Природозащитници искат среща с МРРБ за Карадере

Устройственият план за застрояване на Карадере включвал не само конкретния участък от плажната ивица на Община Бяла, но и цялото крайбрежие в района. Това казаха в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Мария Лалова и Димитър Кацов от гражданската инициатива "Да спасим Карадере".

Карадере в момента е див плаж, който предстои да стане урбанизирана територия, обясни Лалова. За местността е изработен нов общоустройствен план, който ще включи всички подробни устройствени планове до момента в посока застрояване, обясни тя.

Лалова беше категорична, че многократно е отправяла искане за диалог между гражданите от инициативата и Министерство на регионалното развитие и благоустройството, какъвто до момента нямало.

"Това, което правим от гражданската инициатива, е да спасим Карадере. Вече от година искаме среща с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, затова излязохме на улицата", обясни тя.

"Наистина трябва да има общоустройствен план на община Бяла, но той да не включва всички пороци, които в предходни години са се случвали там", добави тя.

"Нашият проблем е, че в този устройствен план влизат като заварено положение всички подробни устройствени планове, които досега Община Бяла няма. Голяма част от тях са прилагане незаконосъобразно, но поради пропуснатия срок за обжалване, те не могат да бъдат отменени в съда", заяви от своя страна Димитър Кацов.

Председателят на БАХРА Благой Рагин обаче не се съгласи с казаното от природозащитниците:

"Кампанията "Да спасим Карадере, нанесе щети на България, ние вече не можем да възвърнем имиджа на страната за инвеститорите", беше категоричен той.

"България вече не е желана за инвестиции. Всички отидоха в Румъния, където ръстът е 4% ръст, в Албания с 32% ръст и Македония с 25% ръст. Само правим лош имидж за инвеститорите", заяви той.

 

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини