Борисов: В понеделник или ще има изпълнен мандат, или директно на избори

В понеделник или ще отидем при президента Румен Радев с готова папка от преговорите, или директно ще се знае, че отиваме на нови избори. Това заяви в петък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в Пловдив.

По думите му, ако Мария Габриел направи така, че да има кабинет, който да може да управлява, ще ѝ дадат 69 гласа. Ако не се разбере, още тогава ще се знае, че повече разговори няма да има до след изборите, допълни Борисов.

Очаква се настоящият вицепремиер в оставка Мария Габриел да получи мандата за съставяне на правителство в понеделник по обяд. Процедурата трябваше да се проведе днес, но заради кончината на българския патриарх Неофит и деня на траур, президентът отложи връчването на мандата за 18 март.

Борисов отказа да коментира преговорите, защото не участва в тях. Не им прави чест на колегите да пускат част от преговорите, които ги устройват, каза Борисов в отговор на въпрос дали е договорено министърът на отбраната Тодор Тагарев да не бъде част от следващия кабинет. Той уточни, че спазват ангажимента, докато всичко се договори, да не се коментира.

Преговорите между ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България" започнаха миналата събота. Дни наред двете страни пазят пълно мълчание за хода им - какво е договорено, къде има противоречия и какви са обсъжданите евентуaлни смени на министри. Преди ден неофициално се заговори, че партията на Борисов иска 6 министерски места, освен премиерския пост, който е предвиден за Мария Габриел още при договорката отпреди 9 месеца. Става дума за министерствата на външните работи, на енергетиката, на отбраната, на земеделието, на околната среда и на иновациите.

Мария Габриел, ако може да работи с Тагарев, аз ще го гласувам, ако не може да работи - нейна работа, каза в петък лидерът на ГЕРБ. Той подчерта, че тя ще бъде премиер и тя трябва да си представи ясно "какво се случва с Министерски съвет, с управлението на Министерски съвет с чужди министри, нейна работа".

Бойко Борисов присъства на конференция "Eвропейска сделка за фермерите – визията на Европейската народна партия (ЕНП) за земеделието в Европа".

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини