Обирът в Дрезден: Откраднатите съкровища се оказаха незастраховани

Ден след като стана ясно, че от Дрезденския музей са били откраднати национални съкровища на обща стойност от 1 милиард евро, натискът върху местната полиция да разплете случая се увеличава. А причината за това е много проста - задигнатата колекция от диамантени бижута, перлено колие и десетки други скъпоценности се оказа незастрахована. 

Според позиция на германското финансово министерство, публикувана във вторник, властите в провинция Саксония, където се намира световноизвестният музей "Грюсен Гевьолбе" и които отговарят за музея, не са застраховали бижутата.

От институцията посочват, че това е стандартна практика, тъй като обикновено премиите надвишават потенциалните щети в дългосрочен план.

Докато публичните музеи обикновено застраховат експонатите, които са част от гостуващи временни експозиции, то стандартната политика е това да не се прави с постоянните им колекции. Това коментира специалистът в застраховането на произведения на изкуството в Ergo Group Джулия Риес, цитирана от Bloomberg.

"Бюджетите на публичните музеи са ограничени", посочва още тя и допълва, че е невъзможно подобни експонати да бъдат разглеждани само според тяхната парична или културно-историческа стойност.

Според друг експерт от сектора само 10% от общата стойност на задигнатите скъпоценности би била достатъчна, за да бъдат застраховани най-големите музеи в Германия за няколко години.

"Ако щетите в Дрезден бяха в размер на 100 милиона евро, с тези пари можеше да бъдат застраховани най-големите музеи в Германия за години", казва Щефан Цикленс пред Handelsblatt.

Полицията в Дрезден работи активно по разкриване на извършителите. Вече са налице повече детайли по случая, като се смята, че първоначално те са запалили огън наблизо, който да предизвика прекъсване на електрозахранването. След това са счупили прозореца, за да успеят да влязат в музея.

Засега точният брой на хората, участвали в кражбата не е ясен. Сигурно е обаче, че в самия музей са влезли двама от тях.

Засега се знае също, че грабежът е бил извършен в ранните часове на 25 ноември, като по време на него е взета част от колекция бижута, диаманти и други скъпоценни камъни от XVIII век. Те са правени по поръчка на Август II Силни, който е крал на Полша, княз на Литва и курфюрист на Саксония.

Източник: money.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини