Гневни, перничани се готвят за "сурва" на жълтите павета в София

На вчерашното протестно шествие заради водната криза в Перник жители на града заявиха намерение за демонстрация и в София в началото на новата година, съобщи БНР.

Камелия Радева, която е един от главните организатори на протеста, заяви, че в София Перник ще отиде със сурвакарите. "Нека пренесем нашата сурва на жълтите павета", каза Радева.

Сред обявените на протестното шествие днес искания са съд и присъди за виновниците за водната криза, незабавни оставки на министрите Нено Димов и Петя Аврамова и на ресорните им заместник-министри и "не" на увеличението на цената водата. "Всички виновници, а те имат имена, да бъдат съдени, защото това в момента е едно варварство срещу жителите на нашия град", цитира радиото участници в протеста.

Лидерът на синдиката "Защита", представен добре в миньорските структури, Красимир Митов зазе срок исканията да бъдат изпълнени до 5 януари: "Ако не бъдат изпълнени, тръгваме за София и няма да си тръгнем", заяви той, цитиран от БНР.

Там перничани ще бъдат подкрепени от членове на синдиката от всички краища на страната, каза Митов. Той изрази опасения, че заради водната криза е възможно да спрат да работят и структуроопределящи предприятия, което на практика ще обрече Перник на гибел.
Перничани отидоха на молебен в централния градски храм "Свети Иван Рилски".

С национални знамена и под звуците на патриотични песни шествието премина през центъра на града. Хората скандираха "Оставка", "Виновните на съд" и "Искаме вода".Настоява се цената на водата в Перник да не бъде увеличавана, да започне незабавна подмяна на водопроводната мрежа, както и държавата да отпусне безвъзмездна помощ на общината.

Междувременно представители на изпълнителната власт съобщиха, че ще ускорят изграждането на съоръжения за пречистване на водата, така че язовир "Студена" да може да се ползва и под санитарния си минимум.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини