Кои са най-популярните видове традиционна италианска пица

Пицата е първото нещо, за което се сещаме, когато говорим за Италия. През 1835 г. Александър Дюма пише, че в пицата са скрити хитростта и мъдростта на италианците. Бихме добавили също, че в нея се крие и любовта към вкусната храна. По света са познати много видове пица, а и това е една от причините да е толкова обичана от всички. Ето кои са най-популярните от тях:

Маргарита

„Маргарита“ е класическа вегетарианска пица, която се приготвя с малко продукти – домати, моцарела, чесън, пармезан и пресен босилек. Тази пица е била любима на кралица Маргарита Савойска, затова и носи нейното име.

Калцоне

„Калцоне“ е популярна затворена пица, която съдържа доматен сос, шунка, гъби и кашкавал. Плънката се слага в средата, а краищата на блата се залепят един за друг.

Капричоза

„Капричоза“ се приготвя по различен начин, но може да се каже, че това е една наистина богата на продукти пица. Традиционно се приготвя с доматен сос, шунка, гъби и моцарела, но може да я опитате в най-различни вариации.

Куатро формаджи

„Куатро формаджи“ („Четири сирена“) е друга класическа вегетарианска пица, която както подсказва името й, съдържа четири различни сирена – моцарела, горгонзола, пармезан и проволоне. Това безспорно е една от любимите на всички пица и присъства в менюто на всяка пицария.

Куатро стаджони

„Куатро стаджони“ („Четири сезона“) е пица, включваща вкусовете, които характеризират различните сезони – домати, моцарела, шунка, гъби, аншоа, маслини, зехтин, артишок. В много български пицарии се забелязва интересна интерпретация на италианската рецепта, която включва четири вида колбаси.

Фрути ди Маре

„Фрути ди Маре“ е любима на почитателите на морски дарове. Тя съдържа доматен сос, чесън и морски дарове, като тук също може да попаднете на различни вариации.

Неаполитана

Името на „Неаполитана“, разбира се, произхожда от Неапол. Продуктите, които се използват за приготвянето й, също са свързани с италианския град – домати, моцарела, чесън, риган, аншоа и пресен босилек. Любителите на лекия солен оттенък я обожават.

Прошуто

Както подсказва и самото име на пицата, тя съдържа известната италианска шунка Прошуто, сирене Рикота, което често се заменя с по-бюджетната моцарела, домати, зехтин, а на много места се добавя и рукола.

Фунги

Пица „Фунги“ се приготвя от гъби, домати и моцарела. Много често се среща вариант „Прошуто фунги“, където се съдържат и Прошуто, и гъби.

Ал Тоно

„Ал Тоно“ е пица с риба тон. Тя съдържа още моцарела, домати, маслини, лук, каперси, пармезан и босилек.

Диаволо

Тази пица е създадена за почитателите на лютото. Приготвя се с доматен сос, моцарела, тънки резени колбас и задължителните люти чушлета (най-добре е да са „пеперончино“). Понякога се добавят и каперси, които обогатяват вкуса на пицата.

Всички тези пици може да откриете в различните пицарии Пловдив, където ще се насладите на приятна атмосфера и автентичен италиански вкус. Разбира се, добрата компания и веселото настроение са задължителни.

Както казва Джордж Милър: „Проблемът с яденето на италианска храна е, че след 5 или 6 дни пак огладняваш“ 

Платен материал

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Последни новини