на разследването, бяха завеса за душ за 6000 долара и закачалка за дрехи "само" за 2 000 долара. Общите щети, причинени на компанията от Козловски и Шварц, бяха оценени на 1,6 милиарда долара, за което всеки от тях бе осъден през 2005 г. и трябва да прекара четвърт век зад решетките.

Бърнард Мадоф

Състояние: 820 милиона долара

Собственик на най-голямата финансова пирамида в историята. Основана през 60-те години Madoff Investment Securities се радва на неограниченото доверие на вложителите. След краха на компанията в разгара на финансовата криза от 2008 г., няколко милиона частни собственици и големи финансови организации пострадаха. Мадоф получи заслуженото: съдът го осъди на 150 години затвор.

Хоакин Гусман

Богатство: 1 милиард долара

Мексиканският престъпник милиардер Хоакин Гузман Лоера, известен в престъпните среди като Ел Чапо, или Шорти, многократно е бягал от затвора. По-специално през 2015 г. той отново напусна мексиканския затвор с максимално строг режим. Господарят на наркотиците бяга през подземен тунел, дълъг повече от 1,5 км, построен точно под килията му. Тунелът извежда до изоставена сграда извън града.

Заслужава да се отбележи, че Хокин Гусман, след като беше арестуван през 1993 г. и осъден на 20 години затвор, избяга след 8 години. Ел Чапо успява да напусне затвора, като подкупи 80 души, които впоследствие допринесоха за бягството на наркобоса. Престъпникът се скрил между предмети в микробус за пране и излязъл от мексиканския затвор. През 2016 г. органите на реда хванаха Ел Чапо благодарение на романтичната му кореспонденция с 43-годишната мексиканска актриса Кейт дел Кастильо.

След екстрадицията в Съединените щати в Мексико започва войната между наркокартелите за контрол над картела на Гузман Синалоа. След смъртта на Осама бин Ладен, Гусман стана най-опасният издирван престъпник в света.

През 2011 г., според Forbes, Хоакин зае първо място в списъка на най-издирваните престъпници в света. Американските власти обявиха награда от 5 милиона долара за залавянето му - една от най-големите награди в историята на международната борба срещу наркомафията.

Ал Капоне

Състояние: 1,3 милиарда долара Вероятно най-яркият представител на организираната престъпност в САЩ и света - Ал Капоне - под прикритието на мебелен бизнес, се занимава с рекет, нелегален алкохол, хазарт и сводничество в Чикаго. Капоне имаше достатъчно пари, за да наеме петстаен апартамент в луксозния хотел Metropole за 1500 долара на ден.

В пика на кариерата си Капоне печели 100 хиляди долара седмично с помощта на своята престъпна империя.

Това, за което мафията не искаше да харчи пари, са данъците, заради които той се озова в затвора. Капоне е освободен и умира от сърдечен удар, причинен от сифилис в дома му във Флорида през 1947 година.

Алън Станфорд

Богатство : 2 милиарда долара

Алън Станфорд е известен финансист и филантроп, спонсор на професионалния спорт, който беше арестуван за измама. От 1993 г. Станфорд е ръководител и едноличен собственик на финансова империя, известна като финансовата група Stanford, която до 2008 г. управлява активи от около 50 милиарда долара На 14 юни 2012 г. тексаският милиардер Алън Станфорд беше осъден на 110 години затвор по обвинение в създаване на финансова пирамида, чиито вложители загубиха повече от 7 милиарда долара.

По-рано същата година през март съдебните заседатели признаха Станфорд за виновен по 13 от 14-те точки на обвинението. Създателят на пирамидата по т.нар. "схема на Понци" не признава вината си. Прокуратурата поиска Станфорд да бъде осъден на 230 години затвор, докато защитата настоява 44 месеца, които Алън Станфорд вече е прекарал в ареста.

Леона Хелмсли

Условие : 2 милиарда долара Леона Хелмсли бе наречена Кралицата на скъперничеството и дори направиха филм за нея. Собственичка на най-голямата хотелска империя в САЩ е известен със скандалните си забележки като "само малките хора плащат данъци". Леона включи личните си разходи в колоната на необлагаемите бизнес разходи, за които тя се озова в затвора. Говори се, че в завещанието си Леона е оставила на кучето си 12 милиона долара.

Карлос Енрике Ледер Ривас

Богатство : 2,7 милиарда долара

Карлос Ледер успя да направи главозамайваща кариера от неизвестен крадец на автомобили до един от основателите на картела Меделин. Той създава много ефективна система за доставка на кокаин от Колумбия до Съединените щати през Югоизточна Азия и да направи този наркотик достъпен дори за средната класа. Ледер се нарича баща на епидемията от кокаин в САЩ през 70-те години. Наркотикът бил доста скъп, но дилърът решава да насити пазара колкото е възможно повече, постепенно увеличавайки обема на евтин наркотик, правейки го достъпен за средната класа. Ледер стана автор на промоции в стила на "Първа доза безплатно".

Лордът на наркотиците е имал близко приятелство с Ескобар - той му е бил зет. Прекланял се на Хитлер, печатайки националистически вестник в зелена "наркотична" боя. Ледер е обзет от мегаломания: той превръща един от Бахамските острови в своя собствена база за прехвърляне, контролирайки цялата територия. Според някои оценки до там пристигали до 300 кг кокаин на час.

Ледер обявил истинска война на властите - само журналисти са убити повече от сто, хиляди са загиналите полицаи. За главите на всеки от тях престъпниците получиха награда от дилърите на наркотици в размер на 4 хил. долара.

Това не можеше да се търпи от властите, които го издават на американците и той е вкаран в затвора. В САЩ той излежава доживотна присъда, към която са прибавении още 135 години затвор.

Хун Са

Състояние: 5 милиарда долара

В средата на 60-те годни на миналия век един от военните командири на Бирма (сега Мианмар), Хун Са, изчезва в джунглата с армия от 800 души и започва да отглежда опиум. На това е посветена работата на цял град и в разгара на своята "слава" Хун Са става най-големият доставчик на хероин в света, правейки 3/4 от целия световен оборот.

Хун Са, по прякор Олимпийския крал и Принцът на смъртта, не е просто обикновен господар на наркотиците, а един от лидерите на бирманската опозиция, който успя да създаде собствена държава в държавата на границата между Мианмар, Лаос и Тайланд.

След няколко сблъсъка с властите Хун Са е заловен през 1969 г., но освободен в замяна на заложници през 1973 г. До 1985 г. съюзът на наркодилъри и бунтовници доведе до факта, че регион Шан става напълно автономен от властите на Мианмар. Известно време той контролира 75% от пазара на хероин в света, води продължителни партизански битки с редовна армия и за екстрадирането му американските власти предложиха 3 млн. долара.

Любопитно е, че през 1989 г. Хун Са предложи на властите на САЩ да купят 1 000 тона хероин от него, за да не попадат те на международните пазари.

През 1996 г. той доброволно се предаде на властите на Мианмар, опасявайки се, че в противен случай те ще го екстрадират в САЩ. В резултат Хун Са прекарва остатъка от живота си в отлични условия при условен арест в Рангун, където умира през 2007 година.

Амадо Карильо Фуентес

Богатство: 25 милиарда долара

Този мексиканец стана известен с дейностите си по организиране на наркотрафика на кокаин в САЩ, Аржентина, Чили и Мексико. Фуентес натрупа опит в този бизнес, като работи за колумбийците по време на бума на кокаин.

Първата му успешна стъпка в този бизнес е пълно отхвърляне на плащанията в налични пари. Той се приема заплащането на дейността му с кокаин, използвайки го за създаване на собствена мрежа за разпространение на наркотици.

В края на 80-те на миналия век колумбийското влияние в този бизнес започна да отшумява, предприемчивият Фуентес създава свой картел "Хуарес" в Мексико, който започва да има придобива значителна сила, тъй като дневният му оборот е 30 милиона долара.

Това е улеснено от факта, че Фуентес решава да използва въздушен флот за разпространение на кокаин, което му даде съответния прякор. Във въздушния флот на картела има повече от 700 самолета, които летят за Перу, Боливия и Колумбия. По времето на разцвета на царя на наркотиците дори най-висшите служители на Мексиканската администрация за борба с наркотиците са били в неговата платежна ведомост.

Престъпният бизнес на Фуентес не може да не привлече вниманието на властите и той доста бързо се превърна в един от най-търсените хора в света. Ето защо през 1997 г. Фуентес прибягва до пластична хирургия, за да промени външния вид. Лекарите обаче сбъркали, което предизвикало първо смъртта на своя пациент, а след това и на самите тях.

Делото на Фуентес е продължено от брат му и синът му, но силата на картела забележимо отслабва, благодарение на конкурентни войни.

Пабло Ескобар

Състояние: до 30 милиарда долара Повелителят на наркотиците номер едно е Пабло Ескобар, основателят на наркокартела Medellin, който го управлява дълги години с желязна ръка. Пабло Ескобар не беше най-умният дилър на наркотици, нито беше най-организираният или най-иновативният. Той просто беше най-безмилостният и това компенсира липсата на другите качества.

Пабло израства в бедност, поглъщайки романтични истории за "бандити", които ограбват богатите, давайки пари на бедните. Младежът е изгонен от училище. След това, Ескобар първо започна да краде надгробни паметници от гробището, след което създаде банда, занимаваща се с кражба на автомобили и рекет.

През 1972 г., когато Пабло е едва на 23 години, той става един от най-известните криминални авторитети на Меделин. Именно през това време настъпи бумът на кокаина в САЩ и Ескобар с готовност се заема с новия бизнес. През 1977 г. той и още трима големи търговци основават наркокартела Меделин.

Ръководителят на картела "Меделин" управляваше империята си в Колумбия с явна безнаказаност, отмъщавайки жестоко на всеки, който се осмели да го предизвика. В резултат на това 30 съдии, повече от 400 полицаи бяха убити и бе взривен полет на авиокомпанията Avianca. По грешка (смятал е, че кандидатът за президент на Колумбия лети в този самолет) загиват 107 цивилни. Смята се, че по негови заповеди са били убити над 3 хиляди души.

В своя пик картелът на Ескобар контролира 4/5 от световния пазар на кокаин. Това се изчислява на приблизително на бизнес за 30 милиарда долара. Ескобар направи лично богатство от 9 милиарда долара до края на 90-те, влизайки в списъка на най-богатите хора в света според Forbes.

Трябва да се отбележи, че, желаейки да привлече подкрепата на населението, Ескобар построи къщи за бедните, павирани пътища и дори построи стадиони. През 80-те години. Пабло започна политическата си дейност, осъзнавайки, че извън Меделин той е просто "съмнителен човек", той отприщи нова вълна от терор. Естествено Ескобар беше заловен.

Страхувайки се от екстрадиция в САЩ, той сключва споразумение с колумбийските власти, според което се предава през 1991 г. и трябва да излежава присъдата си в удобен за него затвор. Това обаче не промени нищо: Ескобар ходеше по нощни клубове и стадиони, продължаваше да ръководи бизнеса си. Заради това властите решиха да прехвърлят престъпника в истински затвор.

Не е изненадващо, че "царят" на наркотиците скоро избягва. В Колумбия дори имаше специална група граждани, засегнати пряко от Ескобар. Те започнаха да преследват и унищожават всеки, който по някакъв начин беше свързан с него. Именията и къщите на Ескобар бяха изгорени, властта му се стопи и през 1993 г. картелът се разпадна. Разгръща се истински лов за Ескобар, резултатът от което беше смъртоносната му рана на 2 декември 1993 г., след съвместна операция на колумбийските и американските специални сили. Пабло се издаде с обаждане до съпругата си: той не се беше виждал семейството си повече от година. Има много легенди за Ескобар.

В самия Меделин той остана почитан човек. Казват, че не Пабло е бил убит, а неговият двойник. Друга красива история подсказва, че бидейки през нощта в планината с децата си, Ескобар изгорил около 2 милиона долара в брой, за да се стопли.

Източник: money.bg

Коментари в сайта

Последни новини