Люк Бесон печели делото за неконтролируемото размножаване на елени

Около сто елени живеят в гората на режисьора, които се твърди, че унищожават масивите с царевица и пшеница.

Съдът в град Аржентин (депаратамент Орн) отхвърли иска на Ловната федерация срещу режисьора Люк Бесон, съобщи в четвъртък France 3. Той беше обвинен, че позволява неконтролирано размножаване на елените в неговото имение и в резултат на това косвено уврежда земеделските земи в близост. Това .

"В съдебното решение има противоречие. Самият Бесон призна, че в гората му живеят около сто елени. Съдът отбелязва този факт, но не прави изводи. Защо?" - каза адвокатът на ловната федерация Шарл Лаже, който обяви, че ще обжалва присъдата на следваща инстанция.

Следващият процес по това дело се очаква да се проведе в Апелативния съд в Кан.

"Те не показаха никакви доказателства за анормална концентрация на елени в собствеността на  Люк Бесон, нито причинно-следствена връзка между наблюдаваните щети [култури] и възможното присъствие на елени", заяви адвокатът на режисьора Жан-Марк Дескюб. Той допълва, че имотът на Бесон е само 1,4% от общата горска площ на Сент Еврул. Съответно дейността или бездействието на неговия клиент не могат да засегнат сериозно общата популация на тези животни в региона.

История на конфликта
Повече от 15 години Бесон е собственик на земи близо до село La Trinité de Lethe с площ от 160 хектара, като половината от тях е гора. Като привърженик на защитата на дивата природа, режисьорът не използва правото си на лов, поради което елени пасат в имота му, без да се страхуват от ловците. Според ловната федерация там има между 50 и 100 елена.

Ловците смятат, че отказвайки да стреля по животни, режисьорът допринася за неконтролираното им размножаване. Освен това фермерите, живеещи в района, се оплакват, че от 2012 г. елените буквално унищожават посевите царевица и пшеница. В съответствие със закона те поискаха обезщетения от ловната федерация и сега организацията възнамерява да възстанови загубите с делото срещу Бесон за 106 хил. евро.

През септември медиите обърнаха внимание на процеса. Защитниците на правата на животните, включително актрисата и основателка на Фонда за защита на животните Брижит Бардо, се изказаха в подкрепа на Бесон.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини