Изкуствени неврони ще лекуват Алцхаймер и други хронични заболявания

Изкуствен неврон, достатъчно малък да се побере на върха на пръста ви бе създаден от учени, които се надяват технологията един ден да се използва за лечение не неврологични заболявания.

Миниатюрният електронен пулс бива монтиран върху силициеви чипове за пръв път и е проектиран да така че да имитира невроните в нервната система.

Това било истинско предизвикателства за учените, заради сложната биология и трудността да се предскаже реакцията на невроните.

Надеждите са разработката да може да се използва в медицински импланти за лечение на заболявания като сърдечна недостатъчност и Алцхаймер.

Изкуственият невронен чип използва едва една милиардна от енергията, нужна за захранването на микропроцесор, като тези използвани в компютрите или мобилните телефони.

Невронът е вид клетка, пренасяща електрически импулси из нервната система и осъществяваща връзка между различните части на тялото.

Досега невроните бяха като черни кутии, но учените успели да отворят тези кутии и да погледнат вътре.

Екипът изследователи от Великобритания и Нова Зеландия твърди, че сега може да имитира реакцията на истинските неврони в най-дребни детайли.

Някои от практическите приложения вклюват смарт пейсмейкъри, които не просто ще стимулират сърцето да изпомпва кръв с постоянна скорост, но ще накарат невроните да реагират в реално време към изискванията на сърцето, имитирайки здрав орган.

Сред другите възможни приложения са лечение на Алцхаймер и други невродегенаритивни заболявания.

Учените успешно пресметнали точните параметри, контролиращи поведението на невроните, създали физически модели на хардуера и демонстрирали способността им успешно да имитират различни видове поведение на живите неврони.

Като трето постижение се сочи гъвкавостта на модела, която позволява включването на различни видове и функции на сложни неврони при бозайниците.

Били създадени хипокампусни и респираторни неврони, които биха могли да се използват за възстановяване на увредени био вериги и замяната им с изкуствени.

Но най-големият пробив е редукцията на необходимата енергия.

Невроните се нуждаят от едва 140 нановата, това ги прави добре пригодени за био електронни импланти за лечение на хронични заболявания.

Източник: dailymail.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете по-смирени днес. Откажете се от грандиозни дела. Отделете внимание на близки хора около вас. Ако забележите дребните промени случили се около вас напоследък, ще си дадете сметка, че живота не е само бизнес, а едно приятно преживяване на малки радости. Насладете им се тихо.
07 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С повишена активност ще пристъпите към ангажиментите си и ще наложите свое темпо. За да останете доволни от себе си се старайте да изпипвате всяка подробност. Оценката, която ще получите за работата си ще бъде положителна. Отнасяйте се с повече уважение към хората от обкръжението си и не се надценявайте.
07 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би най-сетне ще успеете да разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате остра необходимост от промяна и същевременно не знаете кое точно да промените. Едно от решенията е просто да освежите обстановката в жилището си като разместите мебелите или промените цвета на стените.
07 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще бъде спокоен и ведър. Деловите задачи ви носят удоволствие от добре свършената работа, още повече, че резултатите ще са добри. Откриват ви се перспективни възможности в служебен план, но трябва да подходите с повече такт и търпение. Доверете се на човек, когото уважавате. Любовта ви е в унисон с настроението.
07 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Усилията да сте във фокуса на вниманието изморяват и изхабяват емоционално. Бъдете обективни към себе си и не стигайте до крайности. Добри възможностите в посока на отдиха ще ви предостави днешния ден, използвайте ги. Здравословното ви състояние също се нуждае от грижи, не пренебрегвайте хронично страдание.
07 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ако непременно държите да покажете предимството си пред някой, има опасност да се нагърбите с чужди проблеми и с това да усложните взаимоотношенията си. Излишното натоварване би ви се отразило недобре на здравето, психиката и настроението. Осигурете си повече минути за отдих.
07 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Заложете на премерения риск. Всичко, което правите е добре замислено. Не позволявайте да ви поднасят изненади, които да ви правят безучастни. Намирате разрешение на важен за вас въпрос, който ще спомогне за по-нататъшното ви професионално развитие. В центъра на вниманието сте и се чувствате много добре.
07 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко около вас днес е твърдо динамично и ще останете доволни от свършеното само ако се придържате към този начин на действие. Не очаквайте прекалено много от обещанията, които получавате, те са по-скоро несериозни. Предстои ви стабилизиране на финансовото състояние, но бъдете търпеливи с деловите си партньори. Пазете се от измами.
07 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очаква ви изключително разнообразен ден днес. С каквото и да се замете, настроението ви е прекрасно и вследствие на това успявате да останете доволни от всичко свършено. Същевременно чувството ви за хумор кара хората около вас да се забавляват истински. Добра новина, свързана с близък приятел ще ви зарадва към края на деня.
07 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Енергични сте и със замах ще се справите с професионалните си ангажименти днес. Ще планирате бъдещи проекти, които грижливо обмисляте. Не прибързвайте в решенията си. Наред с грижите, които проявявате към делата си, е нужно да се замислите и за отношенията си с близките ви хора.
07 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Отношенията с партньора ви носят добро настроение и ви карат да не мислите за грижи и проблеми. Не пренебрегвайте нечие внимание към вас, това сега може и да не ви вълнува особено, но обстоятелствата ще ви принудят да се съобразявате. Близо сте до разрешаването на битов дискомфорт.
07 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
07 авг 2020
Последни новини