Най-малко половината общини ще вдигат местните налози. Преглед на печата

Глоби.

"Монитор":

Близо 5 млн. лв. глоби за мръсен въздух и вода

Глоби за 4 милиона и 850 хиляди лв. са наложени от Министерство на околната среда и водите за нарушения, свързани със замърсяване на водата и въздуха за девет месеца от началото на годината, заявиха от ведомството пред "Монитор".

Относно водата проверяващите са открили превишение извън разрешените на индивидуалните емисионни ограничения (ИЕО), тоест химичното и биологично съдържание на това, което се излива в реки и други водоеми при заустване на отпадни води. Друго нарушение било заустването на отпадъчни води във воден обект без издадено разрешително, както и неизпълнение на условия от издаденото разрешително.

От регионалните инспекции са издадени повече от 500 наказателни постановления.

Предложение.

"Сега":

Борисов предлага Деница Сачева за социален министър

Във вторник Деница Сачева ще бъде номинирана за социален министър, обяви премиерът Бойко Борисов. В първи коментар за поисканата оставка на Бисер Петков, той обяви, че никой в кабинета не иска да работи с него. Това му казах в петък, като го извиках, обясни Борисов. В сряда ще бъде освободена и областният управител на Перник Ирена Соколова.

В същото време вицепремиерът Красимир Каракачанов посочи пред Нова телевизия напълно противоположна оценка за доскорошния социален министър. "Също като вас научих от медиите, че е поискана оставката на Бисер Петков. За мен той е един изключително компетентен, коректен и спокоен колега, който умее да води диалог. Каква е била причината да му бъде поискана оставката, аз не знам. Надявам се на първия коалиционен съвет да разбера", каза Каракачанов.

Деница Сачева е магистър по връзки с обществеността от Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийския университет "Св. Климент Охридски" и магистър по здравен мениджмънт от Университет "Проф. д-р Асен Златаров" - гр. Бургас. Дипломиран бакалавър по социална педагогика от Югозападен университет "Неофит Рилски" - гр. Благоевград.

Данъци.

"Дума":

ИПИ: Най-малко половината общини ще вдигат местните налози

Данъчната политика на местно равнище през годините показва, че след избори се наблюдават по 60-70 примера за повишения на данъците в различни общини. Най-вероятно подобна ще бъде картината и сега, като през 2020 и 2021 г. поне половината общини ще предприемат някакви стъпки за увеличение на местните налози, твърди Петър Ганев от Института за пазарна икономика. Тази сметка изключва такса смет, която също ще върви нагоре. Според Ганев тази вълна от по-високи местни данъци в известен смисъл ще отговори на призива на финансовия министър, общините да използват по-активно данъчните си правомощия, но в същото време няма да промени драматично структурата на общинските бюджети. Зависимостта от държавния бюджет и европейските средства, от една страна, и липсата на адекватен ресурс за публични инвестиции, от друга, ще остане. Темата за фискалната децентрализация - преотстъпването на 1/5 от приходите от подоходното облагане на физически лица към общините, не само няма да изчезне, а ще бъде все по-актуална. Само с имуществени данъци няма как да се постигне финансова самостоятелност, твърдят от ИПИ. Безспорно най-големият фокус попада върху Столичната община, тъй като увеличението е първо от поне 10 години и обичайно медийното внимание се фокусира върху столицата.

Македония.

"24 часа":

Пендаровски: Борисов ни помогна да излезем от международната изолация

България ни измъкна от тоталната изолация. Никола Груевски възстанови най-мрачната антибългарска пропаганда на бивша Югославия. Истинско историческо отклонение беше наследникът на ВМРО да се чувства по-близък до Белград, вместо до София. Липсата на пътна инфраструктура между София и Скопие ни пречи да излезем от тази мъгла и да осъзнаем и осмислим историческите факти. В Скопие имате десетки сръбски медии и нула български. Не искам и да чувам за някаква 4-та Югославия. На този етап "малкият Шенген" е в структурна безпомощност.

Това са само част от посланията на македонския президент Стево Пендаровски в интервю за БГНЕС, което е и първото телевизионно интервю за българска медия.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    По
    Порчо
    1 0
    11:29, 2 дек 2019
    Защо ще? Нали на нашите шуробратчеди това беше първата работа? Искат много бързо да си върнат парите, с които си купиха изборите!
Последни новини