Обирът в Дрезден: Откраднатите съкровища се оказаха незастраховани

Ден след като стана ясно, че от Дрезденския музей са били откраднати национални съкровища на обща стойност от 1 милиард евро, натискът върху местната полиция да разплете случая се увеличава. А причината за това е много проста - задигнатата колекция от диамантени бижута, перлено колие и десетки други скъпоценности се оказа незастрахована. 

Според позиция на германското финансово министерство, публикувана във вторник, властите в провинция Саксония, където се намира световноизвестният музей "Грюсен Гевьолбе" и които отговарят за музея, не са застраховали бижутата.

От институцията посочват, че това е стандартна практика, тъй като обикновено премиите надвишават потенциалните щети в дългосрочен план.

Докато публичните музеи обикновено застраховат експонатите, които са част от гостуващи временни експозиции, то стандартната политика е това да не се прави с постоянните им колекции. Това коментира специалистът в застраховането на произведения на изкуството в Ergo Group Джулия Риес, цитирана от Bloomberg.

"Бюджетите на публичните музеи са ограничени", посочва още тя и допълва, че е невъзможно подобни експонати да бъдат разглеждани само според тяхната парична или културно-историческа стойност.

Според друг експерт от сектора само 10% от общата стойност на задигнатите скъпоценности би била достатъчна, за да бъдат застраховани най-големите музеи в Германия за няколко години.

"Ако щетите в Дрезден бяха в размер на 100 милиона евро, с тези пари можеше да бъдат застраховани най-големите музеи в Германия за години", казва Щефан Цикленс пред Handelsblatt.

Полицията в Дрезден работи активно по разкриване на извършителите. Вече са налице повече детайли по случая, като се смята, че първоначално те са запалили огън наблизо, който да предизвика прекъсване на електрозахранването. След това са счупили прозореца, за да успеят да влязат в музея.

Засега точният брой на хората, участвали в кражбата не е ясен. Сигурно е обаче, че в самия музей са влезли двама от тях.

Засега се знае също, че грабежът е бил извършен в ранните часове на 25 ноември, като по време на него е взета част от колекция бижута, диаманти и други скъпоценни камъни от XVIII век. Те са правени по поръчка на Август II Силни, който е крал на Полша, княз на Литва и курфюрист на Саксония.

Източник: money.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Освободете се от напрежението, загърбете минали неприятности и гледайте с надежда напред. Очакват ви успехи, основите на които дълго са поставяни от вас. Благоприятни перспективи се очертават за работещите в областта на търговията и предприемачите. Бъдете внимателни при работа с документи. Добри новини.
04 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще успявате. Ще реализирате плановете си дори по-добре от предвиденото. Близък човек ще ви ангажира с проблем, по който едва ли ще можете да сте му полезни. Не позволявайте хорските приказки да променят отношението ви към определена личност, защото тя заслужава повече внимание и уважение.
04 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обзети сте от творчески идеи, които горите от желание да споделите и осъществите. Предлага ви се чудесна възможност за изява. Ще се радвате на вниманието и обичта както на близките си, така и от страна на колеги и на хора, на които ще бъдете представени. Нова сърдечна тръпка ще ви разтърси и само вие знаете колко далеч искате да стигнете.
04 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще отделите повече време на работата си, служебна, делова, лична или обществена. Довеждате до край започната задача и това ви кара да прецизирате детайлите, в очакване на добри резултати. Благоприятно развитие на делови въпрос, касаещ и близките ви, свързан с имоти, дела или други начинания.
04 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще отбележите ново начало за бизнеса си или друга, обвързваща ви с перспективите си активност. Измежду нещата, които определяте за важни са професионалното ви утвърждаване и личния ви живот. За последното ще се погрижите повече, предвид растящите ви желания. Поява на нов човек в живота ви или подновяване на връзка с вече познат ще придобие по-дълбок смисъл за вас.
04 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Разнообразната работа днес, която ви налага общуването с много хора, може да ви изнерви. Старанието ви да сте изрядни във всичко, с което се заемете, често ще бъде проблемно, и то не по ваша вина. Можете да разчитате на помощта на близък приятел, който няма да ви подведе. Независимо от всичко бъдете усмихнати и сърдечни с другите.
04 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко днес ще се подрежда според очакванията ви. Възможно де възникнат проблеми, чието решаване ще наложи компромиси от ваша страна. За да имате по-малко разочарования, ограничете контактите си до минимум. Бъдете уравновесени и резервирани към непознатите. Не парадирайте с успехите си. Ако го сторите може скоро горчиво да съжалявате.
04 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Привличат ви непознати неща и затова едва ли днес ще се задоволите с обичайните си занимания. Опитвате нещо нестандартно, което ще помните дълго. Едва ли е трудно да ви привлече човек на своя страна, тъй като сте в настроение и лесно се съгласявате с привлекателни идеи. Ако започвате нещо днес, непременно го довършете, защото иначе ще си създадете двойна работа.
04 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Радвате се на един полезен ден. Независимо от заниманията си ще запазите доброто си настроение и ще успеете да го предадете и на околните. Разбирате се чудесно с човек, който отдавна ви привлича и нищо чудно скоро отношенията ви да се задълбочат.
04 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разтоварващи занимания ще ви помогнат да се освободите от натрупаното напрежение и ще подобрят настроението ви. Заобиколете се с обичани хора, с които чувствата ви са взаимни. Неочаквани новини ще ви зарадват. Решението ви да помогнете на някого е похвално и ви прави чест.
04 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако трябва наложете усилия за да намалите темпото и да не сте все заети и активни просто по навик. Важно е да проявите благоразумие. Днес не всичко, което ви е доставяло удоволствие или ви е носело придобивки, ще ви въздейства по същия начин. Отделете от времето си и помогнете на близките си, но в никакъв случай не чакайте отплата.
04 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Характерни за този ден са спокойствието и доброто настроение. Подхождате положително към всяко нещо, с което се сблъскате и това до голяма степен определя и добрите резултати, които постигате. Отпадат съмненията ви относно човек, когото сте считали за прегрешил спрямо вас. Имате чудесната възможност да се отпуснете и забавлявате вечерта.
04 юни 2020
Последни новини