На живо: Изстрелването на ракетата Falcon 9 със спътниците Starlink

    Компанията на Илън Мъск, SpaceX, ще пусне още една серия спътници от своето мегасъзвездие сателити Starlink днес, понеделник, 11 ноември. Това е следващият етап от усилията на компанията да осигури високоскоростен интернет за целия свят.

    Сателитите ще бъдат изстреляни с ракетата Falcon 9 от площадката SLC-40 в Кейп Канаверал, Флорида, и това ще бъде първият старт на SpaceX от 6 август тази година. Ракетата извърши успешен огневи тест във вторник, 5 ноември.

    11-минутният стартов прозорец за мисията ще се отвори в 16.51 ч. българско време, като ракетата ще отведе спътниците до първоначална орбита, където ще бъдат проверени, преди да бъдат издигнати до крайната си орбита на височина от 550 километра. След изстрелването първата степен от ракетата ще се върне на Земята и ще направи опит за кацане на морската платформа Course I Still Love You.

    В туитър SpaceX разкри не само датата на старта, но и че на борда на ракетата ще има 60 спътника, същия брой като първото изстрелване на Starlink на 23 май.

    Компанията заяви, че спътниците от старта през май са „версия 0.9“, тоест прототипи. Но сегашният полет, известен като Starlink-1, ще бъде първото изстрелване на напълно работещи спътници Starlink версия 1.0.

    Всеки сателит тежи около 227 килограма. Общата маса на полезния товар ще бъде 13 620 килограма. 

    Това изстрелване (забавено по неизвестна причина от октомври) ще бъде забележително поради още няколко причини, една от които е, че първата степен на Falcon 9 ще лети за четвърти път - нещо, което SpaceX не е правил никога преди. Тази първа степен преди това е изстрелвана два пъти през 2018 г. и веднъж през февруари 2019 г., когато изпрати израелския апарат Beresheet до Луната.

    За първи път при този полет ще бъде повторното използване на ракетния обтекател, който бе възстановен след приключването на мисията Arabsat-6A през април 2019 г. Това съоръженние предпазва спътниците по време на изстрелването, преди да се разделят на голяма височина и обикновено се изхвърля. Но SpaceX се опитва да използва повторно тази част от ракетата, която се оценява на 6 милиона долара. Компанията използва кораби, оборудвани с гигантски мрежи, с които се опитат да уловят обтекателите, докато се спускат обратно на Земята с парашут.

    След старта всички очи ще бъдат насочени към спътниците Starlink. Първият старт предизвика известен гняв в астрономическата общност, тъй като керванът от спътници се виждаше ясно в нощното небе, което накара нного астрономи да изразят загриженост, че тези блестящи апарати биха повлияли на наблюденията на нощното небе, заслепявайки образите на звездите и създавайки ивици, които е трудно или невъзможно да бъдат отстранени.

    Видимата светлина не е единственият проблем: спътниците използват радиосигнали за комуникация, които биха могли да попречат на наблюденията в тези честоти.

    "Последните постижения в радиоастрономията, като например създаването на първото изображение на черна дупка ... бяха възможни само чрез съгласувани усилия за опазване на радиочестотите от смущения", се казва в изявлението на IAU.

    Твърде многото сателити, излъчващи радиовълни, могат да застрашат бъдещите изследвания.

    SpaceX планира да изстреля близо 12 000 спътника за цялото съзвездие сателити Starlink на височина от 550 километра до около 1200 километра. Целта е да се осигури високоскоростно интернет покритие денонощно на всяко кътче на Земята. Компанията също така планира в бъдеще да пусне допълнителни 30 000 спътника в съзвездието.

    Starlink е едно от няколкото такива съзвездия, които се планират, включително на британската компания OneWeb и американската Amazo. Общо броят на сателитите, които ще бъдат пуснати на орбита на Земята през следващото десетилетие, може да надхвърли 50 000, ако се реализират всичките проекти, което носи допълнителен риск от сблъсък и космически боклуци, каквито някога ще станат тези сателити. Понастоящем има само 2000 активни спътници на орбита около Земята.

    След първото си изстрелване SpaceX заяви, че повечето от спътниците са поставени на първоначалната тестова орбита от 440 километра, преди да бъдат издигнати на оперативна орбита от 550 километра, но компанията призна, че три от спътниците, или пет процента, не работят.

    За да се тушират някои от проблемите на астрономията, от SpaceX заявиха, че са боядисали своите сателити Starlink в черно, за да се намали отразяващата им способност, въпреки че не е ясно дали това е направено за този старт. Компанията също така заяви, че е поправила грешка в системата си за комуникация.

    SpaceX планира да стартира още 24 мисии Starlink до края на 2020 г., общо около 1500 спътника. Компанията заяви, че ще започне да предлага услугата си Starlink на клиенти в САЩ и Канада в средата на 2020 г. след още шест до осем старта на Starlink. Цената на услугата все още е неизвестна.

    Можете да гледате излъчването ТУК:

    Източник: nauka.offnews.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини