Блокирани изследователи на Антрактида

    Френският ледоразбивач "L'Astrolabe" трябваше да отпътува от Хобарт, за доставки и ротация на екипите в  изследователската станция Дюмон д'Юрвил, южно от Австралия, но на 15 ноември, Полярният институт на Франция обяви, че витлото на кораба е повредено.

    "В леда не трябва да поемате риск за сигурността на пътниците и на екипажа", каза капитан Селин Тучели пред ABC News Australia тази седмица.

    Общо 42 изследователи се оказаха блокирани, вероятно за седмици, в тази "разочароваща" ситуация.

    "Повечето от по-младите членове на мисията биха били щастливи да останат по-дълго, но по-възрастните намират ситуацията за неудобна и биха предпочели да се върнат при семействата си", казва пред ABC лидерът на френската мисия в Дюмон д'Юрвил Ален Киворон.

    За щастие, Австралия идва на помощ. Миналата седмица австралийското правителство обеща да изпрати ледоразбивач до Дюмон д'Юрвил и друга френско-италианска изследователска база в Конкордия. "Aurora Australis" ще пристигне в Хобарт, Тасмания, в края на месеца и след това ще се насочи на юг в началото на декември, за да отведе уморените изследователи у дома.

    Авариралият кораб L'Astrolabe е на малко над две години, завършен през 2017 г., за да замени по-стар кораб със същото име.

    "Има голям дух на сътрудничество и подкрепа сред нациите, работещи в Антарктида и сме много щастливи, че можем да помогнем на нашите френски колеги, когато е необходимо", каза в изявление директорът на австралийския отдел за Антарктида Ким Елис.

    Блокирани са не само хората, които трябвало да напуснат Антарктида, но членовете на екипа, който пътува към отдалечената изследователска станция. Всички те приветстват намесата на Австралия.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини