Премиерът на Финландия подаде оставка

Премиерът на Финландия Анти Рине подаде оставка след стачка, която частично блокира страната, информира "Политико".

Оставката идва в края на шестмесечното финландско председателство на Съвета на ЕС и на фона на ръководените от Хелзинки тежки преговори за новата дългогодишна финансова рамка на Общността.

Президентът на Финландия прие оставката на Рине днес следобед. Рине ще продължи да управлява страната до формиране на ново правителство.

Рине подаде оставка, след като Центристката партия, една от петте партии в коалицията, обяви, че е изгубила доверието си към премиера заради действията по отношение на трудов спор, свързан с държавната пощенска служба Posti.

В средата на ноември хиляди работници на Posti излязоха на стачка, след като компанията обяви план да преназначи 700 служители при нови договори с по-ниски заплати. Работници в други сектори, например като транспорта, показаха солидарност и се присъединиха към стачкуващите, което причини отмяната на стотици полети и засегна транспорта в Хелзинки.

Финландски министри излязоха с противоречащи изявления дали правителството се е опитало да спре плановете и до каква степен Рине е информиран за намеренията на Posti. Социалдемократът Рине заяви, че ръководството на пощите не е направило промени в договорите, но от Posti отричат това, като отбелязват, че имат подкрепата на държавата.

В петък министърът, отговарящ за пощенските услуги на страната, Сирпа Патеро, беше принуден да подаде оставка. Тя предварително е знаела за плановете на пощите.

Центристката партия обвинява Рине, че е подвел парламента. Партията е оттеглила подкрепата си за него, но не се отнася за цялото правителство.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини