За пръв път откриха гигантска планета, орбитираща около мъртво бяло джудже

Учени откриха първите доказателства за планета, орбитираща около мъртво бяло джудже.

Гигантската отдалечена планета била открита чрез газовия диск, образуван от изпаряваща и се атмосфера.

Планетата е много по-голяма от мъртвото слънце, около което обикаля. Тя наподобява Нептун и е 4 пъти по-голяма от бялото джудже, което е приблизително с размера на Земята.

Гигантската планета прави пълна обиколка около звездатата си за 10 дни, оставяйки следа от газ, състояща се от водород, кислород и сяра.

Досега липсваха доказателства за планета преживяла трансформацията на звездата си в бяло джудже.

Звездата е обозначена като WDJ0914+1914 и се намира на около 2 000 светлинни години от Земята.

След първоначалните наблюдения учените си помислили, че се касае за бинарна звезда с акреционен диск, образуван от потока между двете звезди.

По-късно станало ясно, че наблюдавания обект е бяло джудже с диск близо 10 пъти по-голям от слънцето и съставен основно от водород, кислород и сяра.

Подобна система не е била наблюдавана никога преди.

Анализите сочат, че състава на диска съвпада с очакванията на учените за по-дълбоките слоеве на ледените гиганти в нашата Слънчева система – Уран и Нептун.

Учените изчислили, че нагорещеното до 28 000 градуса по Целзий бяло джудже бавно изпарява планетата, бомбардирайки я с високоенергийни фотони.

Загубената маса формира газов диск около звездата със скорост над 3 000 тона в секунда.

До известна степен WDJ0914+1914 ни подсказва какво ще се случи нашата Слънчева система в далечното бъдеще.

Някога бялото джудже било звезда подобна на слънцето, чието гориво в крайна сметка се изчерпало и тя се превърнала в червен гигант няколко стотин пъти по-голяма от слънцето.

През тази фаза звездата изгубила близо половината си маса и се свила, оказвайки се с големината на Земята.

Веднъж след като нашето Слънце изразходва горивото си, след около 4.5 милиарда години, външните му слоеве ще унищожат Меркурий, Венера, а вероятно и Земята.

Източник: independent.co.uk
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят бележи материални придобивки и лични удовлетворения за много от вас. Доверието, с което ви приемат е напълно заслужено и самочувствието ви е оправдано. Запазете добронамереността си към всички от обкръжението ви, това ще ви помогне да се концентрирате върху важните за вас дела.
07 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Романтичен флирт или друго нежно чувство ще ви направи по-внимателни към интимните ви партньори. Развитията ще са във ваша полза и бързо ще получите онова, към което се стремите. Други ще са погълнати от делови задачи, но не за дълго. С прагматичен подход ще пристъпите към работа, която ще приключите в рамките на деня.
07 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Очаква ви ден, изпълнен с динамика и промени. Работата ви ще бъде свързана с множество срещи, в които вие сте водещата страна. Справяте се добре с тази роля, а и има хора, които ви оказват необходимата подкрепа. Не пренебрегвайте подробностите, на които ви обръщат внимание вашите колеги. В определен момент те могат да се окажат решаващи за нещо важно.
07 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ще останете доволни от професионалните си изяви днес. Повече съсредоточеност при работа свързана с пари. Възможни са измами и допълнително внимание ще бъде от полза. За някои изгодни предложения свързани с нова работа. Денят ще носи успех за всякакъв вид сдружения. Съвместните начинания се толерират.
07 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят ви ще е успешен. За много от вас той се свързва с добри реализации, бизнесът ще ви донесе повече вълнения, но и финансови придобивки. Приятели от чужбина ще разнообразят ежедневието на някои от вас. Очаквана среща ще ви донесе положителни емоции, за други спокойна почивка.
07 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Някои от вас съвсем основателно ще отделят повече време за подготовка на предстоящо събитие. Чувствате се достатъчно уверени в себе си, за да действате по собствено усмотрение. Моментът е подходящ за конкретни стъпки, така че не се колебайте. Време е да действате. Можете да напреднете в много кратки срокове.
07 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Мнозина от вас ще съсредоточат усилията си към повишаване на квалификацията си. Това ще ги направи конкурентноспособни и по-успешни в професионалната им кариера. Не се лутайте в търсене на подходящо занимание, имате ясна цел – следвайте я. Една среща ще остави следа в живота ви.
07 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят ви предлага доста разнообразни събития. На някои от вас може да се наложи да избират между няколко еднакво изкусителни възможности. Не се колебайте твърде дълго и се възползвайте изцяло от случая. Денят бележи и желано избавление от сърдечните терзания за мнозина от вас.
07 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес е добре да владеете емоциите си и да подхождате трезво към задачите си. Здравето е възможно да ви създава проблеми. Любовният ви живот е наситен с вълнуващи преживявания и интересни разговори с вашата половинка.
07 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поставяйки разбирателството с другите, като водещо начало, ще прозрете, че съдбата ви толерира и дава привилегии. Това е верния път. Обстоятелствата ще бъдат във ваша полза и ще ви дадат възможности да погледнете на проблемите си от по-различен ъгъл, и да решите бързо загадката.
07 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Избягвайте всякакви спорове днес, дори да сте сигурни в правотата си. Спокойствието взима връх над всичко и днес никой няма да е в състояние да ви изнерви.Отдайте се на любимото си занимание и не се занимавайте с чужди проблеми. Ще имате възможност да наситите душата си с хубави емоции, ако разбира се това ви вълнува.
07 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Овладейте емоциите си и се заемете сериозно със задачите си. Отдавате прекалено голямо значение на нечие поведение, а можете просто да го пропуснете покрай себе си. В същото време не бъдете недостъпни за човек, който ви показва добрите си чувства. Възможно е здравето ви да ви създаде грижи.
07 авг 2020
Последни новини